L’Ajuntament de Pego aposta per la Igualtat de gènere

I perquè aquesta siga una matèria transversal. Ahir va començar reunint a la comunitat educativa per presentar-los algunes de les activitats destinades a la conscienciació del canvi d’actitud per fer virar els comportaments masclistes.
Ahir dijous, dia en què es desenvolupava a Pego la IV Campanya de vacunació contra la violència masclista, estaven ciutats a la Casa de Cultura, gran part de la comunitat educativa pegolina. La convocatòria venia de Serveis Socials i era per abordar les diferents activitats que des de l’Ajuntament de Pego i la Mancomunitat s’estan planejant per a prevenir la violència de gènere, des del punt de vista de la igualtat i a través de l’educació.




La reunió va estar presidida per l’alcalde de Pego i President de la Mancomunitat, Enrique Moll i va ser conduïda per la treballadora municipal, Xaro Pinto. Molts van ser els conceptes que va introduir en la seua exposició, entre ells va destacar les xifres que s’estan coneixent sobre com afecta la violència de gènere als menors, “92.000 menors, cada any, són testimonis dels maltractaments a les seues mares. La meitat dels fills d’eixes dones maltractades patixen violència directa […] Aprenen comportaments violents que consideren normals […] A partir dels 6 anys ja es coneixen casos de xiquets que defensen les seues mares. Una de cada 10 telefonades al 016 la realitza un fill d’una víctima de violència de gènere”.




Però no tot van ser dades. Xaro Pinto també va apuntar a algunes iniciatives per fomentar un canvi d’actitud, des de l’austeritat actual. Apuntava la treballadora social a la mateixa reunió que estava tenint lloc com un punt de partida. Als diferents tallers que s’han dut a terme i que es duran a terme als centres educatius de Pego. I també defensava el canvi de nomenclatura de la regidoria, que passe a denominar-se ‘Igualtat de gènere’ perquè este concepte, assegurava, és transversal i ha d’agafar pes.




Així mateix Pinto recolza la creació un Consell Municipal d’Igualtat de gènere perquè creu que “han d’estar presentats tots els estaments municipals”. També s’ha de redactar, apunta, un Protocol d’actuació municipal en casos de violència de gènere i complementàriament una taula de seguretat ciutadana. L’objectiu, “fer prevenció que és molt més barata”.

En esta reunió es van presentar dos activitats educatives que són una realitat. D’una banda, a través d’una subvenció de la Diputació d’Alacant, l’Ajuntament de Pego ha adquirit 26 contes i guies didàctiques del projecte coeducatiu ‘La perruca de Luca’, per a cada centre educatiu. Este material està dirigit a Infantil i primer cicle de Primària, amb ell es treballen dinàmicament els conceptes relacionats amb la igualtat de gènere. Ho explicaven Carmen Ivars i Dolo, integrants de LALALA.






L’altre projecte educatiu, destinat a l’alumnat més major, s’oferix des del Centre Dona Dénia. És una continuació del que es treballa en La perruca de Luca. Plantegen l’arrel de la violència de gènere, “les desigualtats entre homes i dones a la societat”. A partir d’ahí, “intentem treballar estes desigualtats, entendre perquè apareixen i que són una construcció cultural i els donem unes ferramentes perquè puguen establir unes relacions entre ells més igualitàries”, explicava Natàlia Milvaques, treballadora social del Centre Dona Dénia.



Mariana Garrido comentava que les últimes dades aparegudes al voltant de la violència de gènere justifiquen estos tipus de tallers. Entre ells, que les relacions les comencen cada vegada més joves. A més, al voltant del 20% d’eixos i eixes joves “no consideren que amenaçar siga una manera de maltractar, un 25% de les xiques diuen que els seus nòvios o exnòvies les vigila a través del telèfon mòbil, un 4% de les adolescents entre 14 i 19 anys han sigut agredides pel xic amb el que eixen o amb el que eixien. El 25% confessa que el seu nòvio les fiscalitza fins al punt de controlar amb qui parla, com va vestida, si pot o no maquillar-se. Un 23% reconeix haver estat insultada o ridiculitzada pel seu nòvio i exnovio”. Això les dades, la realitat que perceben des del centre dona quan visiten els instituts “és que hi ha un nivell de control i de violència bastant alt”, el que duu a què els i les joves “normalitzen la violència i els siga difícil d’identificar els senyals de maltractament dins les relacions de parella”, motiu important perquè es realitzen estos tallers, afirmava Marina Garrido.



Recordar que dilluns, 25 de novembre, dia internacional contra la violència de gènere, Cabal ha convocat un any més, una concentració contra la violència de gènere a les 19.30 hores a la plaça del Mercat.




794 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!