L’Ajuntament de Pego a favor de la retirada de la LOMQE

A proposta del PSPV de Pego, ahir el plenari aprovava, per majoria absoluta (9 vots a favor, del PSPV, Ciutadans de Pego i Bloc-Compromís i 5 en contra del PP), la retirada de l’avantprojecte de la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa, demanava l’obertura d’un procés de diàleg per a l’anàlisi de les necessitats. Els grups que van recolzar la moció no compartien l’exposició de motius, però sí la demanda.
Al plenari ordinari del mes de maig de l’Ajuntament de Pego es van presentar tres mocions. Dos pel PSPV i una pel Bloc-Compromís. Les tres es van debatre per ordre cronòlogic. Així, la primera en encetar el debat va estar la que proposava la retirada de l’avantprojecte de Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE).

Enrique Moll, portaveu socialista va estar l’encarregat de defensar la moció. Moll va assegurar que l’avantprojecte presentant pel Govern suposa una “involució social, en este cas, en l’educació”. Declarava que la mateixa “sols respon a un model ideològic que no és construir una escola de qualitat i per a tots, sinó una escala que recupera el passat i empara la regressió en la inversió educativa que ha perpretat el senyor Rajoy”. I apunta el socialista que, “l’augment de les ràtios, combinat amb una reducció dràstica del professorat, s’ha traduït en un descens important dels elements que són essencials en qualsevol sistema de qualitat de l’educació”.




Per unanimitat era aprovada la inclusió de la moció a debat i el portaveu socialista aprofundia en els motius que duien a la formació a presentar la moció. La mateixa començava amb apunts positius. “L’educació a Espanya ha millora’t extraordinàriament en els últims anys, tal i com afirmen els estudis d’organismes internacionals. Hui els nivells d’escolarització són més alts que mai en totes les etapes educatives, el percentatge d’abandonament escolar prematur ha disminuit sustancialment als últims anys, i som un dels països que més ha avançat en rendiment i equitat. El resultat és que hui disposem d’un sistema educatiu amb un nivell creixent de qualitat, organitzat com un servei públic universal, que arriba a tota la població en condicions d’igualtat i de qualitat”.

L’últim impuls a aquest avanç es produix a 2006, quan després d’un intens debat s’aprova la Llei Orgànica d’Educació amb un alt grau d’acord entre comunitat educativa, organitzacions socials i forces polítiques. Aquest èxit esta ara en perill al presentar el Govern de Mariano Rajoy un nou avantprojecte de llei de Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa de caràcter extremadament conservador, regresiu per a l’educació pública i que suposa un canvi profund en l’organizació de l’educació en España. La realitat és que per a la seua elaboració s’ha fet servir dels seus principis ideològis, renunciant a l’elaboració d’un diagnòstic rigurós, compartit i coherent de les necessitats i objetius educatius per als pròxims anys”.

La moció continua exposant que “Aquesta nova reforma obri un camí tan injust com ineficaç ja que assumeix que segregant aviat als joves es redueix el fracàs escolar. Les mesures propostes van clarament encaminades a excluir quant més promte millor, del sistema escolar precisament a qui més necessita de l’escola, i a formar als xiquets i als joves expressament amb criteris competitius.

Un Avantprojecte de la Llei que busca degradar les llengües cooficials, al mateix temps que promou un procés de recentralització que òbvia la contribució de les Comunitats a l’educació a Espanya.

Per descomptat, no s’entén quines raons, fòra de les purament ideològiques, avalen l’enfortiment de l’aprenentatge de la religió catòlica i permitixen eliminar la formació cívica de l’Educació per a la Ciutadanía i els Drets Humans”.

Per tot això, amb la moció se sol·licita al Govern, “la retirada de l’Avantprojecte de Llei Orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (LOMQE) i “l’obertura d’un procés de diàleg per a l’anàlisi de les necesitats i els objectius, mitjantçant un document obert de treball d’objectius i diagnòstic”; “en el centre d’aquest debat estarà la Comunitat Educativa, Consell Escolar de l’Estat, els Consells Escolars Autonòmics, experts educatius, les Comissions d’Educació al Congres i a Senat, els Parlaments Autonòmics, la Federació de Municipis i Provincies i la Conferència Sectorial d’Educació”.




El Bloc-Compromís manifestava el seu recolzament a la moció perquè la formació està totalment d’acord amb els punts que esta demana. No obstant això, la portaveu valencianista, Conxa del Ruste puntualitzava que “en l’exposició de motius veiem algunes coses que no estem tant d’acord” i argumentava que “el govern socialista va estar 8 anys al poder i va desaprofitar l’oportunitat per a llevar la religió de les escoles”; “les dades d’abandonament escolar i de rendiment acadèmic […] continuen sent molt elevades, de les més elevades que hi ha als països civilitzats”. Davant estes dades, declarava del Ruste que “la LOMQE no fa més que empitjorar-les i augmentar la segregació, l’expulsió de qualsevol personal amb alguna diversitat funcional de l’escola pública i de la integració; la degració de les llengües cooficials i augmenta la presència de la religió catòlica i fins i tot recolza la segregació entre els dos sexes a les escoles, el que no és molt coherent a un estat aconfessional com el nostre”.

Ciutadans de Pego també recolzava la moció. La seua portaveu, també regidor d’Educació, Alicia Siscar, però, també manifestava que la seua formació no estava massa d’acord amb l’exposició de motius triada pel PSPV. Recordava Siscar que anteriorment ERPV ja havia presentat un document similar en els que també es discrepava en l’exposició de motius. Dit açó, la portaveu de Ciutadans de Pego denunciava que “estan deixant-se la llengua molt apartada i en el nou projecte, fins i tot, desapareixerà”. També recordava Alicia Siscar Europa ja va advertir el ministre Wert que “amb aquesta llei s’anava a augmentar l’atur juvenil”. Un altre aspecte que ressaltava la regidora d’Educació és que ja s’ha aprovat el nou mapa educatiu per al curs escolar i s’ha anul·lat una aula al CEIP Ambra. També comentava que “s’ha llevat l’àrea d’influència”, el que suposarà, segons Siscar que “incentivarà unes escoles i altres no”. Concloïa la portaveu de Ciutadans de Pego que este avantprojecte està “degradant la nostra llengua, els nostres fills i el nostre futur”.

El PP no va recolzar la moció. Explicava la seua portaveu, Maite Ferrándiz, perquè “en cada legislatura es modifica la llei educativa […] i l’abandó escolar, la qualitat de l’educació no s’han aconseguit millorar”. Ferrándiz es manifestava d’acord en l’obertura d’un diàleg abans d’aprovar res. Assegurava que “no anem a votar per condicionament polític, sinó perquè les coses no s’estan fent bé”.




Enrique Moll, portaveu socialista contestava a la portaveu popular relatant-li la manifestació que va tenir lloc dimarts passat, a Sanet, organitzada per l’AMPA del CRA de La Rectoria per rebutjar la supressió de dos places de docents per al curs que ve. Comentava que estaven tots els alcaldes i alcaldesses de La Rectoria, molts d’ells del PP.

La moció era aprovada per 9 vots a favor, els del PSPV, Ciutadans de Pego i Bloc-Compromís i 5 vots en contra del PP.
603 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!