La venda d´electrodomèstics de classe A normalitzada

Les ajudes per part del Consell i del Govern Central han propiciat un canvi en la mentalitat dels consumidors a l´hora de mirar la classe dels electrodomèstics. Tot i que el preu de compra és superior a la resta, la Classe A ha esdevingut la reina, perquè a llarg termini el cost de la factura de la llum s´ho nota. Els valencians compren 59.375 equips de baix consum que estalviaran energia suficient per a 7.000 famílies A principis de març el Consell de Ministres aprovava el Pla d´Acció 2005-2007 de l´Estratègia d´Estalvi i Eficiència Energètica a l´Estat Espanyol. S´estimava que la seua posada en marxa generaria un estalvi d´energia primària acumulat de 12 milions de tones equivalents de petroli, el que equival, entre d´altres coses, a una reducció d´emissions de CO2 a l´atmosfera de 32,5 milions de tones. Dins d´aquest Pla d´Acció s´incloïa el Pla Renove d´electrodomèstics, la finalitat del qual era introduir incentius econòmics que estimularen la compra d´equips de Classe A. S´esperava que la substitució arribara als dos milions d´equips, que inclouen rentadores, congeladors, frigorífics i rentavaixelles.

A les ajudes econòmiques del Govern Central, d´un mínim de 50 euros, es van sumar unes altres de la Generalitat Valenciana de 75 euros per aparell, amb una partida total de 4.750.000 euros. Aquest fet ha potenciat una elevada demanda dels consumidors el que ha obligat a tancar, dues setmanes abans del termini previst, la campanya d’ajudes per a substituir electrodomèstics amb alt consum energètic. Els valencians han comprat 59.000 equips, que estalviaran energia suficient per a 7.000 famílies.

Els petits comerciats d´electrodomèstics, com és el cas d´algunes tendes de Pego s´han vist en el problema de no poder complimentar totes les dades i documentació que els demanava la Conselleria per tal de poder oferir els descomptes corresponents de l´ajuda autonòmica als seus clients. Aquest fet ha suposat que, per a posar-se a l´altura de les grans cases distribuïdores hagen hagut de fer descomptes a càrrec propi i perdre diners del seu compte personal, com ens indicava una propietària de Pego, que volia quedar en l´anonimat.

Tot i això els consumidors han entès que el canvi beneficia. Estalviar cada any fins a 62 euros en la factura elèctrica només substituint un frigorífic de la classe G (o etiqueta roja, el de nivell menys eficient) per un altre de tipus A, que en el mercat ronda els 500 euros. L’estalvi mínim (passar de classe B a A) és de set euros anuals, segons les dades de l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi de l’Energia (IDAE). Xifres com estes han convençut a milers de famílies valencianes per a substituir vells electrodomèstics per altres de baix consum.

Esta acció permetrà estalviar energia equivalent al consum de 7.000 famílies. Segons estimacions de l’IDAE, cada llar gasta 3.200 kilowats/hora (kw/h), amb la qual cosa l’estalvi que s’aconseguirà serà de 22,4 milions de kw/h, quasi la quantitat que genera la central de Cofrentes en un dia d’activitat. Els electrodomèstics són responsables del 50% de la despesa energètica d’una llar, segons dades de l’IDAE. I, dins d’ells, el principal consumidor és el frigorífic, amb un 19% de l’energia que gasten les famílies.

Els beneficis del canvi de classe en els electrodomèstics, a més d’econòmics (2,62 milions d’euros a l’any), redundaran en el medi ambient. Segons fonts de la Conselleria d’Infraestructures i Transports, cada any es deixaran d’emetre més de 6.300 tones de CO2 a l’atmosfera.

S´ha de destacar que els joves són els que primer han pres consciència de la importància de l´estalvi energètic i econòmic que suposa l´elecció d´un electrodomèstic de classe A.

599 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!