La Vall de Gallinera acull les III Jornades sobre la Repoblació

Els dies 22 i 23 d’octubre tindrà lloc a la Vall de Gallinera les III Jornades de la Repoblació Mallorquina al sud Valencià, a l’edifici del consistori, a Benialí. Programació la qual inclou l’agermanament de la Vall de Gallinera amb el municipi mallorquí de Puigpunyent.

Aquesta activitat està organitzada per l’Ajuntament de la Vall de Gallinera, el Centre de la Repoblació Mallorquina i la Unió Cultural d’Amigues i Amics de la Vall de Gallinera, i amb el suport del CEFIRE i tindràn lloc a l’edifici de l’ajuntament situat a Benialí, a la Vall de Gallinera. Serà la tercera edició després de les jornades celebrades a Tàrbena el 2007 i a Xaló al 2012. L’origen d’aquesta iniciativa està en la relació entre investigadors i investigadores mallorquines i valencianes arran dels agermanaments entre la localitat mallorquina de Santa Margalida amb Tàrbena (1997) i Xaló (1998), aquests actes despertaren l’interès per la recerca de les arrels mallorquines d’una part del territori Valencià.

Per tal de garantir la continuació de la tasca de recuperació dels lligams baleàrics sorgí el CERM (Centre d’Estudis de la Repoblació Mallorquina), presentat en les II Jornades de Xaló (2012. Té la seu a Tàrbena i compta amb ciutadans i ciutadanes mallorquines i valencianes de diverses comarques (la Marina, la Safor, la Ribera, l’Horta de València). Entre els objectius del CERM està la coordinació d’investigadors i investigadores per a l’estudi del repoblament balear i del patrimoni, així com la difusió cultural lligada a aquests objectius.

Segons s’explica des de l’Ajuntament de la Vall de Gallinera, les diferents jornades s’han caracteritzat per la participació del CEFIRE i la universitat d’Alacant; han estat obertes al públic en general i han permés que els docents pogueren inscriure’s per a completar la seua formació i obtenir un reconeixement acadèmic.

S’estructuren al voltant de tres eixos, l’etapa final morisca, el repoblament balear i la herència cultural. Totes les Jornades compten amb la participació de ponents de les illes Balears i del País Valencià de diferents àrees, i en elles es combina actes acadèmics amb els lúdics.

En les III Jornades del Repoblament Mallorquí al sud Valencià hi haurà un intercanvi d’investigadors i investigadores mallorquines i valencianes, seguint la mateixa estructura vertebradora i s’incorporarà nous elements interdisciplinars com són la musicología o les llegendes, així com dades sobre la presència balear en el Camp de Túria.

Com a cloenda dels actes d’aquestes III Jornades es realitzarà l’agermanament entre els municipis de la Vall de Gallinera i Puigpunyent (Mallorca), aprofitant l’avinentesa del 412 aniversari de l’arribada de les primeres famílies mallorquines a la Vall de Gallinera (a l’octubre de 1610), concretament a Benissili, quan era territori de la Baronia d’Alcalà, senyoriu dels Català de Valleriola.

L’aportació de la gent vinguda de les Balears al començament del segle XVII fou el factor primordial de la regeneració d’aquests territoris de les Comarques Centrals Valencianes. Cal assenyalar que ja a les darreries del set-cents, el botànic Joan Antoni Cavanilles assenyala que en la Vall de Gallinera s’assentaren 140 famílies d’origen mallorquí, en les cartes d’Ebo i Gallinera .

844 Visites
Hola!!