La primera jornada del 1r Cicle ‘Passejant la Marina. De terra endins a mar enllà’ visita Pego

La cita d’esta nova iniciativa conjunta de la MaCMA i la Seu Universitària de Dénia, està dedicada a Joan Cambra, l’arquitecte que dissenyà i construí 3 esglésies a la Marina Alta, les de Teulada, Benissa i Pego.

La MaCMA presentava divendres passat, junt amb la Seu Universitària de Dénia, una nova proposta conjunta, el ‘1er Cicle Passejant la Marina. De terra endins a mar enllà…’. Unes jornades de conferències i passejos per la comarca que pretenen donar a conèixer la història de la Marina Alta a través de fets o personatges destacats.

Enguany, este primer cicle va de moriscos, d’agermanats, d’arquitectes i de duquesses il·lustrades. La primera jornada donarà a conèixer Joan Cambra, l’arquitecte que dissenyà i construí 3 esglésies a la Marina Alta, les de Teulada, Benissa i Pego.

La cita és divendres, 9 de març, a les 20 hores a la Seu Universitària de Dénia. La conferència correrà a càrrec d’Antoni Banyuls, professor de la Universitat d’Alacant. Dissabte 10 de març, a les 9 del matí, per a complementar de manera pràctica les dades donades per Antoni Banyuls, des de la Plaça Arxiduc Carles de Dénia hi ha programada una eixida en autobús per visitar els tres temples dissenyats per Joan Cambra. Una visita que serà guiada. Es tornarà aproximadament a les 18h. Totes les activitats són gratuïtes però amb places limitades. Les inscripcions són telemàtiques.

Sobre l’arquitecte Joan Cambra, l’hivern de 1993 la revista Aguaits, publicava un article de Josep Ivars Pérez en què explicava que «La primera notícia documentada de Joan Cambra és de 1600» quan este va cobrar «200 lliures a Pego promeses abans de començar les obres». També hi ha notícies que va treballar «al monestir de sant Miquel dels Reis, on estarà fins a 1606». «El 1604 era, junt a Pere Ambucsa, construint l’església de Rubielos de Mora». «El 1610 treballava al Col·legi del Patriarca, a València. El 1612 moria a Rubielos de Mora».

A l’església de l’Assumpció de Pego que Cambra va construir «hi ha un gran domini dels ordres clàssics, de la gramàtica clàssica, i això es fa present en tot l’edifici, des de la portalada fins al més mínim detall», descriu Josep Ivars. Es tracta d’un edifici «uninau sense transsepte, amb capelles laterals entre els contraforts i absis poligonal. El cobriment, tant de la nau com de les capelles laterals, es fa amb voltes de creueria, que a algun moment, com a les capelles laterals, semblen els nervis més decoratius que estructurals», detalla Ivars, qui també apunta que, a «Pego cada material -pedra picada, estucats, daurats, etc – realitza la seva funció, facilitant-ne la lectura».

1958 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!