La diabetis s’acosta als joves

La proposta de la catedràtica de biologia de l’institut Enric Valor de Pego, Lea, ha creat la possibilitat d’apropar una de les malalties cròniques amb més dificultat de detecció entre els adults, la diabetis. Així, el dilluns part de l’alumnat de l’institut podrà conèixer els tipus de diabetis que existeixen i com millorar la qualitat de vida si es pateix. A més, coneixeran de prop la funció de les associacions.

La diabetis és una malaltia en la que el nivell de glucosa (de sucre) de la sang es troba alterat. El nivell augmenta perquè el cos és incapaç de metabolitzar-la bé. Aquesta malaltia afecta a un 6% de la població de l’Estat Espanyol. La xifra augmenta respecte al passat per l’envelliment de la ciutadania i per l’increment dels factors de risc. La xifra real encara podria ser més alta, perquè es calcula que pera cada pacient diabètic reconegut, n’hi ha 1 ó 2 que no saben que ho són. Per tant, la població afectada podria ser del 9%. Una dada que confirma l’educadora de l’Associació de Diabètics de Pego i comarca, Amparo Sanchis.

Un mal control i la mateixa evolució de la malaltia afecten la qualitat de vida de la persona diabètica, provoquen un augment de la taxa de malalties cardiovasculars i de la mortalitat, que és 3 vegades superior a la de la població general.

Davant aquest panorama, una de les catedràtiques de l’Institut Enric Valor, Lea, ha considerat interessant i important apropar la realitat d’aquesta malaltia, més comú del que ens pensem, als seus alumnes. Així, dilluns part de l’alumnat coneixerà que és això de la diabetis.

Amparo Sanchis fa cinc anys que és educadora en l’Associació de Diabètics de Pego i com ella mateixa afirma els infermers i infermeres que fan la tasca d’educació en les associació és perquè tenen un especial interès en aquesta malaltia i en ajudar en el que es puga a la gent que la pateix.

La jornada informativa enfocada als joves ha estat molt ben rebuda a l’associació perquè, en paraules textuals de l’educadora, “s’ha d’estar preparat per a la vida real, per als aspectes bons i per als aspectes dolents” i “perquè la diabetis tipus 2, la de l’adult, és una de les malalties més prevalents en totes les societats desenvolupades i […] es pot prevenir en un estil de vida sa”.

La funció de les associacions d’autoajuda també serà tractada en aquesta jornada, ja que aquestes actuen com a fil conductor per a conèixer gent que té la mateixa malaltia i el que comporta no saber-se sol davant la dificultat.

616 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!