La corporació municipal aprova la supressió de les taxes dels llocs de venda del mercat

Ahir va tindre lloc el ple ordinari del mes d’agost, que se celebrà de manera presencial per primera vegada després de quatre mesos en que les sessions han hagut de fer-se per via telemàtica. Els regidors i regidores de la corporació municipal tornaven a veure’s les cares i molts d’ells es mostraren feliços de poder retrobar-se amb la resta de membres del ple.

En la part resolutiva de la convocatòria, una proposta de modificació de l’Ordenança Fiscal Reguladora de la Taxa dels Llocs de Venda i Barraques del mercat per l’ocupació de la via pública. El que es proposava en aquest punt era suprimir la taxa durant l’any 2020, tal com explicà el regidor de Comerç i Promoció Econòmica, Ricardo Sendra.

Els cinc partits de la corporació van estar d’acord en què la taxa havia de ser suprimida en l’anualitat 2020, per tal d’ajudar als venedors a superar la crisi econòmica derivada de la crisi sanitària. De fet, aquesta mesura havia estat ja consensuada prèviament, segons indicà el portaveu de Ciudadanos, Simón Ortolà.
En un altre punt de l’ordre del dia es va parlar de nou sobre l’ocupació pública. El grup municipal de Compromís per Pego havia presentat una moció proposant al ple que es redacte, dins del que queda del 2020, una ordenança que regule l’ocupació de l’espai públic per a ús lucratiu. Víctor Climent va ser l’encarregat de defendre aquesta proposta, que, segons digué, estava oberta a les aportacions i modificacions per part de la resta de la corporació.

Compromís proposava que per a l’elaboració d’aquesta ordenança es tinguera en compte l’opinió dels actors implicats i detallava les qüestions a abordar en la nova normativa, com la regulació de la superfície màxima a ocupar, la delimitació dels espais, establir una normativa estètica, determinar el tipus de serveis que es pot oferir a l’espai públic, regular els horaris de l’ocupació, determinar les obligacions dels establiments i un règim sancionador.

Tant l’equip de govern, com Populars Pego i Ciudadanos van coincidir en assenyalar que aquest no és el moment per a fer una ordenança. Ciudadanos i Ciutadans de Pego Independents van argumentar que l’actual no és un bon moment per a fer una ordenança reguladora de l’ocupació. De fet, Simón Ortolà es mostrà a favor de fer una normativa més avant.


La regidora de Ciutadans, Alicia Siscar, parlà, a més, de la dificultat de posar d’acord als empresaris del sector hostaler.


Populars Pego, a través del seu portaveu, Ferran González, proposà que la moció es quedara damunt la taula per tal d’aconseguir primer el consens entre els hostalers.


El regidor de Promoció Econòmica, Comerç i Turisme, recordà a Compromís que l’Ajuntament ja regula algunes de les qüestions que es proposava regular en la moció.


Finalment, l’alcalde, Enrique Moll, manifestà la intenció de l’equip de govern de fer l’ordenança que proposava Compromís en un moment més idoni


La moció de Compromís rebé els vots en contra del PSPV-PSOE, Ciutadans de Pego Independents i Ciudadanos. Populars Pego es va abstindre.

ACORDS D’ADHESIÓ A DOS CENTRALS DE COMPRES DE LA DIPUTACIÓ PER A L’ENERGIA I L’ADMINISTRACIÓ ELECTRÒNICA


Ahir es va prendre l’acord de que Pego s’adherisca a la Central de Contractació de la Diputació Provincial d’Alacant per al subministrament d’Energia Elèctrica al municipi. La regidora d’Urbanisme i Medi Ambient, Laura Castellà, explicà que aquest era només un tràmit administratiu.


L’adhesió a la Central de Contractació és per al subministrament d’energia a Pego durant dos anys. A les arques municipals els costarà 593.000 € l’electricitat dels anys 2021 i 22. Des de l’equip de govern i l’oposició es destacà que l’oferta de la central de contractació garanteix sempre el millor preu i que es tracta d’una energia sostenible.

L’únic partit que va discrepar sigué Compromís, des de les seues files, Anna Sastre posà de relleu que les centrals de contractacions solen beneficiar a les gran empreses subministradores.


Conxa del Ruste afegí l’exemple de la Generalitat Valenciana, que en compte de fer una central de contractacions per a l’energia, divideix els contractes d’adjudicació en lots perquè les xicotetes empreses subministradores puguen optar-hi. Fórmula que Compromís proposa també per a l’Ajuntament de Pego.

El punt va ser aprovat amb els vots a favor de tots els grups, excepte Compromís, que votà en contra.

Un altre acord de la corporació va ser l’adhesió també a la Central de Contractació de la Diputació per al sistema d’administració electrònica, Gestiona. Servei que ofereix la mercantil Serveis per a l’Administració S.A. i que es contracta per un termini de dos anys, per uns 20.000 €.

El punt va ser aprovat per tots els partits de la corporació menys Compromís, qui es va abstindre. Es tractava de contractar la plataforma Gestiona que fa servir l’ajuntament, tal com explicà el regidor de comunicació, Ricardo Sendra.


Des de l’oposició es va donar suport a la proposta d’adhesió, però, tant Compromís com Populars Pego i Ciudadanos demanaren que els seus regidors puguen tindre accés a la plataforma per a facilitar-los la seua tasca, a més de garantir la transparència democràtica. L’equip de govern els instà a consultar amb Secretaria i Informàtica si la llei permet que els grups de l’oposició puguen accedir als expedients i tràmits d’aquesta plataforma.

MOCIONS I ASSUMPTES D’URGÈNCIA

En l’apartat de mocions i assumptes d’urgència, Populars Pego presentà una moció en què manifestava que el Govern d’Espanya pretén que «els Ajuntaments i Diputacions li presten la totalitat dels seus estalvis acumulats durant els últims 8 anys i, a canvi, només permetrà gastar durant els pròxims dos anys una tercera part d’uns diners que és dels ciutadans i només es podrà invertir en aquelles actuacions que prèviament ha definit el govern».

La moció va ser defensada per Ferran Gonzàlez, portaveu dels populars.


Per part de Ciudadanos, Simón Ortolà assenyalà que la mesura de demanar diners als ajuntaments i diputacions no està imposada pel govern central i afirmà que ara és el moment de ser solidaris per a afrontar la complicada situació econòmica.


Alicia Siscar, regidora de Ciutadans, reivindicà el paper de l’administració local i recordà que el seu partit sempre ha defés que els ajuntaments puguen gestionar els seus diners.

Compromís, segons Anna Sastre, està, a l’igual que Populars Pego, en contra de l’acord subscrit entre el govern i la Federació Espanyola de Municipis i províncies. Sastre afirmà que aquest atempta contra la autonomia dels municipis i hipoteca el futur dels pobles.


A més, la portaveu demanà que es modificara la moció dels Populars introduint una petició de derogació de la Llei de l’estabilitat presupostària i sostenibilitat financera, coneguda com la Llei Montoro.

Respecte a la pregunta plantejada per Compromís, la resposta va vindre per part de l’interventor, qui aclarí que l’aportació dels Ajuntaments i Diputacions a l’estat no és obligatòria. Qüestió en la que incidí també l’alcalde, Enrique Moll. Aquest es mostrà partidari d’implantar un model municipalista amb mecanismes de co governança, a més d’exigir la derogació la llei Montoro.



Segons s’explicà a l’oposició, és l’alcalde qui té la potestat de decidir si l’ajuntament farà o no la seua aportació al fons que crearà l’estat. Enrique Moll assegurà que consensuarà la decisió.



Aquesta moció no va eixir avant. Una altra proposta d’urgència, que no va ser ni tractada, la presentava Compromís. La coalició plantejava en el seu text demanar a Secretaria que faça un informe sobre les conseqüències que pot tindre per a l’Ajuntament de Pego que el PAI Pego Golf es porte a terme. Però, la corporació no va debatre aquest assumpte perquè no es va aprovar la urgència de la moció.
937 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!