El ple aprova el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Pego

Este matí s’ha celebrat una sessió plenària extraordinària, que ha tingut lloc a la Casa de Cultura perquè al saló de plens de l’Ajuntament de Pego hi ha goteres. En l’ordre del dia només un assumpte, l’aprovació del Pla de Mobilitat Urbana Sostenible de Pego, el PMUS.


Finançat amb recursos municipals i del programa operatiu FEDER amb fons europeus, a través de la Generalitat, el PMUS és l’instrument amb què es planifica qüestions com l’ordenació viària, el foment de zones ciclopeatonals, la promoció de l’ús del transport públic i de vehicles elèctrics o la distribució de les zones d’aparcament. En el procés d’elaboració del pla s’ha emprat eines de participació ciutadana com unes enquestes i formularis on-line. Inclou un total de 13 accions a desenvolupar.

El termini d’exposició pública del document va finalitzar ahir, dia en què arribà a l’Ajuntament de Pego un document, l’últim necessari per a tancar el procés de redacció del pla. Un informe final que contestava a les dos úniques al·legacions presentades durant l’exposició pública del pla, i que han estat denegades.


En rebre eixe document es va convocar el plenari per via d’urgència, perquè el PMUS havia de ser aprovat hui per tal de poder accedir a una subvenció europea de 5.075 €, destinats a la redacció del pla. Subvenció que es gestiona a través de Presidència de la Generalitat i que cobreix part d’uns 12.000 € pressupostats per a la redacció.


El Pla de Mobilitat Urbana Sostenible és una exigència marcada per la Generalitat Valenciana i sense el qual els ajuntaments no poden optar a demanar cap ajuda o subvenció en matèria de mobilitat. Segons ha assenyalat la regidora d’Urbanisme, Laura Castellà, en el plenari, el pla és una «fulla de ruta» que permetrà desenvolupar accions que aconseguisquen que el municipi siga més accessible i sostenible.

Amb esta sessió plenària es posa punt final al procés de redacció del PMUS, que es va iniciar en l’últim trimestre del 2017. Ha estat allargant-se en el temps perquè, ha manifestat Laura Castellà, el procés ha estat marcat per l’emissió fóra dels terminis marcats en un inici, de diferents informes sectorials i l’avaluació ambiental des de l’administració autonòmica.

El grup municipal de Compromís ha exposat vàries objeccions al PMUS. Amb la primera ha posat de relleu que l’empresa redactora del pla ha fet un estudi «molt sesgat», segons la portaveu, Anna Sastre. A més d’això, Compromís ha destacat que 6 de les 8 accions previstes per a desenvolupar en el 2019 no s’han iniciat.

Des de l’equip de govern s’ha explicat que fins que el PMUS no siguera aprovat definitivament no es podia dur a terme les accions, ni modificar els terminis. Castellà ha recalcat que el pla és un document viu i les accions aniran desenvolupant-se segons les necessitats del municipi, al llarg dels pròxims anys.

Compromís ha qüestionat també si el PMUS ha estat redactat des de la perspectiva de gènere. En este punt, Laura Castellà ha aclarit que el pla compleix el Set de la Generalitat; set punts per a aplicar la perspectiva de gènere en l’àmbit urbanístic.

Anna Sastre també ha indicat que el seu grup no està d’acord amb el procés de participació pública emprat en la redacció del document. Compromís pensa que en primer lloc s’hauria d’haver fet una consulta de les necessitats dels veïns de Pego a través de diferents canals també fóra d’Internet, per a traslladar després les conclusions al document.

A més, a més, la portaveu ha fet una repassada dels 13 accions i mesures que inclou el pla i ha traslladat a l’equip de govern la preocupació perquè cap d’elles s’ha posat en marxa dins del termini i algunes de les desenvolupades no coincideixen amb el que s’estableix en el pla.

Després d’un breu recés demanat per Compromís per tal de decidir el seu vot arran de les respostes rebudes a les seues preguntes, el grup ha votat en contra del PMUS per considerar que no s’ajusta a les necessitats reals del municipi.

El portaveu de Populars per Pego, Ferran Martínez, ha mostrat el seu suport al pla sempre que les despeses siguen de profit per al poble i se cenyisquen al pressupost de cada acció.

Alicia Siscar, per Ciutadans de Pego Independents, ha recordat que el pla es va iniciar amb ella com a regidora d’Urbanisme i el considera necessari i prioritari per a Pego.

Finalment, el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible ha estat aprovat amb els vots a favor del Pspv-Psoe, Ciutadans de Pego Independents i Populars per Pego. Compromís ha votat en contra. El representant de Ciudadanos partido de la ciudadanía no ha estat present en la sessió.
 

1234 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!