Francesc Vila (periodista i professor): “Amb la ‘Guerra de l’aigua’ es va defensar un model de preservació de la natura i un modus vivendi”

Les Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer continuen hui. La programació esta setmana inclou tres activitats en les quals es parlarà dels recursos hídrics, la marjal i la ‘Guerra de l’aigua’. Entre d’elles, dues en les que el periodista Francesc Vila Martín recuperarà la memòria de la coneguda com “Guerra de l’aigua”, 40 anys després, amb la finalitat de retre homenatge els protagonistes, informar la gent jove del que va succeir i “perquè aprenguem del passat”.

Esta vesprada està prevista la ponència de Fernando Sendra Bañuls, doctor en Química per la Universitat d’Alacant, qui explicarà «La procedència de les aigües de la vall de Pego».

Dijous, dia 30, el periodista i professor Francesc Vila Martín oferirà la xarrada titulada «Memòria periodística de la Guerra de l’Aigua en la Marina Alta 1983-1988». I el divendres, 1 de desembre, tindrà lloc la taula redona «40 anys de la Guerra de l’aigua», que serà moderada pel mateix Francesc Vila i comptarà amb la participació de Juan Sastre, defensor de l’aigua de Pego; Joaquin Pastor, qui va ser tinent d’alcalde a Pego; Julio Monfort, periodista de Dénia; i Julio Monreal, periodista del diario Levante.

Al respecte d’estes dues jornades, hem entrevistat al Francesc Vila, qui ha estat l’instigador perquè la temàtica de la coneguda com «Guerra de l’aigua» siga tractada en esta huitena edició de les Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer, en la qual també s’està parlant sobre la Marjal Pego-Oliva. Vila ha remarcat la importància de que la joventut conega els fets que van ocórrer entre el 1983 i 1988 a Pego arran la sequera que patia la Marina Alta, especialment Dénia. Ttambé ha avançat que, tant dijous, com divendres eixiran a relluir qüestions de les quals no va poder parlar als periòdics en els que escrivia en aquell moment. L’escoltem:


Passada la taula redona de divendres, estes jornades organitzades per l’Arxiu Municipal de Pego, es tancaran el dimarts 5 de desembre amb la ponència titulada «Valors i funcions de les marjals costaneres valencianes», que oferirà Joan Francesc Mateu Bellés, catedràtic de Geografia Física de la Universitat de València.

Totes les activitats tenen lloc a les set de la vesprada, al saló d’actes de la Casa de Cultura, on també es pot visitar l’exposició fotogràfica que completa les jornades, amb imatges captades a l’agost de 1984 per Francesc Vila i per Salvador Pascual.
799 Visites
Hola!!