Esta vesprada les VI Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer s’endinsen en el món iber

A les 20h., a la Casa de Cultura, l’expert en l’època ibera, el professor de l’àrea de Prehistòria de la Universitat d’Alacant, Ignasi Grau Mira, impartirà la conferència ‘El món ibèric a la Marina Alta’. Des de l’Arxiu Municipal recorden que «La cultura ibera s’instal·la a les terres de la Marina Alta allà pel segle VI a.C. en una àrea que anomenaran Contestània. Amb els ibers comença la Història, amb influències fenícies i gregues; apareix una nova organització del territori, una major explotació de la terra amb el conreu de la vinya i l’olivera, uns poblats en altura fortificats… i l’aparició per primera vegada de l’escriptura».

conf grauEsta vesprada té lloc a la Casa de Cultura de Pego la quarta conferència programada en les VI Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer. En esta ocasió de la Prehistòria es botarà a la Història amb la conferència ‘El món ibèric a la Marina Alta’, a càrrec del professor de la Universitat d’Alacant i un dels majors especialistes de la cultura ibera de la Contestània, Ignasi Grau Mira.

Per a anar obrint boca, hui des de l’Arxiu Municipal de Pego ens posen en situació i expliquen que «La cultura ibera s’instal·la a les terres de la Marina Alta allà pel segle VI a.C. en una àrea que anomenaran Contestània. Amb els ibers comença la Història, amb influències fenícies i gregues; apareix una nova organització del territori, una major explotació de la terra amb el conreu de la vinya i l’olivera, uns poblats en altura fortificats… i l’aparició per primera vegada de l’escriptura.

«Al terme de Pego el poblats en altura més importants són La Muntanyeta Verda i el Castell d’Ambra. Però s’ha de dir que el terme de Pego està farcit de restes arqueològiques que denoten una gran presència humana durant l’època ibera. Així ho testimonien les restes de Benigani, el Tossalet de Sorell, Atzaïla, el Tossalet de Benirrama, la Cova Blanca o la Cova del Sapet. Tot aquest territori estaria íntimament relacionat amb els espais fortificats del Castellar i de Segària. Un territori que arribats al segle II a.C. passarà a dependre de Roma amb la fundació de la ciutat de Dianium».

 

2056 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!