Compromís per Pego ix al mercat per a informar sobre la manifestació per un finançament just

Ahir dijous, un dels partits que dóna suport a la manifestació que este dissabte recorrerà els carrers de València per a demanar un finançament just, va eixir al mercat a informar a la societat pegolina sobre la iniciativa i la problemàtica valenciana. Esta manifestació està convocada pels sindicats UGT i CCOO i a ella s’han sumat, entre d’altres la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris, la Confederació de Comerciants i Autònoms de la Comunitat Valenciana, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana o Compromís, PSPV-PSOE, Podem i Ciudadanos.

DSC_0243Este dissabte, 18 de novembre, a les 6 de la vesprada, hi ha convocada una manifestació per demanar un finançament just per als valencians i les valencianes. La iniciativa està liderada pels sindicats UGT i CCOO, però a ella s’han sumat, entre d’altres la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, l’Associació Valenciana de Consumidors i Usuaris, la Confederació de Comerciants i Autònoms de la Comunitat Valenciana, la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana i tots els partits presents a les Corts Compromís, PSPV-PSOE, Podem i Ciudadanos, a excepció del PP.

El Manifest ‘Per un Finançament Just’ deixa clar en el seu primer paràgraf que eixe manifest «pretén evitar qualsevol tomb polític de tipus partidari que puga entelar la imprescindible unitat de tots els valencians i les valencianes en la defensa d’un interés comú»20171116_105632. Un aspecte que també assenyalava ahir la Sotssecretària de la Conselleria d’Economia Sostenible, Conxa del Ruste, durant la campanya informativa que el seu grup polític, Compromís per Pego, va realitzar al mercat municipal. Assenyalava del Ruste que «és una qüestió de totes les persones que vivim i som del País Valencià perquè tenim un problema molt greu de finançament i de manca d’inversions que l’hem de solventar». I apuntava que la Valenciana «és l’única comunitat autònoma pobra que té el PIB per baix de la mitjana i que aporta a l’Estat per a repartir entre altres comunitats autònomes molt més riques».

A això s’afegix que el territori valencià té «una manca d’inversions públiques», detallava Conxa del Ruste que «rebem 119€ per habitant, mentre altres comunitats passen dels 400€ per habitant». El que suposa que «no podem tirar endavant els serveis obligats que ha de donar l’autonomia i el benestar de la ciutadania depèn d’açò».

El manifest per un finançament just informa que «Fins avui, cap dels diferents sistemes de finançament ha tractat amb justícia a la Comunitat Valenciana. Aquest mateix any, cada valenciana i valencià rebrem 237 euros menys que la mitjana de ciutadans de l’Estat, o 839 menys que l’autonomia millor finançada, la qual cosa equival a un 10 % i 29 % menys de recursos, respectivament. Aqueixes diferències són la causa fonamental dels nostres majors dèficits pressupostaris, generats any rere any, malgrat gastar menys que la mitjana de les comunitats».

I afegix que la mitjana de finançament per càpita de l’Estat és de 2.034 € i al nostre territori de 1.618 €, mentre la nostra renda és 12 punts inferior. És per això que les entitats organitzadores volen visibilitzar, amb esta manifestació, l’exigència d’ «un sistema de finançament just» perquè això implica «defensar l’estat social i els nostres serveis públics, grans generadors d’igualtat d’oportunitats». 20171116_105648Tots els partits que s’han sumat compartixen que «com a poble valencià ens juguem molt en aquesta mobilització». Apuntava Sotssecretària de la Conselleria d’Economia que «volem ser com la mitjana, no volem ser més que ningú, ni més ni menys».

El “Manifest per un finançament just” promogut per les Corts Valencianes en 2016, ha estat secundat per més de 600 entitats valencianes. Després han seguit els acords aconseguits per unanimitat en Les Corts Valencianes, datats pel febrer i abril de 2017, que denunciaven la marginació dels valencians i de les valencianes en matèria de finançament i inversions.

La manifestació de dissabte 18 a les 18h., des de l’esplanada del Muvim a Guillem de Castro demana, principalment, tres qüestions:

  1. Una reforma immediata del sistema de finançament que establisca un nou model amb recursos suficients i repartits equitativament entre totes les autonomies, que possibilite als valencians i a les valencianes tenir uns serveis públics fonamentals dignes i exercir les nostres competències pròpies. Una reforma perquè mai més hi haja ciutadania discriminada solament pel fet de pertànyer a un territori.

  2. Un repartiment de les inversions i una execució que atenga una programació racional que acabe amb el dèficit inversor a la Comunitat Valenciana, que compense en tot cas la insuficiència inversora en els últims anys i dedique una quantitat de recursos ajustada al nostre pes poblacional, tal com arreplega la reforma del nostre Estatut d’autonomia aprovada per Les Corts.

  3. El reconeixement dels dèficits de finançament acumulats directament pel mal funcionament dels diferents sistemes de finançament, i l’establiment de mecanismes de compensació perquè el nou model no nasca llastrat per la injustícia diferida dels anteriors.

1440 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!