«El 90% de l’actual terme municipal de Pego va estar sota les aigües el que explica que a la zona plana de Pego no hi trobem jaciments arqueològics»

És una afirmació feta pel doctor en arqueologia de la Universitat d’Alacant Gabriel García Atiénzar durant la conferència inaugural de les VI Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer. En parlar de prehistòria s’ha de tenir sempre present que el territori actual no té res a veure amb el del passat a causa del conjunt de canvis climàtics que han anat modelant la configuració d’estes terres i que van condicionar el desenvolupament de les societats que hi van viure en elles. La diversitat orogràfica de la Marina Alta fa que este siga un dels territoris més rics en jaciments arqueològics. Esta vesprada el torn és per a ‘Les pintures prehistòriques rupestres del barranc de la Canal de Pego’ a càrrec de Virginia Barciela González. La cita és a les 20h., a la Casa de Cultura.

P1340960Divendres passat en la conferència inaugural de les VI Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer, el doctor en arqueologia per la Universitat d’Alacant, Gabriel Garcia Atiénzar, explicava en la conferència ‘La prehistòria a la Marina Alta’ que hem de veure que la riquesa orogràfica de la Marina Alta, amb amb platges d’arena a la zona nord, penya-segats i algunes serres litorals a la part sud i, sobretot, serralades interiors que connecten amb la resta de comarques com el Comtat, explica que la comarca siga dels «territoris més rics pel que fa a informació arqueològica. P1340973Perquè la diversitat de llocs geogràfics facilita una riquesa econòmica que ha perdurat des de fa milers d’anys fins a l’actualitat». En l’actualitat hi ha localitzats més d’un centenar de jaciments arqueològics a la Marina Alta, el que ha comportat que ací hi haja una «enorme tradició investigadora» i que s’haja comptat amb els grans arqueòlegs en els treballs d’investigació arqueològica realitzats a la comarca.

P1340968No obstant això, indicava García Atiénzar que en parlar de prehistòri, s’ha de tenir en compte que «el territori actual no té res a vore amb el territori del passat». I això és a causa del conjunt de canvis climàtics que han anat modelant la configuració d’estes terres i que van condicionar el desenvolupament de les societats que van viure en estes terres».

Sobre perquè no s’han trobat pràcticament restes prehistòriques a la vall de Pego, Gabriel Garcia Atiénzar explicava que «el 90% de l’actual terme municipal de Pego va estar sota les aigües fins fa uns 3000/3.500 anys, el que explica que a la zona plana de Pego no hi trobem jaciments arqueològics, excepte si parlem d’arqueologia romana o d’arqueologia medieval o moderna en la qual la marjal ja s’havia configurat en la forma més o menys definitiva».

conferencia barcielaHui es reprenen les conferències de les VI Jornades d’Estudis Carmel Giner Bolufer amb la conferència ‘Les pintures prehistòriques rupestres del Barranc de la Canal de Pega càrrec de la col·laboradora honorífica de l’àrea de prehistòria de la Universitat d’Alacant, Virginia Barciela González. La cita és a les 20h., a la sala d’actes de la Casa de Cultura.

not5924Recordem que va ser a principis de juny de 2016 quan es presentava a Pego una troballa de rellevància històrica per a la localitat, el descobriment de la primera pintura rupestre localitzada a la vall de Pego, més concretament al barranc de la Canal. not5924_1Els artífexs d’este descobriment van ser José Sendra, Fernando Sendra i Juan Pastor. Es tracta d‘una pintura rupestre emmarcada en l’art llevantí, amb cronologia neolítica (8.000 anys a.C). Ens mostra un cérvol mascle adult amb fletxes a la panxa.

not5924_8L’Ajuntament de Pego, en aquell moment, va encarregat a Virginia Barciela González que realitzara una «documentació exhaustiva de la zona […] perquè estiga perfectament catalogada i es puga, així, contribuir a la seua conservació i a la seua divulgació». I en eixe estudi exhaustiu Virginia Barciela ha descobert una segona pintura rupestre. D’ahí que la conferència que esta vesprada impartirà l’experta en prehistòria duga com a títol «Les pintures prehistòriques rupestres del Barranc de la Canal de Pego», en plural.

 

2452 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!