Es presenta el llibre d’actes de les IV Jornades d’Estudis ‘Carmel Giner Bolufer’

Tres anys més tard del previst, el quart volum de les Jornades d’Estudis de Pego, ha vist la llum. Divendres passat va ser presentat a Pego per la regidora de Cultura, l’arxiver municipal i la presidenta del IECMA, ja que és un llibre coeditat que arribarà als 550 socis de l’entitat comarcal. Per a la resta de persones interessades en adquirir-lo, té un preu de 8 euros.
Divendres passat es va presentar a Pego, a la Casa de Cultura, el llibre que recopila les actes de les IV Jornades d’Estudis ‘Carmel Giner Bolufer’. De nou el saló d’actes de l’edifici que va acollir eixes jornades tornava a omplir-se per conèixer i recordar el que inclou este nou volum que s’ha demorat més del compte, però que per fi podrà completar la sèrie que mantindrà viva cada jornada d’estudis ‘Carmel Giner Bolufer’.




A la taula, per presentar l’obra, coeditada per l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA) i l’Ajuntament de Pego, la presidenta del IECMA, Rosa Seser, la regidora de Cultura, Alicia Siscar i l’arxiver municipal, impulsor i coordinador de les Jornades, Joan Miquel Almela.




La primera en prendre la paraula va estar la presidenta del IECMA. Rosa Seser qui va justificar la participació d’aquesta entitat en l’edició presentada pel seu gran interès a nivell comarcal. Així mateix, Seser va dedicar bona part de la seua intervenció a la conferència que el desaparegut Antoni Lluís Carrió va escriure per a donar compte dels 25 anys de vida de l’Institut i que és la primera acta que es pot llegir al llibre. Assegurava Seser que “varietat i qualitat és el que cal destacar en eixes jornades”. També apuntava que estes han estat “unes aportacions a la cultura que justifiquen de sobre la continuïtat d’estes jornades i vores com una inversió de futur”.

La regidora de Cultura de l’Ajuntament de Pego, Alicia Siscar, reconeixia que la presentació del llibre d’actes de les IV Jornades d’Estudis era “un dia molt especial”. Assegurava que, “publicacions com estes són la millor manera per a difondre la història d’un poble”, el que li ha produït “una satisfacció personal”. No amagava Siscar que “les dificultats econòmiques han retardat la publicació del llibre”, com també ha fet que s’haja retardat la celebració de les que serien les V jornades d’Estudis. I en aquest punt, la regidora de Cultura avançava que “té molt present la importància de les mateixes i per això no es cansarà de treballar per a poder enllestir les properes i cinquenes jornades d’estudis”.




Del contingut del llibre d’actes de les IV jornades d’Estudis ‘Carmel Giner Bolufer’, de recordar els seus inicis, en 2004, “en el marc del 725 aniversari” i d’altres detalls com el tarannà amb el que van nàixer estes jornades, “amb sentit divulgatiu, però amb temàtica molt heterogènia”, es va encarregar l’arxiver municipal, l’impulsor i coordinador de les mateixes, Joan Miquel Almela. El primer que exposava que “ha estat un part llarg i dolorós”, ja que ha tardat tres anys en veure la llum. Així mateix, agraïa la presència de Pepe Giner, el fill del cronista de Pego que dóna nom a les Jornades d’Estudis.


Autor dels cartells: l’artista pegolí Toni Costa


Al llarg de les 4 jornades d’estudis ‘Carmel Giner Bolufer’ han passat 38 conferenciants. Totes les seues ponències es recullen en 4 volums de 961 pàgines, el que duia a afirmar a Almela que “pocs pobles tenen això”, eixe llegat tant extens i variat.

Una bona part d’eixes 961 pàgines impreses estan dedicades a les conferències que es van impartir l’any 2010, en les IV Jornades d’Estudis ‘Carmel Giner Bolufer’. Seguint la filosofia de les anteriors edicions, hi podem trobar una gran diversificació temàtica. Almela va comenta breument cada capítol.




El llibre conté el següent material:

– Salutació de l’IECMA
– Salutació de la Regidora de Cultura

– Pròleg a mode d’introducció, Joan Miquel Almela

– Ponències:

1. Antoni Lluís Carrió, 25 anys de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA). Els centres d’estudis, una xarxa de cultura i recerca al territori.

2. Manuel Ardit Lucas, El decret d’abolició de les senyories i l’actuació dels diputats valencians a les Corts de Cadis.

3. Vicent Comes, Els cent anys de Fontilles.

4. Josep Daniel Climent, Prehistòria i toponímia de Pego a través de la correspondència entre Nicolau Primitiu i Carmel Giner.

5. Moisés Selfa, De l’onomàstica àrab, morisca i cristiana en la vall de Pego, durant els segles XV, XVI i XVII de Carmel Giner Bolufer al Corpus Toponímic Valencià de l’AVL.

6. José Lull, La alineación solar del convento franciscano de Benitaya en la Vall de Gallinera: orígenes, estudio y recuperación de una curiosa hierofanía.

7. Antonio Miguel Gómez, La arquitectura de Antonio Gómez Davó en la Marina Alta.

8. Ferran Ferrando, Cançoner popular pegolí: 1945-2001.

9. Evarist Miralles, Visiones particulares de la elaboración del arroz.


Una vegada detallada cada acta, l’arxiver municipal de Pego va recordar que, per als socis i sòcies de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta, 550, el llibre és gratuït i també és gratuït per a aquelles persones que es van inscriure a les IV Jornades. Per a la resta, té un preu de 8 euros. Confessava Joan Miquel Almela que ell era partidari d’eliminar la gratuïtat dels exemplar des de fa temps perquè el que és important és que la gent sàpiga i valore el que adquirix.

En l’última part de la presentació del llibre, Almela es va desviar de la qüestió per avançar a l’auditori “els projectes” que estan en marxa des de l’arxiu municipal.

– 30 de novembre: La IV ruta morisca que es desenvoluparà Pego. Es farà una ruta guiada pel casc històric: muralla, església, capella i l’entremat medieval. A més, la cloenda de la ruta morisca serà a Pego el proper 14 de desembre. Comportarà una sèrie de conferències sobre els moriscos a les valls de Pego, Ebo i la Gallinera. Tindran lloc a la Casa de Cultura.




– III curs d’història en 2014, després de Carnestoltes: de 1800 a la II República.

Projectes iniciats:

– Digitalització de l’arxiu parroquial. Fa anys que es demanava per part de l’església i, finalment, a través d’un conveni, eixa digitalització s’està ja enllestint, el que ajudarà a la consulta de l’arxiu parroquial. La digitalització abraça des del segle XVI fins el 1900.

– S’està mirant com poder celebrar el 350 aniversari de l’arribada dels franciscans a Pego (1664-2014).

Projectes en interrogants:

– V Jornades d’Estudis ‘Carmel Giner Bolufer’. Com recordava l’arxiver, en la seua intervenció la regidora de Cultura s’havia compromés a impulsar-les. Encoratjava l’auditori ha recordar-ho si fera falta.

– Publicació de la història fotogràfica de Pego. Un recull fotogràfic de qualitat que recorreria amb imatges la història del municipi.

832 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!