Els joves de l’IES Enric Valor reflexionen sobre el problema que representa la violència de gènere

Ahir i hui l’alumnat de 4t d’ESO de l’institut, a través de dinàmiques de grup actives, han focalitzat en els rols socials d’homes i dones i en el problema que suposa el maltractament, físic i psíquic, cap a les dones inflingit per les seues parelles o exparelles, que massa vegades arriben a la mort.
Avançant-se al 25 de novembre, dia internacional contra la violència de gènere, el Grup de Dones Cabal iniciava ahir la reflexió sobre el problema de la violència de gènere amb l’alumnat de 4t d’ESO de l’IES Enric Valor. Ho feia a través del taller ‘Ponts de comunicació cap a una societat igualitària’ impartit per les terapeutes Maria Sendra i Teresa Ros de Psicologia i Desenvolupament Humà Gregal.

Els objectius del taller són diversos: fomentar l’escolta activa, el respecte, la tolerància i l’expressió igualitària com a base de la comunicació. Respectar simbòlicament l’entramat relacional i de comunicació entre homes i dones. Posar de manifest, de forma vivencial i simbòlica com afecta en l’àmbit social, comunitari i personal, la violència per discriminació cap a la dona. Analitzar el que és necessari per a acabar amb la discriminació contra les dones i finalment, construir una Xarxa física a través del llenguatge real i tendir, així, un pont de comunicació per a crear una societat igualitària, com explicava Maria Sendra psicoterapeuta de Gregal.

I com arriba Gregal a aconseguir eixos objectius amb alumnes de 4t d’ESO? Doncs amb una dinàmica amb tres grups en què tots i totes participen i sis elements importants: un cercle, una madeixa, les mans filades, el fil, una xarxa i màscares. Tot això per a establir ‘Ponts de Comunicació cap a una societat igualitària’ que poden trencar-se amb l’aparició dels agents de la violència.

Com reacciona cada grup al taller? És imprevisible saber-ho. Depèn de la decisió dels i les alumnes a parlar, de què es deixen la vergonya a casa i transmeten en veu alta la seua postura sobre actes quotidians o dades generals. Una de les qüestions que van destacar molts dels participants és la falta d’informació que tenen sobre el tema, potser només una excusa per evitar participar, però també una falta d’interès per accions que cada dos per tres es veuen en els mitjans de comunicació.

Siga com siga, en el taller impartit per Gregal i organitzat pel Grup de Dones Cabal en col•laboració amb els professors de filosofia Joan Pons i Elvira Cambrils, ‘Ponts de Comunicació cap a una societat igualitària’ l’alumnat acaba reflexionant sobre la violència de gènere, sobre les relacions socials entre homes i dones. Ho fan a partir de l’activitat proposada i després des de l’anàlisi del què han sentit en cada paper representat.

Des del Grup de Dones Cabal, convidaven als i les alumnes a participar en la concentració que se celebrarà el proper dimecres, 25 de novembre de 2009, a les 8’30 de la vesprada a la Plaça del Mercat per a rebutjar la violència de gènere.

837 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!