El tren de la costa podria començar a construir-se a partir de 2015

En aquest tren se suposa inclòs el tram de 32 quilòmetres que hauria d’unir Gandia i Dénia, passant per Oliva. Seran 32 quilòmetres de via doble, amb noves estacions a Oliva i a Dénia. S’estima que seran necessaris 370 milions d’euros per a la seua execució que seran pagats íntegrament pel Ministeri de Foment. La portaveu de la Xarxa d’Alcaldes de la Marina Alta convocarà esta mateixa setmana una reunió de la Comissió Especial del tren a fi d’arreplegar tota la documentació sobre el Pla De Rodalia presentat ahir.
El primer Pla de Rodalies de la Comunitat Valenciana prenia forma ahir amb la signatura del Ministre de Foment, José Blanco i del cap del Consell, Francisco Camps. Era el gest que feia possible un compromís d’inversió per als pròxims deu anys en la xarxa de rodalia de la Comunitat Valenciana que usen 70.000 persones tots els dies. El Ministeri de Foment i la Generalitat es van comprometre ahir públicament a invertir 3.995 milions d’euros per a millorar el transport metropolità. El pla inclou comptades novetats perquè la majoria de projectes són les millores que haurien d’haver-se dut a terme fa dècades en línies com la de Xàtiva-Alcoi, el tren Gandia-Dénia o la millora del traçat a Buñol.

La part més forta d’inversió se l’endú el Tren de la Costa de València a Alacant, amb 1.073 milions d’euros de cost, que finançaran el Ministeri de Foment i la Generalitat Valenciana. És el projecte més verd de tots. Les dos administracions crearan una societat mixta per a definir els detalls de la seua construcció. No obstant, ahir mateix el ministre de Foment, José Blanco, es va comprometre a “licitar l’estudi informatiu abans que acabe l’any” i va avançar que serà una línia d’altes prestacions on els trens podran circular a 220 quilòmetres per hora. El que no es va aclarir Foment és si gran part del traçat serà d’ample ibèric o ample europeu, “eixos detalls s’acordaran en el si de la societat mixta”, va aclarir als periodistes, el director general de Ferrocarrils, Carlos María Juárez.

El Tren de la Costa es dividirà en tres trams. El primer duplicarà els 26 quilòmetres de via única entre Cullera i Gandia. Foment finançarà els 190 milions que es calcula que costarà. El segon tram és el que més interessa a la ciutadania de la Marina Alta, ja que és el tram que permetrà unir Gandia i Dénia en compliment a dècades de reivindicacions. Seran 32 quilòmetres de via doble, amb noves estacions (Oliva, Dénia), que també costejarà el Ministeri de Foment i per a la que s’estima seran necessaris 370 milions d’euros. L’últim tram, i el més indefinit, comunicarà Dénia, Benidorm i Alacant, entre altres poblacions. S’estendrà al llarg de 82 quilòmetres i s’estima precisarà una inversió de 513 milions d’euros. L’estudi de la línia que arribarà fins a la ciutat de Dénia eixirà a licitació este mateix any, segons va anunciar ahir el ministre de Foment.

Davant aquest anunci, la portaveu de la Xarxa d’Alcaldes de la Marina Alta, l’alcaldessa de Dénia Ana Kringe, present a l’acte de signatura del Pla de Rodalies, va afirmar que es tracta d’un «important impuls a la nostra reivindicació» encara que va rebre l’anunci «amb prudència». Així mateix, va anunciar que convocarà esta mateixa setmana una reunió de la Comissió Especial del tren a fi d’arreplegar tota la documentació sobre el Pla de Rodalies presentat ahir i poder d’estudiar-la i traslladar-la a la Xarxa d’Alcaldes de la Marina Alta per tal de perfilar un posicionament davant de les noves dades.

La Xarxa d’Alcaldes s’esperarà un mes, fins que se celebre la reunió entre el Govern i la Generalitat per a crear la societat mixta que s’encarregarà de l’execució dels projectes com l’enllaç ferroviari Gandia-Oliva-Dénia, a fi de veure si s’acurten els terminis donats pel Ministeri per a este enllaç ferroviari. I és que el ministre de Foment, José Blanco, va dir ahir que espera que en 2015 estiguen iniciats tots els projectes i en 2020 finalitzats.

La portaveu de la Xarxa d’Alcaldes de la Marina Alta va ressenyar que «volem saber si s’aprofiten els estudis i informes realitzats en el seu dia per la Generalitat Valenciana o no, perquè si s’utilitzen estos documents es poden acurtar terminis, en cas contrari és més que improbable que açò ocórrega».

Tot i que els dos primers trams del tren de la Costa estan finançats íntegrament pel Ministeri de Foment ahir es va afirmar que aquest projecte s’executarà de manera conjunta entre les administracions central i autonòmica, igual que la línia Xàtiva-Alcoi. Una afirmació que confirma un espot publicitari sobre el Pla de Rodalies.

Sobre la signatura del Pla de Rodalies el síndic de Compromís, Enric Morera declarava en roda de premsa que des del grup parlamentari en les Corts, i des dels diferents col•lectius del BLOC, “estarem vigilants els pròxims 10 anys per a vore si es compleix de veritat eixe pla que s’ha presentat o si, per contra, els valencians i valencianes continuarem sent els últims en inversió per part de l’estat i continuarem marginats en infrastructures”.


475 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!