El plenari de Pego sol•licita la retirada immediata de l’ordre que regula l’aplicació de les retallades en educació

La moció, presentada per Ciutadans de Pego i que compta amb el recolzament de tots els centres educatius públics i concertats de la localitat, va comptar amb 10 vots a favor, els de l’equip de govern (CdP i PSPV) i els del Bloc-Compromís i 6 abstencions, del PP.
Hui comencem la crònica informativa del plenari ordinari del mes de juny pel final. Ho fem per la moció presentada per Ciutadans de Pego que sol•licita a la Conselleria d’Educació, Formació i Ocupació, entre d’altres coses, la retirada immediata de “l’ordre 19/2012 que regula l’aplicació del Reial Decret Llei 14/2012, de 20 d’abril, de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l’àmbit educatiu, en els centres docents no universitaris públics i privats concertats de la Comunitat Valenciana” o el que és el mateix, resumint, el que popularment es coneix com les retallades en educació. Un tema que va alçar ampolles a la sessió.

La moció, explicava la regidora d’Educació, Alícia Siscar “està recolzada per tots els centres educatius públics i concertats de Pego”. Recordava Siscar que durant la visita de la subsecretària de Governació per a parlar sobre els retalls, se li van plantejar diverses qüestions sobre educació que no va saber respondre, com ara com afectaria l’augment de ràtio quan hi ha col•legis que no arriben a complir-la. Comportarà això el tancament d’aules?. Una altra de les qüestions que tracta la moció ha de veure amb l’augment d’hores lectives dels docents que implicarà que molts interins se’n vagen a l’atur, “en detriment d’alumnes amb deficiències que no puguen estar atesos”, assenyalava la titular d’Educació pegolina.

Una vegada inclosa la moció a l’ordre del dia del plenari ordinari, Alícia Siscar passava a llegir, íntegrament el contingut del document per l’actualitat i rellevància del mateix. Entre les qüestions que es destaquen, el fet que “d’aplicar-se als centres educatius la ràtio i l’horari lectiu per als professors que aquesta disposició preveu, el que es provocarà serà un perjudici en la qualitat de l’ensenyament en la nostra localitat, perquè determinats centres públics i privats concertats veuran augmentada de manera molt considerable la quantitat d’alumnes a les seues aules, amb el dèficit en la qualitat de l’educació que això sense dubte suposarà, perjudicant-se també a altres centres, que correran el perill de veure tancades les seves unitats o inclòs les seues portes per eixa mesura i pel descens evident i constant de la natalitat”.

També especifica la moció que “la mesura és injusta i tindrà conseqüències greus immediates, com puguen ser:
– La supressió d’ unitats en alguns centres.
– L’ augment desmesurat de la ràtio en altres centres, que complicarà de forma notable l’atendre com cal tot l’ alumnat i, més encara, els alumnes amb necessitats educatives especials.
– Una clara disminució de la qualitat de l’ educació, així com un apreciable greuge comparatiu entre centres.
– L’ augment de la xifra d’atur entre el professorat, quan precisament es pretén solucionar la crisi que estem patint”.

La moció finalitza expressant “la plena disconformitat amb les mesures que disposa l’esmentada Ordre i sol•licita la retirada immediata de la mateixa”; que argumenta que “tot i amb la prèvia negociació real i consensuada amb tots i cadascun dels agents implicats, es procedisca a una nova redacció de l’Ordre, més acurada i ajustada als objectius de qualitat i eficiència del sistema educatiu, estabilitat pressupostària i contenció de la despesa pública que persegueix el Reial Decret, però sense perjudicar l’oferta de treball públic, imprescindible per a abastar eixes finalitats, i garantir l’adequada continuïtat de les escoles dels nostres municipis”. Finalment, la moció presentada per Ciutadans de Pego sol•licita “mesures alternatives d’estabilitat pressupostària i contenció de la despesa pública que eliminen despeses supèrflues i lligades a polítiques d’esdeveniments que no tenen sentit ni justificació raonable en l’actual situació econòmica que patim”.

La portaveu del Bloc-Compromís, Conxa del Ruste, ressaltava que el decret del Consell “tornem a l’educació dels anys 70 i trobem que no cal tornar enrere quaranta anys en els serveis més imprescindibles i que són una aposta de futur com és l’ensenyament en general”. Del Ruste posava xifres a les conseqüències del decret, “8.000 persones que se’n van a l’atur”, el que implica, assenyalava la portaveu del Bloc-Compromís, la reducció “de les especialitats […] els xiquets estaran amuntegats”.

Des del grup socialista, Enrique Moll, demanava que algun polític fos valent per a reconèixer que retallen perquè s’han gastat els diners en altres coses i ara no hi ha per a educació. Alhora, Moll es preguntava “on han estat els consellers d’Educació de la Generalitat dels últims 20 anys quan proposaven unes polítiques en educació totalment diferents a les que proposen ara en esta llei”. Recordava el portaveu socialista que sempre s’ha dit que “quan més menudes són les classes més personalitzada és l’educació i més rendiment tenen els alumnes”.

La portaveu popular, Maite Ferrándiz, manifestava que el contingut de la moció “està molt condensat”, perquè, assegurava, “una cosa és l’ordre i l’altra la problemàtica que puga haver o plantejar-se a Pego que no és d’enguany”. A banda d’esta matisació, Ferrándiz, apuntava al fet que la moció, segons el parer dels populars, recolzava massa vehementment el col•lectiu docent, el que assegurava “no es pot fer”. Apostava la portaveu popular per “donar un vot de confiança al resultat que puga donar açò que fins a la data no s’ha donat cap vot de confiança, sinó que s’ha anat a sacat contra ella”.

La regidora d’Educació deixava clar que la moció tractava una problemàtica local. A continuació Alicia Siscar explicava algunes problemàtiques que es donen a Pego amb la nova normativa. que “este any estem trobant-nos en un greu problema” a causa de l’augment de ràtio perquè alguns grups no arriben al nombre assignat però, en un cas, hi ha fins a 28 alumnes en un grup i 7 en un altre. A banda d’això, la natalitat de Pego és molt baixa i es pregunta la regidora d’Educació si la nova norma farà que algunes aules s’hagen de tancar.

També responia el portaveu de Ciutadans de Pego a la portaveu popular. José Maria Ferrer afirmava que “els professors i els metges solem tindre la culpa de tot”. Ferrer es mostrava indignat davant el que acabava de declarar Maite Ferrándiz, que, en les seues paraules, els docents eren “covalles del teu govern, de proves, a vore si funcionen”.

Maite Ferrándiz es defensava assegurant que al plenari “som polítics i no podem personalitzar”. Apuntava la portaveu popular els problemes de l’educació valenciana com és un altíssim índex d’abandó escolar, entre d’altres. Ací fem un apunt fora de plenari i és el fet que, per la vesprada, en l’acte del PP de Pego al que va acudir Alberto Fabra, es van poder veure els lemes dels populars penjats a les parets, lemes que podrien explicar, en certa manera, la postura dels populars pegolins. Els lemes, ‘La Verdad de las Reformas’, ‘La Verdad de la Sanidad’, ‘La Verdad de la Educación’.

Recordava el portaveu socialista que les competències en Educació les té la Generalitat Valenciana.

La moció era aprovada per 10 vots a favor, 8 de l’equip de govern (CdP, PSPV), 2 del Bloc-Compromís i 6 abstencions del PP.
622 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!