El ple pegolí aprova per unanimitat que s’establisca un protocol comercial en matèria de cítrics entre la UE i Sud-Àfrica

Un protocol que contemple, entre d’altres, l’establiment de contingents d’importació regressius perquè la major quantitat d’importacions es produïsquen entre juny i setembre perquè no pertorben el mercat comunitari quan entren en comercialització les varietats valencianes. L’establiment d’un únic port de cítrics de Sud-Àfrica a la UE, preferiblement ubicat al port de València o Castelló o la implantació en este port d’inspectors fitosanitaris especialitzats en plagues i malalties de quarantena com la taca negra.

L’acord d’associació econòmica al que ha arribat la Unió Europea i Sud-Àfrica en matèria de comercialització de cítrics afecta directament els interessos del camp valencià, és per això que des d’organitzacions agràries com La Unió de Llauradors i Ramaders s’ha iniciat una campanya de suports entre totes les autoritats i administracions competents en la matèria o susceptibles de pressionar, tant en l’àmbit comunitari com a estatal, autonòmic o local per a modificar aquest acord. Segons les xifres que maneja l’organització agrària, l’acord «posa en perill directament els ingressos de més de 124 milions d’euros només per al sector citrícola de la Comunitat Valenciana, xifres que es poden elevar si se sumen els de altres comunitats productores de l’Estat». Esta problemàtica ha arribat hui al ple ordinari de novembre de l’Ajuntament de Pego a proposta de Compromís per Pego que ha presentat una moció a favor de l’establiment d’un protocol comercial en matèria de cítrics entre la Unió Europea i Sud-Àfrica.

Fins a 2016 el període d’importació de cítrics procedents de Sud-àfrica finalitzava el 15 d’octubre, però el nou Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i els Estats de l’Àfrica Meridional (entre ells Sud-àfrica), amplia eixe període fins el 30 de novembre amb una progressiva disminució anual dels preus d’entrada fins a la seua total desaparició en 2025.

Els cítrics, amb 1.982 milions de facturació representen un 38% de les exportacions agroalimentàries de la Comunitat Valenciana i un 8% de l’exportació total valenciana. La Comunitat Valenciana és la primera regió exportadora d’estos productes amb un 69% del total d’Espanya. El que vol dir que este acord, que permetrà que «hi haja taronges sud-africanes més enllà de Nadal, amb clara afecció directa a les produccions valencianes», sentencia la moció presentada hui al ple municipal i defensada per Àngel Oltra, portaveu de Compromís per Pego.

p1290257«
La possibilitat d’entrada de taronges procedents de Sud-àfrica durant un mes i mig més és una eina evident de pressió dels preus a la baixa en origen en mans dels intermediaris», apunta la moció. Que afegix un altre problema que afecta directament a la fruita com és «l’amenaça fitosanitària doncs no cal oblidar que a Sud-àfrica està present la temuda plaga de la “taca negra” dels cítrics causada per un fong que la converteix en la principal malaltia fúngica dels agres a nivell mundial. Durant 2015 es van detectar en la Unió Europea 45 enviaments de cítrics procedents de Sud-àfrica amb presència d’agents nocius».

Per a pal·liar esta situació tan negativa per als interessos dels productors de cítrics europeus i, especialment valencians, la moció presentada per Compromís per Pego planteja canvis en l’acord esmentat «per a salvaguardar el cultiu en l’àmbit de la Unió Europea».

Entre els acords es troba:

1- «L’establiment de contingents d’importació “regressius” en els quals les majors quantitats d’importació s’establisquen els mesos de juny a setembre i a partir d’octubre vagen descendint progressivament els volums de cítrics importats a nivells que no pertorben el mercat comunitari quan entren en comercialització les varietats valencianes.

2- Establiment d’un
un únic port d’entrada de cítrics procedents de Sud-àfrica a la Unió Europea i, preferiblement, que siga el de València per la seua proximitat als punts de reexportació als mercats comunitaris.

3- Implantació en este port d’inspectors fitosanitaris especialitzats en plagues i malalties de quarantena com la taca negra dels cítrics, que inspeccionen detingudament cada enviament procedent de Sud-àfrica i eleven el nombre aleatori de mostres dels cítrics i que s’incrementen els controls documentals, d’identitat i fitosanitaris.

4- Establiment d’u
n cos d’inspectors fitosanitaris europeus en els ports d’origen, a càrrec del sector sud-africà, per a evitar al màxim l’eixida d’enviaments amb presència de la malaltia.

5- Revisar i millorar, en la mesura del possible, el protocol de transport de cítrics, especialment el referent a temperatures dels contenidors».

p1290256Des de Volem no afegien res a la moció mostrant-se favorable a la seua aprovació. Per la seua banda, Carmelo Ortolà, des de Ciutadans de Pego Independents, qualificava la moció com a «carregada de contingut per al sector agrícola valencià» i declarava que «a Pego està afectant ja prou perquè enguany encara hi ha moltes taronges penjant» i afirmava que «sempre és el llaurador qui perd». Ortolà cridava l’atenció sobre el fet que «ací ningú ha dit res fins el moment». D’altra banda, demanava que la moció, una vegada s’aprovara també es passara a AVA-ASAJA «perquè és un sindicat agrari bastant present».

p1290263Des del Partit Popular també es donava recolzament a la moció i Ana Ortolà suggeria que seria bo «que la UE fera informes sobre els efectes econòmics, sanitaris i ambientals que té [l’acord] perquè actualment es desconeixen»

p1290265També es mostrava favorable a la moció el partit socialista. Andreu Dominguis afirmava que és imprescindible «posar unes traves fitosanitàries perquè la seua absència significa una deslleialtat al camp valencià».

La moció, per tant, era aprovada per unanimitat.

 

1607 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!