El jovent de Pego reclama un teatre-auditori, un cine i més espais d’oci

Una trentena de joves pegolins i agents sanitaris locals participaren el passat divendres en el IV Fòrum Jove de Pego on, es va revisar el mapa de recursos sanitaris existents a la Marina Alta i evidenciaren un elevat grau de desconeixement sobre els mateixos. La salut mental, l’orientació laboral i l’oci nocturn van ser els temes clau del debat. I es va parlar sobre: violència de gènere, identitat de gènere, salut sexual, gestió emocional, formació i emancipació, activitat física i trastorns alimentaris.

La sessió de treball participatiu, organitzada per la regidoria de joventut de l’Ajuntament de Pego, comptà amb la seua regidora Paula Orihuel com a representant municipal. L’edil va mostrar la seua satisfacció per poder interactuar amb el jovent de manera directa, recollir les seues demandes i fer-les servir com a fulla de ruta en el desenvolupament de les polítiques municipals.

D’altra banda, els tècnics de la Xarxa Salut, Josep Bisbal i Marc Brell van ser els encarregats de guiar les taules participatives i dinamitzar l’encontre. Presentaren als assistents els elements determinants de la salut: estils de vida, relacions socials, economia, activitat i entorns naturals i construïts. I van sorprendre els i les joves en assenyalar que la salut es troba més condicionada pel lloc on naixem i els recursos dels quals disposem que pel nostre codi genètic.

Per part seua, la tècnica coordinadora de joventut, Maido Moreno, celebra que el jovent pegolí ja identifique Infojove Pego com a punt de referència al qual poder acudir en busca d’assessorament i guia en qualsevol matèria. Els joves presents al fòrum destacaren, especialment, l’alt grau de confiança que han assolit les tècniques en el seu contacte diari amb la joventut.

Però el IV Fòrum Jove de Pego va evidenciar, sobretot, un notable desconeixement en tots tipus d’àmbits, directament vinculats o no amb la salut, com puga ser la planificació familiar o en matèries transversals com l’assessorament laboral, i és que molts joves encara no saben de l’existència d’un espai clau com és CREAMA-Pego.
De la mateixa manera, els portaveus de Salut Pública presents al fòrum incidiren en la importància del metge de capçalera com a pont amb l’especialista pertinent. Informaren també de l’existència d’una unitat de salut mental infantil i adolescent (USMIA, Dénia) i d’una àrea d’atenció psicològica al departament municipal de la Mancomunitat de Serveis Socials de Pego i les Valls, on també es centralitza, entre d’altres, el treball de prevenció en matèria d’addiccions (UPC).

D’altra banda, es va fer palesa la soledat involuntària que pateixen molts joves i davant la qual l’associacionisme pot jugar un paper clau. Per exemple, joves pertanyents al Club de Bàsquet Pego que assistiren al fòrum, destacaren l’esport com a eina clau de socialització per a combatre l’aïllament i la segregació. Si bé en matèria de gestió emocional els joves apel·laren a la família i les amistats com a recurs immediat al qual recórrer i la natura com espai saludable de retrobament personal.

Pel que fa a les seues demandes i necessitats, els assistents al IV Fòrum Jove de Pego van reclamar: divulgació de proximitat amb testimonis personals que els servisquen de referent; espais públics i privats que els oferisquen oci nocturn (cine a la fresca, recreatius, pubs); un teatre auditori; un pulmó verd recreatiu dins el casc urbà com a espai inter-generacional; tallers d’oci educatiu per a majors de 20 anys; la popularització de les festes patronals apostant per les Quintades; una millor informació en matèria de prevenció addiccions i TCA (trastorns de conductes alimentàries); una associació que oferisca suport al col·lectiu LGTBI+; i en matèria esportiva es va reclamar el condicionament de la pista de la Trilladora i la incorporació d’un nou equip de so al pavelló municipal.
326 Visites
Hola!!