El CEAM demana mesures contra la gota freda en La Marina Alta

El Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani ha recomanat la creació d’un sistema meteorològic específic per a la zona basat en les últimes tecnologies que determine el risc de gota freda a la comarca, tenint en compte que un episodi com el de 2007 es pot tornar a repetir en un interval de 8 ó 10 anys. Així mateix, els representants de la Plataforma Ciutadana Riu Girona han plantejat un projecte de col•laboració per a evitar inundacions.
Hi ha territoris que per les seues condicions geogràfiques concretes corren un major risc de patir importants episodis de pluges i, per tant, inundacions. Un dels més clars exemples és La Marina Alta, que des de la riuada de fa dos anys, en la que en a penes en unes hores es van comptabilitzar 200 l/m2, és objecte de constant estudi per part dels científics, els que asseguren que les especials condicions orogràfiques d’este litoral emmarcat entre sistemes muntanyosos el fa més propens a les fortes precipitacions.

El Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) ha recomanat la creació d’un sistema meteorològic específic per a la zona basat en les últimes tecnologies que determine el risc de gota freda i així poder posar en marxa un Pla d’Emergències adequat a les circumstàncies.

La petició del CEAM és urgent. Altres experts com el professor de la Universitat d’Alacant Jorge Olcina, ja han advertit que períodes de fortes pluges com el que va tindre lloc en 2007 en la conca del riu Girona poden repetir-se cada huit o deu anys. Hi ha d’altres comarques en situacions semblants. D’ací que la directora del Programa de Meteorologia i Climatologia del CEAM, María José Estrela, advocara perquè eixe nou sistema de predicció meteorològica poguera activar plans d’emergències globals per a territoris com el del Girona que permetria disminuir els danys materials.

Altres peticions del CEAM són la substitució de les canyes actuals que neixen en els llits del riu per plantes autòctones dels rius del Mediterrani, que són més fines i flexibles i evitarien que els cabals quedaren obstaculitzats. Al respecte el tècnic Ramon Vallejo va explicar que existeix un projecte pilot que estudia si seria viable eixa substitució. Aquest extrem duia a plantejar un projecte de Life o Interreg de la Comissió Europea, i la necessitat d’involucrar als Ajuntaments, la Confederació i la Generalitat.

Davant aquest interès del Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani els representants de la Plataforma Ciutadana Riu Girona li han plantejat una mena de col•laboració entre les dues institucions per a tractar de previndre les inundacions a la conca del riu Girona. La reunió entre uns i d’altres va tenir lloc al Parc Tecnològic de Paterna i allí es va plantejar la publicació de l’estudi del grup meteorologia-climatologia al voltant del fenomen ocorregut els dies 11 i 12 d’octubre de 2007, que analitza la gènesi de l’esdeveniment.

Un altre punt que també es tractà va ser la proposta de l’Agència de Protecció Civil de la ONU de la necessitat de col•laboració amb plataformes de reducció de desastres.
720 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!