El biòleg pegolí Miguel Candelas Pérez, encarregat de l’exhibició ‘Meduses’ de l’Oceanogràfic

Es tracta de la «major d’Europa i una de les més grans del món» que compta amb 16 aquaris i amb quasi 1.000 exemplars de 15 espècies diferents de meduses. Des què s’inaugurara en abril, l’exhibició ha rebut més d’un milió de visites.

oceanografic2L’altre dia els mitjans de la ciutat de València ens descobrien una altre pegolí brillant, Miguel Candelas Pérez. Ell és biòleg per Universitat de València i Màster en Tècniques per a la Gestió del Territori i Medi Ambient també per la UV, a més de bussejador professional. Esta formació l’ha portat a ocupar, des d’abril, el càrrec de responsable de l’àrea de Mediterrani, Meduses i ARCA del mar de l’Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

OCE-CAMP-MEDUSAS17-ANUNCIO-FECHA-ABRIL-300X263PX-SIN-LOGO-ARRIBAAbril és el mes en què es va inaugurar a l’Oceanogràfic una exhibició de meduses. Però no és una exposició qualsevol sinó la «major d’Europa i una de les més grans del món» que compta amb 16 aquaris i amb quasi 1.000 exemplars de 15 espècies diferents de meduses, ens explica el pegolí Miguel Candelas. Esta excepcionalitat ha aconseguit que des què s’inaugurara en abril, l’exhibició haja rebut més d’un milió de visites.

Esta exposició està distribuïda per diferents instal·lacions del parc com són l’edifici d’accés, mars temperats, on es poden contemplar les espècies d’aigües fredes, temperades i tropicals i Mediterrani, on es troben les espècies del Mediterrani. En esta última instal·lació hi ha fins a 5 aquaris on es mantenen diferents espècies que apareixen a les nostres costes com són la Rhizostoma, la Pelagia o la Cotylrhiza.

20245866_1962685210683936_139537130867882904_nConfessa el responsable de l’exhibició, el pegolí Miguel Candelas que esta mostra és el major repte de tots els que s’ha trobat de moment, entre d’altres coses perquè al centre, en les instal·lacions de cria, és on reproduïxen la majoria d’espècies, un procés «molt complex, ja que hi han algunes [meduses] molt complicades», confessava.

El càrrec que ocupa i l’exhibició que està dirigint va portar a Miguel Candelas a pronunciar una de les comunicacions de la 45ª Conferència de conservadors d’aquaris de la Unió Europea (EUAC) que es va celebrar a Arnhem (Holanda) del 23 al 27 d’octubre. Fins ara el congrés més participatiu de la seua història amb 250 especialistes en la matèria arribats de tot el món.

La xarrada de Candelas va despertar un gran interés ja que va explicar totes les tècniques que han permés muntar i mantenir la complexa exhibició en 16 tancs amb quasi mil exemplars, posant l’accent en la reproducció de la Cotylorhiza, la Pelagia i la Rhizostoma, «que són les més complicades i difícils, per açò, molta gent ens va preguntar pels protocols exitosos que seguim en l´Oceanogràfic».

El representant de l´Oceanogràfic -aquari gestionat per Avanqua, del grup Global Omnium-, explicà també totes les peculiaritats que comporta el treball i la complexitat del seu desenvolupament en tancs i, sobretot, el nombre de meduses tan ingent que s’ha de cuidar pel que és fonamental gestionar adequadament la diversitat d’espècies, l’alimentació i els protocols.

Per dur endavant tot eixe treball el pegolí coordina un equip d’11 biòlegs, a més de la gent en pràctiques, que s’encarreguen de cuidar els animals i els aquaris de Mediterrani, on hi ha peixos i invertebrats en 8 aquaris.

Ens explicava Candelas que l’ARCA del mar és l’Àrea de Recuperació i Conservació d’Animals del Mar, on van les tortugues marines que apareixen ferides a les costes valencianes. Avanqua, l’empresa que gestiona l’aquari de l’Oceanogràfic, col·labora amb la Conselleria i la Universitat de València en la recuperació i posterior alliberament dels animals al medi marí. De fet, totes les tortugues marines de la Comunitat Valenciana són recuperades en este centre (el centre de recuperació marí més gran del Mediterrani).

 

2942 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!