Pego rep una ajuda de l’IVACE per a continuar renovant el seu enllumenat públic perquè siga més eficient

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de l’Ivace, impulsa la renovació de l’enllumenat en 24 municipis de la Comunitat Valenciana per un altre d’alta eficiència energètica que redunde en una reducció de la factura energètica. Entre els 24 municipis trobem el de Pego que canviarà les lluminàries en dos sectors del poble, el del cementeri i el de la plaça Antic Regne de València.

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, a través de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), facilita als municipis de menys de 20.000 habitants, aquells que habitualment no disposen de mitjans tècnics ni de pressupost suficient per escometre accions de canvi d’enllumenat, una ajuda perquè puguen substituir l’actual sistema per un d’alta eficiència energètica que redunde en una reducció de la factura energètica.

Els municipis que es beneficiaran de les ajudes de l’IVACE són d’Argelita, El Toro, L’Alcora, Cervera del Maestre, Artana, Barraques, Andilla, Portell de Morella, la Font d’En Carròs, Castalla, Pego, Callosa d’en Sarrià, Benissa, Cocentaina, Algorfa, Villar del Arzobispo, Benagéber, Llutxent, Bellreguard, Xeraco, la Pobla de Farnals, Albalat de la Ribera, Albalat dels Tarongers i Benifairó de les Valls.

Segons va explicar a principis de mes la directora general d’Energia, Júlia Company, «esta iniciativa va nàixer l’any passat amb l’objectiu d’ajudar a reduir la factura energètica dels municipis i avançar, al mateix temps, cap a un nou model energètic més sostenible i a causa de l’èxit, enguany hem duplicat el pressupost».

Així doncs, per a renovar l’enllumenat en estos municipis, l’Ivace en l’apartat d’energia destinarà un total de dos milions d’euros, a través d’una fórmula combinada de préstec i subvenció a fons perdut de manera que es protegix el 100% del cost dels projectes d’estos municipis.

El projecte que va presentar Pego a l’IVACE té un cost de 150.000€, dels quals el 50% els aporta l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial i la resta l’Ajuntament de Pego a través d’un préstec a baix interès.

Entre les mesures d’estalvi i eficiència energètica que se sufragaran està la substitució de llums per altres de menor potència i major eficàcia lluminosa; la substitució de lluminàries per altres amb major rendiment i llum de menor potència; la instal·lació de sistemes de regulació del nivell lluminós que permeten reduir els nivells d’il·luminació en les vies públiques quan es reduïx l’activitat de les mateixes, gràcies al quals es pot arribar a estalviar el 45% de l’energia consumida durant la nit. També inclou la instal·lació de sistemes d’encès/apagat mitjançant rellotge astronòmic o sistemes centralitzats de control d’enllumenat públic. Estos rellotges astronòmics permeten la programació diària d’encesa i apagat de l’enllumenat d’acord amb l’hora exacta d’eixida i posta del sol.

not4446El projecte pegolí contemple actuar en dos sectors del municipi, en el quadre que engloba el carrer burjócarrer Burjó, a la zona del cementeri municipal i al quadre que dóna cobertura a la plaça de l’Antic Regne de València. En estes dos zones es canviaran les lluminàries per led. En alguns casos el canvi de lluminàries només contempla la substitució dels caps i en altres, les més velles, també es preveu el canvi d’alguns braços.

Les actuacions proposades hauran de reduir el consum d’energia elèctrica en, almenys, un 30% respecte a la situació inicial, la qualificació energètica de la nova instal·lació haurà de ser A o B i haurà de complir amb les prescripcions del Reglament d’eficiència energètica en instal·lacions d’enllumenat exterior i les seues instruccions tècniques complementàries. L’enllumenat públic en els municipis constituïx la principal despesa energètica i encara que és molt variable ve a representar el 50% de la factura energètica del municipi i en el cas de municipis xicotets este percentatge pot arribar al 70%.

Segons les estimacions d’Ivace Energia, la renovació de l’enllumenat públic en un xicotet municipi per un d’eficient amb lluminàries leds reduiria un 70% el consum energètic d’enllumenat.

Esta línia d’incentius compten amb el cofinançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) en un percentatge del 50% a través del Programa Operatiu Feder de la Comunitat Valenciana vigent per al període 2014-2020, dins l’Eix Prioritari 4 (afavorir el pas a una economia baixa en carboni en tots els sectors).

 

1708 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!