‘El Bes de l’Aigua’, l’última novel•la d’Elvira Cambrils, ja a les llibreries

No es presentarà a Pego fins el 14 de maig, però des de ja mateix el podem trobar a les llibreries i segurament, en la important Fira del Llibre de Barcelona, dins de les recomanacions d’Òmnium Cultural. L’última novetat d’Edicions del Bullent està ambientada en dos temps, l’actual i la II República.
No serà fins el 14 de maig quan es presente a Pego la darrera novel•la de l’escriptora i professora de filosofia de l’IES Enric Valor, Elvira Cambrils. Aquest fet, però, no impedeix que des de ja mateix puguem tenir entre les nostres mans ‘El bes de l’aigua’ que així s’anomena el nou llibre de Cambrils.

Situem-nos. Elvira Cambrils va nàixer a Pego l’any 1955. És professora de filosofia. Ella s’inicia en l’escriptura creativa amb relats breus per al programa Graffiti de Ràdio Lliure (1985-88). Segueix amb els escrits de divulgació filosòfica, cròniques de viatge i contes del programa Estirant el fil de Ràdio Pego (2003-2006). L’any 2006, el llibre de relats Mira’m, Amor (2007) guanya el premi de narrativa Blai Bellver de Xàtiva. Amb El bes de l’aigua s’estrena com a novel•lista.

Al respecte de la publicació del llibre Elvira Cambrils ens confirmava que “estava previst que ‘El Bes de l’Aigua’ apareguera ara per la primavera, per a la festa del llibre”.

L’última novetat d’Edicions del Bullent està ambientada en dos temps, l’actual i la II República, fet que porta a Elvira Cambrils a aclarir que no es tracta d’una novel•la històrica. Eixos dos temps són el període 2004-2007 i l’any 1933. Com a sinopsi podem avançar que l’interès per l’escriptora valenciana Maria Cambrils, defensora dels drets de les dones al primer terç del segle XX, constitueix el punt de partida d’una recerca que ajudarà a la protagonista de la novel•la a endinsar-se en la maduresa encarant les inseguretats personals en un món a la deriva. La resistència a la depredació urbanística del territori, el temor per la pèrdua de la identitat cultural, la complexa relació entre amor i sexe, la qüestió feminista i la literatura acompanyen la protagonista en el recorregut pels esdeveniments històrics d’un poble de la Marina Alta durant la Segona República. La riquesa humana dels personatges, rescatats de l’oblit, com el metge Guitart, Maria Cambrils, el ti Fernando Sena, Antonio Abad o Pepa Pons, construeix un calidoscopi de les inquietuds socials i polítiques d’una època marcada per la il•lusió a pesar de les adversitats.

‘El bes de l’aigua’ que té una portada blava on podem distingir una oroneta volant, ens il•lustra el significat de l’expressió triada per l’escriptora pegolina, eixa acció de les oronetes al beure aigua en les bases o rius. Doncs bé, la novel•la d’Elvira Cambrils és una de les propostes Òmnium Cultural al dia del llibre, el 23 d’abril, Sant Jordi. La campanya lectora d’Òmniu ens proposa: “Passeja entre llibres, remena, i VOTA el llibre que regalaràs aquest Sant Jordi. Tria’n un entre les més de 170 novetats editorials en català que et presentem a continuació. Veuràs que estan ordenades en tres categories (ficció, no ficció i infantil i juvenil) i que en fer clic a sobre de cada llibre tindràs l’opció de votar-lo.” Adverteix Òmnium Cultural: “Pensa-t’ho bé! Només podràs votar-ne UN.” I a més, et convida a participar en un sorteig de “lots de llibres entre tots els participants”.

Dins d’aquesta campanya lectora d’Omnium Cultural, tant Edicions del Bullent, com la mateixa Elvira Cambrils, ens conviden a dedicar uns minuts del nostre temps per a entrar al web de Sant Jordi 2010 d’Omnium Cultural per a votar ‘El bes de l’aigua’ que de segur serà un plaer de lectura, tenint en compte l’escriptura prèvia de l’autora.

La presentació del llibre ‘El bes de l’aigua’ a Pego coincideix que se celebrarà un mes després de l’aniversari de la II República, el 14 de maig. Preguntàvem a l’autora si era coincidència i a més de contestar-nos ens avançava que eixa presentació vol ser un “esdeveniment per a juntar a gent d’abans i d’ara” i a més tindrà un toc musical d’excepció, ja que actuaran La Gossa Sorda i la Sonora del Maurà al pati de la Casa de la Cultura.

542 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!