L’Ajuntament de Pego ha remés la documentació requerida pel Síndic de Greuges sobre la pedrera d’Atzaïla

Ho feia el passat 8 d’abril davant el requeriment de la institució autònoma. Amb aquesta afirmació el consistori pegolí desmenteix l’acusació de l’Associació Gelibre que manifestava públicament, a través d’un comunicat de premsa, “la falta d’acció i de col•laboració per part de l’Ajuntament de Pego amb la institució del Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana”, assegurant que “per dues vegades consecutives l’Ajuntament de Pego no ha atès la petició del Síndic i no ha facilitat la informació que se li demana”.
Ahir els mitjans de comunicació comarcals rebíem una nota de premsa del grup ecologista Gelibre que denunciava que “Davant la queixa que GELIBRE té plantejada al Síndic de Greuges sobre la Pedrera de l’Atzaïla del terme municipal de Pego perquè afecta greument el casc urbà i els ciutadans de l’Atzúbia, volem manifestar públicament la falta d’acció i de col•laboració per part de l’Ajuntament de Pego amb la institució del Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana. Per dues vegades consecutives l’Ajuntament de Pego no ha atès la petició del Síndic i no ha facilitat la informació que se li demana. Ara, per tercera vegada, la Institució li recordarà el deure que tenen les administracions, i entre elles l’Ajuntament de Pego, de col•laborar i aportar la documentació sol•licitada”.

Per a confirmar tals circumstàncies, Ràdio Pego es posava en contacte amb el consistori pegolí. L’alcalde de la localitat confirmava que “és veritat que el Síndic de Greuges ens ha demanat una informació i també és veritat que eixa informació està remesa amb registre d’eixida de 8 d’abril.” Carmelo Ortolà afegia que “aquesta informació no només estem subministrant-li-la al Síndic de Greuges, sinó que també a la Conselleria de Territori que ens la va demanar a conseqüència d’una inspecció que feia l’estiu passat la Policia Autonòmica en dos pedreres de Pego: la de Penyalba i la de l’Atzúvia”.

És a partir d’aquesta inspecció policial quan l’Ajuntament de Pego comença a recopilar informació sobre la pedrera de l’Atzúvia, a la que se li obri un expedient d’infracció. Tota eixa informació va enviant-se-li a la Conselleria de Territori de juny a desembre de 2009. És la mateixa informació que se li remet a la Sindicatura de Greuges. El primer edil pegolí manifestava la conveniència de tenir una fluida relació amb el Síndic de Greuges i és per això que anunciava que en el proper plenari ordinari, que tindrà lloc el dijous 29 d’abril, proposarà “que signem un conveni específic de col•laboració entre el Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana i l’Ajuntament de Pego […] per a donar-li una major fluïdesa a la comunicació entre entitats”.

Des de Gelibre es denuncia que “amb el pas del temps, l’explotació d’àrids continua irreparable la seua activitat a menys de 500 m del casc urbà de l’Atzúbia, amb dos molins de trituració quan només tenen l’autorització de 1963 per a un de sol, i amb una llicència municipal concedida amb irregularitats, sense autorització ambiental integrada”. Sobre la contaminació que pot estar provocant la pedrera a l’Atzúvia, Ortolà deia que “caldrà esperar a què es resolguen els expedients oberts des de la Conselleria de Territori.” Així mateix, considerava Ortolà que “hauria d’haver un pronunciament de Mines al respecte”.

D’altra banda, explicava l’alcalde de Pego que la normativa que no permet que les pedreres actuen a menys de 500 metres de qualsevol municipi és de 2006 i la “pedrera és anterior i per tant hi ha molts drets adquirits per part de la mateixa que no es poden anul•lar amb una signatura”. Així concloïa Ortolà que “l’Ajuntament no ha fet cas omís” i recordava que “en la primera autorització que té la pedrera, de 1963, consta que no és perillosa en l’activitat que es proposava, una activitat extractiva i de pique”.

Reconeixia Carmelo Ortolà que “és un tema que s’ha de tractar en molta delicadesa”. D’una banda perquè hi ha uns veïns que estan protestant i, admetia el munícep pegolí, que “poden que tinguen raó”, però alhora advertia que “hi ha uns interessos que el fet de retirar les llicències poden portar contenciosos i indemnitzacions importants” i és per això que assegurava Ortolà que “des de l’Ajuntament de Pego “es farà tot el que siga necessari per aplicar la normativa però no es peguerà cap pas en fals que puga fer entrar a este ajuntament en irresponsabilitats”.

Des de Gelibre s´’informava que “l’últim 8 d’abril l’Atzúbia va tornar a ser víctima, una vegada més, de les explosions de la Pedrera situada en el terme de Pego però a les parets del nucli urbà de l’Atzúbia. Eren les 13.50h, les cases van tornar a tremolar (el negoci privat va sacsejar les estructures dels nostres habitatges) i, com que el vent bufava de nord-est, el poble es va tornar a omplir de pols”.


475 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!