30 anys d´Unió de Llauradors

Amb un dinar el diumenge que ve, el 6 de maig, els socis i sòcies d´aquest sindicat agrari celebraran a la Marina Alta la seua trajectòria en la lluita per la millora laboral dels llauradors i ramaders. Amb la campanya el “El camp és vida: fes-lo teu” La Unió volen sensibilitzar la societat envers la llavor al camp. A més demanen un marc normatiu per a evitar el declivi del món rural. “La crisi del camp és brutal. Està en perill en aquests moments la continuïtat de l´activitat agrària i un ofici ancestral, un paisatge que forma part dels nostres pobles. Ningú s´ha aturat a pensar les greus i desastroses conseqüències tant socials, mediambientals com econòmiques que representaria la desaparició dels nostres camps, dels nostres llauradors i ramaders”. Així de contundent és el començament del manifest de la campanya “El camp és vida: fes-lo teu” que ha estat presentat per La Unió de Llauradors en tots els ajuntament del territori valencià i que a Pego ha estat aprovat pel plenari municipal. Josep Sanchís, responsable de premsa de la Unió instava a la Conselleria, qui té les màximes competències en la qüestió agrícola, a desenvolupar l´article 18 del nou estatut per a preservar la feina d´agricultors i ramaders.

La tendència actual que preval en el camp valencià és la reducció generalitzada del nombre d´explotacions, de la superfície agrícola i del nombre de llocs de treball. Els titulars d´explotacions agràries menors de 35 anys en la província d´Alacant han disminuït un 3, 74% en 4 anys, exposava el secretari comarcal de la Unió, Carles Garcia.

A la Marina Alta la major part de la producció està dedicada a les postres. Així que la majoria dels productes que es troben a taula són d´exportació. És per això que des de la Unió es proposa una reorientació de l´agricultura de la zona, amb la complicitat i recolzament dels ajuntaments, que són els que tenen les competències dels mercats municipals. Es proposa que es potencien parades en aquests mercats perquè els propis llauradors puguen vendre directament els productes als consumidors, eliminant de la cadena els intermediaris.

Així mateix es denuncia la diferència de preus citrícoles que es paga al propietari del camp de taronges i que finalment paga el consumidor.

A La Unió són conscients que les solucions per a la fixació del preu en origen passen per acords entre els productors, els consumidors, la distribució i les Administracions. A més, saben que les Administracions públiques juguen un paper fonamental en la reversió del problema actual agrícola, és per això que exigeixen l´elaboració d´una llei de comerç agroalimentària autonòmica, entre d´altres qüestions, perquè en definitiva no desaparega ni els llauradors ni els ramaders tal i com ara els coneixem.
667 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!