Un incendi crema 8 hectàrees a L’Atzúvia

Quan l’alerta per risc d’incendis pareixia que no s’anava a activar més este estiu que ja toca a la seua fi, les flames van reaparéixer ahir en la Marina Alta, concretament a l’Atzúvia, posant seriosament perill diverses vivendes disseminades. El foc va tardar cinc hores a controlar-se i va arrasar huit hectàrees en la serra de la Milotxa. Faltaven pocs dies perquè la comarca de la Marina Alta visquera el seu primer estiu exempt d’incendis forestals importants, però un foc, previsiblement intencionat, va arrasar ahir a la vesprada la serra de l’Ombria que bonica amb la muntanya de la Milotxa, entre els termes municipals de l’Atzúvia i la Vall de Gallinera.

Malgrat que el centre de Coordinació d’Emergències va desplegar un espectacular dispositiu d’extinció, el vent que va bufar tota la vesprada i la virulència de les flames van acabar amb més de huit hectàrees de muntanya.
Sobre les tres de la vesprada, una densa columna de fum alertava els veïns, que van donar avís al servici d’emergències. Es van mobilitzar quatre camions de bombers del parc de la Marina Alta, així com cinc brigades forestals de la província d’Alacant. Així mateix van participar en els treballs Fins a cinc helicòpters, un de coordinació i un altre amb la màxima capacitat de càrrega També quatre avionetes, dos drómaders i dos air tractors, es van afegir fins a les 20 hores a les labors d’extinció, coordinades per dos vehicles de direcció i per la Guàrdia Civil.

Al principi es va remenar la possibilitat que el foc es dirigira des de l’Atzúvia a la localitat d’Oliva, però prompte es va descobrir que la zona en flames seguia camí a la Vall de Gallinera, una ruta molt coneguda pels efectius antiincendis pel seu alt nombre d’incendis en els últims anys. Els moments més tensos es van viure quan les flames van assetjar algunes cases disseminades per la zona. Els bombers es van emprar a fons per a evitar que el foc arribara a les cases i a una caseta que guardava diverses botelles de gas propà.

La major part de les vivendes de la zona estan habitades per residents estrangers i en el moment de l’incendi moltes estaven buides. Poc després de les cinc i mitja de la vesprada “el cap de l’incendi estava controlat”. I és que un camí que separa l’Ombria de la Milotxa va actuar providencialment com a tallafocs. A partir d’eixe moment es va treballar a controlar els flancs que arrasaven amb pins i muntanya davall de les dos vessants de la zona.

Quant a les causes de l’origen de les flames, tot apunta que va ser intencionat. De fet, alguns testimonis van assegurar van veure com un home vestit amb camisa blanca eixia de la zona on es va originar el foc alhora que s’albiraven les primeres flames.

La presència d’un supòsit piròman no resulta estranya als veïns de l’Atzúvia, ja que la zona ha sigut infinitat de vegades past de les flames i en la major part de les ocasions s’ha comprovat que l’origen era intencionat. No obstant, la Guàrdia Civil no va confirmar que ahir es buscara l’autor del desastre natural, ja que primer caldrà investigar la causa exacta del foc.

L’incendi d’ahir a l’Atzúvia és, per la seua proximitat a vivendes, el més perillós ocorregut este estiu en una comarca que anys anteriors ha sigut especialment castigada pel foc. Però esta temporada s’havia pogut superar inclús els dies de màxima alerta per altes temperatures sense ni tan sols conats de focs forestals. Només a principis del mes de juliol es va deslligar un altre incendi forestal a Llíber que va calcinar unes 40 hectàrees en la partida de la Font d’Axa.

L’àrea per la qual es van propagar les flames ja hi havia ardit amb anterioritat i estava poblada de pins de reforestació, matoll i muntanya davall, i camps agrícoles, una vegetació de molt fàcil combustió, sobretot en els mesos d’estiu, quan més risc hi ha.

l’Atzúbia, es confirma com a punt negre dels focs forestals. De fet, Ja ningú creu que els focs de L’ Atzúbia seguixen una casualitat. Al llarg dels tres últims anys els efectius antiincendis de la Marina Alta s’han hagut d’aprendre de memòria el trajecte que unix L’ Atzúbia amb Les Valls.

Fa dos estius van acudir fins allí en dotze ocasions i el passat any ja és comptabilitzaven 30 conats de flames. El sergent del parc de Dénia, José Melenchón, confirmava el passat estiu que tots els focs és deslligaven en el mateix perímetre i que, a mes, la major part d’ells complien tots els indicis per a pensar en la intencionalitat: agarraven a última hora de la vesprada o en la matinada, coincidien amb vent i just al costat de la mateixa carretera.

Mentrestant, molts habitants de L’ Atzúbia estan en alerta. l’alcalde del municipi, Manolo Reig, va desvelar que hi ha certa “preocupació en el municipi perquè tots els focs s’han produït prop d’una urbanització, que en opinió del responsable municipal pareix el principal objectiu del piròman”.

345 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!