“School Bus” arrasa en la XXIII Baixà del Bullent

El jurat no va tenir massa dubtes en elegir l’embarcació que s’ha endut, enguany, tots els premis: originalitat, ecologisme i millor disfressa. En aquesta edició hem descobert que la Baixà té un germà a Aranjuez, “El descenso pirata del Tajo”, que ja fa 29 anys que es realitza i que va sorgir en circumstàncies similars a la Baixà del Bullent. Posem en situació la diada de dissabte, 26 de gener de 2008: Jornada assolellada, amb vent suau, però fresquet. Un bon dia per a passar-lo a l’aire lliure, dinar entre amics i veure un espectacle basat en l’enginy, el valor i la imaginació, també molt en la resistència a l’alcohol. En aquest context centenars de persones de Pego, d’Oliva i d’altres punts del territori es van acostar a la Marjal per veure els valents i les valentes que desafiaven l’hivern i es llençaven a les aigües manses del riu Bullent. La crosta i altres dinars van omplir els estómacs de molts espectadors.

El públic, com ja hem escoltat, no va diferir en el gust del jurat, format pel regidor de festes i tres membres de l’Associació de Boixeteres, que va decidir, unilateralment quina era la millor embarcació de les que van baixar pel Bullent. Barca més original, més ecològica i millor disfressa, totes tres categories per a “School Bus”.

Un autobús d’allò més aconseguit, de color groc amb 11 escolars i el conductor que recorregueren tot el circuit sense problemes. La matrícula: 2601 PGO. Aquest grup nombrós de persones vingudes de Pego, Oliva, Carcaixent i Almussafes formen part del Club d’Espeleologia de Xeresa i l’any passat s’enduien el premi a l’embarcació més ecològica amb “La perla negra”.

Descobrim alguna cosa més d’aquesta embarcació tan ben construïda. La fusteria d’un dels membres de l’equip té la clau del laboriós acabat. D’altra banda, la frase que resa com a lema del bus és un homenatge a la riuada: “Si de Pego a la mar “de baes” vols anar el 12 d’octubre hauràs d’esperar”.

“School Bus”, però no va ser l’única embarcació que va surar per les aigües del Bullent, moltes altres també ho van fer, algunes amb èxit, altres no tant. El públic va poder veure pirates, pollets, pallassos, el president del govern i Hugo Chàvez, pamploniques, mariners, entre d’altres.

Abans d’acabar, compartir el descobriment que la Baixà del Bullent té un germà major a Aranjuez que des de fa 29 any es realitza sota el nom del “Descenso Pirata del Tajo”. Al llarg de tres quilòmetres durant el mes de setembre les “penyes” d’Aranjuez construeixen i reconstrueixen els antics transports de troncs i fustes, en eixa diada, centenars de veïns suren per les aigües del Tajo. La característica comuna és la imaginació i l’alegria amb la que es viu la festa. Ho comentava per a Ràdio Pego Juan Luís González, autor d’un llibre que relata la història del “Descenso Pirata del Tajo” i que va voler conèixer en carn pròpia la Baixà del Bullent en la seua XXIII edició.

566 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!