RESUM INFORMATIU ANY 2007

Ara que comencem un nou any és temps per a fer un recompte del més destacat que ha ocorregut durant tot un any que acaba de finalitzar. Des dels serveis informatius de Ràdio Pego s’ha fet l’esforç de recopilar tota eixa informació i els seus testimonis. Encetem l’any 2008 mirant, repassant el 2007. Volem recuperar les notícies que han fet vibrar el poble de Pego des de principis i fins a finals d’any. Ara que comencem un nou any és temps per a fer un recompte del més destacat que ha ocorregut durant tot un any que acaba de finalitzar. Des dels serveis informatius de Ràdio Pego s’ha fet l’esforç de recopilar tota eixa informació i els seus testimonis. És per això que durant un grapat de dies hem remenat els arxius per poder aportar testimonis vius del que ha estat el 2007 pegolí, un any amb moltes emocions, amb moltes tensions unes negatives, altres positives. Un any marcat, potser majorment per les eleccions que anaven a decidir la marxa futura d’aquest poble, el que va fer alçar ampolles i unificar postures. Tot això es reflectirà en el resum que a continuació us oferirem, però de segur que moltes més coses ens venen a la memòria mentre escoltem la següent selecció de notícies.

GENER 2007

Els primers dies de 2007 les muntanyes de Pego eren protagonistes: d’una banda, la seua protecció per a evitar una urbanització massiva i la destrucció d’una part important del valor de Pego; d’altra una inspecció ciutadana a Penya Roja donava a conèixer eixes destrosses fetes realitat.

També per aquestes dates s’iniciava l’auditoria ambiental de l’Agenda 21 Local, una eina per a apropar el desenvolupament del poble al mateix poble. La filosofia de l’Agenda 21 Local parteix d’utilitzar la màxima informació possible sobre la realitat del poble i el coneixement de les aspiracions de la majoria de ciutadans i ciutadanes, per a posteriorment redactar, amb el màxim consens, un escenari de futur a llarg termini, sota la premissa de la sostenibilitat. Els fòrums ciutadans seran la base per a definir eixe futur.

L’any passat el sorteig de Nadal organitzat per l’Associació de Comerciants per a premiar, amb 3000 euros, la fidelitat dels seus clients, requeia en Maria Garcia Sastre. Augmentava, en eixes dates la participació en el mateix sorteig.

Continuen a principis d’any les mobilitzacions agràries per a exigir un acord real a les grans distribuïdores. Les xifres per aquelles dates feien posar els pèls de punta perquè es calculava que entre 200.000 i 400.000 tones de cítrics s’anaven a perdre en la campanya perquè hi havia un excedent en el mercat. A més es reclama a la gran distribució que acabe amb les pràctiques deslleials com la venda “a pèrdua” o els abusius marges comercials.

L’Institut Nacional d’Estadística mostrava a principis de gener que Pego havia descendit lleugerament de població entre 2006 i 2005. El padró municipal havia baixat en 60 persones, el que correspon a un 0’6% negatiu en el creixement interanual.

D’altra banda, l’Església Luterana durant el 20 i 21 de gener va preparar una jornada d’oració per la unitat dels cristians preparada conjuntament entre catòlics, protestants i ortodoxos.

I també a principis de gener de 2007 coneixíem les intencions d’Eduardo Síscar i Iniciativa Independent de cessar a l’aleshores director de Ràdio Pego, el periodista Cèsar Monzonís. Presentaven al registre una petició per a convocar la Junta General d’Accionistes de l’ens públic Ràdio Pego per a posteriorment, cessar els que eren membres del Consell d’Administració i nomenar com a nous membres a Eduardo Síscar, Pilar Ortolà, Àngela Seresola, Juan Fco Ramon i Christian Pons. Es proposava com a president del mateix Consell a Eduardo Síscar. Per últim el nou Consell procediria a cessar el que en eixe moment era director de Ràdio Pego, Cèsar Monzonís. El periodista va remetre un comunicat a l’emissora on assegurava que “mentre siga director de Ràdio Pego continuarà la llibertat d’expressió i el respecte a la Constitució com a màxims valors de l’emissora”. Els col•laboradors de Ràdio Pego, en saber la notícia van mostrar el seu recolzament al director de l’emissora, així mateix ho van fer La Unió de Llauradors, AVA i la Xarxa d’Emissores Municipals Valencianes.

Acció Urgent organitzava un curset de primers auxilis a Pego per a ensenyar el bàsic que es necessita per a, posteriorment, poder fer cursos de socorrisme o similars.

El dimarts, 16 de gener de 2007, començaven els tastos arqueològics a una de les 5 places més emblemàtiques de Pego, la de l’Ecce-Homo. Els tastos eren el primer pas per a la remodelació d’aquesta plaça i la de l’Ajuntament.

Coneixíem que la recta del Verger a Pego era un punt negre per als animals. L’Associació per a la Defensa dels Animals de la Comarca, sol•licitava a la Conselleria de Territori i Habitatge que instal•lés bandens i senyalitzacions a la carretera esmentada per ser considerada un dels punts negres de la Marina Alta en quant a atropellament d’animals es refereix.

Es posava en marxa el taller ocupacional de Creama “La Marina Alta accessible” amb l’objectiu de sensibilitzar al voltant de les barreres arquitectòniques. 16 alumnes treballaren a Pego durant 3 mesos per a eliminar barreres arquitectòniques.

El 17 de gener descobríem un poc més de Sant Antoni.

El si del PP de Pego es lluitava una batalla ferotge pel poder. Per eixes dates més de 700 afiliats i simpatitzants recolzaven la candidatura de Carmelo Ortolà per a reclamar i exigir que ell fora el candidat del PP de Pego en els comicis de maig. Les signatures es van presentar a la Seu Provincial del PP a Alacant.

Cap a mitjan gener el fiscal demanava 5 anys de presó per a Carlos Pascual per agressió a funcionari públic i lesions. La suposada agressió va recaure, l’any 2001, sobre el Cap de Policia Local de Pego en aquells anys, caient, aquest per les escales del consistori. El policia es va fractura un dit, va necessitar un collarí i va estar 141 dies incapacitat.

Paula Portes era presentada i exaltada com a Fallera Major de Pego 2007.

El 23 de gener Ràdio Pego era absorbida per l’Ajuntament de Pego.

L’empresa Investratègia desgranava el panorama local dels hàbits de compra dels habitants i dels visitants de Pego. En general la gent, explicava Toni Marqués, director d’empresa encarregada de l’estudi, està satisfeta amb l’oferta comercial, malauradament, però, la relació d’aquesta oferta amb l’entorn és tremendament competitiva. Les propostes per a millorar el mercat municipal es basaven, segons Marqués en crear serveis complementaris i una nova imatge moderna, pròxima i vital.

Naixia el Consorci Esportiu de la Marina Alta, integrat per 18 municipis de la comarca.

El 25 de gener de 2007 s’aprovaven els pressupostos per a tot l’any. 10.197.565 d’euros. L’objectiu d’aquests pressupostos era finalitzar tots els projectes en marxa des de 2006 i reduir les condicions per a acudir a la banca. La data de les eleccions marca la contingència pressupostària.


FEBRER 2007

A principis del segon mes de l’any 2007 se celebrava el 1r aniversari de la Societat Gastronòmica Pols i Vent. Naixia al caliu del programa d’esports tradicionals del mateix nom de Ràdio Pego.

S’estrenava el documental “Green Paridise: La Califòrnia Europea”, dirigit per Pau Soler i Pablo Martos i produït per Almoxic Films. El film aborda la problemàtica urbanística a la Marina Alta com a paradigma d’una situació que es viu arreu de tot el territori valencià.

A febrer Ràdio Pego enceta un espai que serà la llum de la casa durant un mes, aproximadament. De la mà dels alumnes de primària del col•legi Ambra els pegolins i pegolines, de 4’30 a 5 coneixen les aventures del cavaller valencià més conegut internacionalment, “Tirant lo Blanch”. La tasca investigadora era obra dels alumnes d’ESO.

El polifacètic Salvador Bolufer i la Falla La Font guanyen el 1r premi de poesia satírica de l’Associació d’Estudis Fallers i la Falla Malva d’Alzira. “La Faula de les Pilotes”, és títol de l’obra guardonada, una poesia de 50 versos que amb un ric llenguatge i un ampli registre de l’autor, ha permès a aquest, dotar de múltiples sinònims les paraules que composen el títol.

“El botelló”, “la Perla Negra” i “El Desafiament Espanyol” s’enduien el premi a la construcció més original, a l’embarcació més ecològica i a la disfressa més original en la 22ena edició de la Baixà del Bullent.

El programa Competic assessora, forma, oferta subvencions i ajuda a crear pàgines web a les associacions i PYMES de Pego per a millorar les infrastructures i evoluciones en els models de negoci, a més de fomentar l’ús de les noves tecnologies.

El divendres, 16 de febrer de 2007 Ràdio Pego felicitava Batiste Sendra Peretó en els seus 99 anys.

El Carnestoltes de 2007 va superar totes les expectatives i van assistir al voltant de 30.000 persones per a gaudir la festa més màgica i divertida de l’any.

Però no només els adults s’ho passaven d’allò més bé. L’alumnat de les escoles de Pego s’ho passaven d’allò més bé el dia d’abans per la vesprada.

El Grup Arrosser Les Tanques era distingit per l’organització agrària AVA en el marc de la celebració del XXX aniversari de la seua fundació. Fernando Cardona, secretari del grup Les Tanques i membre d’AVA.

Adrià Moratal es perfilava, guanyant el primer premi de plat lliure en el Certamen de Castelló, com una promesa pegolina de la gastronomia valenciana. A aquest certamen participen els millors alumnes d’hosteleria del País Valencià.

Un grup de joves de Pego recuperen la pilota al poble. Les cròniques dels que han conegut actiu el trinquet de la localitat diuen que feia més de 30 anys que no es jugava. Àngel Sendra, pilotari.

Milers de persones acomiadaven, a finals de febrer la nostra sardina més volguda la nit de Pinyata. El temps va acompanyar i la festa va finalitzar amb l’espectacle de correfoc de Xarxa Teatre.


MARÇ 2007

La muralla de Pego: testimoni de la història. Tres joves pegolines endinsen els habitants del poble en un temps llunyà però indispensable per a entendre el desenvolupament actual. Al voltant de 1000 xiquets i xiquetes passaren pel Museu d’Art a descobrir la història de Pego i la seua muralla.

Diana Navarro actuava al Tercer Mercat Medieval de Pego, dins la setmana de la dona.

Cristina del Valle en la setmana de la dona de 2007 descrivia i situava la realitat social de la violència de gènere a l’Estat Espanyol i al món sencer d’una manera contundent, amb xifres, amb serietat i amb multitud d’exemples d’actualitat.

“Vianant”, bocins de realitat al darrer dietari de Rafa Gomar. Un recull d’anotacions entre 2001 i 2005 és la base d’aquesta obra.

L’Agrupació Comarcal Mongó d’Esports de Muntanya, de la que forma part el Centre Excursionista de Pego, homenatjava, el 25 de març, al metge, etnobotànic i escriptor de la Safor, Joan Pellicer i Bataller, que moria el 5 de febrer.

La Font guanya la major part dels premis de falles.

A finals de març l’escissió del PP de Pego esdevé real. D’una banda els membres d’Iniciativa Independent passen a formar part del PP de cara a les eleccions de maig, amb Maite Ferrándiz i Fernando Gil al capdavant de la candidatura. D’altra banda, naix a Ciutadans de Pego, un nou partit en l’esfera política del municipi.

El I Pla Provincial de Drogodependència i la seua prevenció era explicada a Pego pel psiquiatra de la Unitat de Toxicomania de l’Hospital Sant Joan.

Ràdio Pego és una de les emissores que impulsa la Xarxa d’Emissores Públiques Municipals. Set emissores municipals, sis de valència i una d’Alacant, van constituir la gestora que s’encarregarà d’impulsar tot el treball administratiu encaminat a constituir la xarxa. Amb ella es pretén defensar els interessos i els drets de les emissores inscrites en la xarxa, promoure la solidaritat entre totes les emissores que la configuren i contribuir a la seua dignificació i professionalització.

300 persones acudien al sopar solidari amb el poble saharauí que tenia lloc enguany a Pego. Els diners recaptats es van destinar a pagar els bitllets de més de 30 xiquets i xiquetes saharauis perquè pugueren passar unes “vacances en pau”.

Pau Camps Escrivà era finalista dels premis Sambori. Alumne de primer cicle d’ESO, Pau es posa en la pell d’un xiquet qualsevol de la ciutat de Bagdad per a relatar la seua història i reflexiona sobre la possibilitat de tenir “Un món diferent”, títol de la narració.

Pepito Vidal llega 1.500 llibres i 27 obres pictòriques a Pego. Professor de literatura, escriptor i marxant, ha permès que el seu poble natal puga gaudir de la seua col•lecció de quadres i una part de la seua biblioteca privada.

Fins a 94 joves esportistes de Pego es desplaçaven a finals de març fins a Dénia, on es van celebrar els Mini Jocs Olímpics de la Marina Alta.


ABRIL 2007

S’encetava el mes d’abril amb la XXII Trobada d’Escoles en Valencià que reunia al voltant de 12.000 persones al Verger. “El futur és nostre” era el lema triat per a enguany, un missatge en positiu, que efectuava una declaració d’intencions i anava més enllà assegurant que s’ha de treballar per aquest futur, per la terra i pel país.

Per aquestes dates Pego i altres sis municipis de la comarca creaven una oficina d’atenció a la prostitució.

En esports els Mini Jocs Olímpics de la Marina Alta donaven els seus fruits i fins a 10 esportistes pegolins i pegolines aconseguien medalla: 1 d’or, 4 d’argent i 5 de bronce.

En la primera setmana d’abril els xiquets i xiquetes d’infantil del Col•legi Rosalia Bondia estaven d’enhorabona, ja que poden comptar, finalment, amb una aula d’infantil.

Centrant-nos en el camp, els llauradors pegolins, convocats per AVA, es van manifestar a Madrid per a demanar la millora de la qualitat de vida dels agricultors.

S’obria al públic una nova instal•lació a les portes del cementiri de caràcter multidisciplinar: sala d’espera, banys públics amb accés per a persones amb mobilitat reduïda, despatxos dels funcionaris que hi treballen i garatge pera eines de treball.

Pego era, el 16 d’abril, la imatge dels cupons de l’ONCE.

A la ciutat veïna d’Oliva es manifestaven de nou per a exigir l’execució real de la circumval•lació. Recordem per què es crea la Plataforma “Circumval•lació ja! Carretera No!”.

Des d’abril el consistori pegolí compta amb una Tourist-Info permanent i tàctil a la seua façana. Es tracta d’una finestra interactiva d’informació 24 hores sobre els diferents serveis que hi ha al municipi.

L’Agrupació Musical de Pego recuperava, en 2007, el concert de primavera.

La Societat de Caça i Pesca de Pego provava, el mes d’abril, un nou horari per a la gran tirà de guatles i comprovava que era tot un èxit. El pegolí Juan Fernando aconseguia el primer lloc, Vicente Ranero, se situava segon i Juan José Marcos, també pegolí aconseguí la tercera posició.

Milers de persones exigiren a València, Alacant i Castelló un canvi de política urbanística valenciana, convocats per Compromís pel territori. 4 autobusos de la Marina Alta es van desplaçar a València i Alacant per a defensar una moratòria urbanística. Des de Pego, un grup nombrós de persones portaven una pancarta on es va poder llegir “5000 cases i un camp de golf. Salvem Pego”.

El dissabte 21 d’abril el Pego C.F., amb Nino Lema al front, aconseguia la permanència matemàtica en la tercera divisió amb una victòria, al camp Cervantes front a l’Elx Il•licità, 3 a 2.

El 25 d’abril era presentada a Pego una nova associació que naixia sota el nom d’Esperança, dedicada a l’ajuda i atenció a les persones que pateixen o han patit càncer.

S’aprova l’esborrany de l’RPT, la Relació de Llocs de Treball, un instrument legal que permet que els llocs de treball que existeixen a l’ajuntament de Pego siguen requalificats, és a dir, que s’actualitzen les tasques laboral que cada funcionari realitza en funció de la demanda. L’RPT també assegura que els funcionaris puguen tenir independència de criteri a l’hora de treballar, així com desenvolupar la seua tasca sense pressions o condicionaments polítics.


MAIG 2007

El dimecres 2 de maig Carlos Pascual ingressava, de bon matí a la presó de Picassent. L’exalcalde de Pego va ser comdemnat pel Tribunal Suprem a sis anys de presó i altres tants d’inhabilitació per danys mediambientals i agressió a funcionari públic, uns fets que van ocórrer entre 1996 i 1998.

En aquest mes de maig es posava en marxa a Pego el programa de “Voluntariat pel Valencià”. Aquest programa té dos anys i mig de vida i promou la participació lingüística entre diferents comunitats que conviuen en un mateix poble. L’objectiu principal del voluntariat és oferir la nostra llengua, el valencià, a la gent que no el parla.

I enguany també s’han celebrat els 25 anys de Volta a Peu a Pego. El Club Esportiu Ambra va organitzar, el primer dissabte de maig l’emblemàtica carrera. Un miler de corredors van participar en la cursa pegolina que van guanyar Said Day Day i Loouise Ambler.

Pany i clau a la residència durant el sopar solidari que va oferir Chrissie Edwards amb part del beneficis aconseguits per la venda de llibres de segona mà al mercat municipal dels dijous. El 2007 ha estat el millor any de recaptació arribant aquesta fins els 20.000 euros.

El dimecres, 9 de maig començava el Memorial de Colombicultura Paco Ibiza, possiblement el millor concurs no federat de Coloms amb premis superiors a 6.000 euros i amb els millors exemplars del País Valencià.

En 2007 la fibromiàlgia passava a la pantalla gran en un documental “Fibromiàlgia: la malaltia invisible”, que tenia com objectiu principal, donar a conèixer-la i sensibilitzar la població general dels seus símptomes.

Les dones prenien el poder enguany en la festa de moros i cristians de Pego. Tere Escrivà, Ha-Ben-Sahina i Encarna Roger, Conqueridora, encapçalaren en 2007 les tropes mores i cristianes.

A mitjans de maig la CAM i la Mancomunitat signaven un conveni per a facilitar l’accés a la primera vivenda, en règim de lloguer o de propietat a un preu digne. Els joves eren els principals destinataris. Ho explica un dels directius de l’entitat bancària.

El dimarts, 22 de maig, en l’espai radiofònic “Taula Oberta”, aquesta casa, després de 12 anys recuperava el debat electoral entre els candidats i les candidates a l’alcaldia de Pego.

Per eixes mateixes dates, un estudi revelava que la Marjal de Pego acull la major població de carricerrí reial peninsular.

Tot i que no ho hem reflectit, durant els mesos previs a maig i més intensament durant aquest mes, l’activitat política va estar sempre present en la vida dels pegolins i les pegolines. En aquest resum informatiu de 2007 no ha eixit cap notícia que hi fera referència a aquest procés que va implicar presentació de llistes, proclamació de candidats, sopars polítics i mítings. La feina aleshores va ser molt intensa i completa, és per això que passat el temps i arribats a aquestes dates, a punt de finalitzar l’any, des dels informatius de Ràdio Pego hem considerat poc convenient rememorar eixe període on es van vessar dures acusacions des de tots els partits presents en la campanya. Així ens cenyim a donar compte dels resultats electorals. El titular elegit per expressar el que van dictaminar les urnes pegolines va ser el següent: “saber agredolç després dels resultats electorals a Pego”. Cap partit polític va aconseguir la seua meta, tots van perdre i tots van guanyar, depenent de la lectura dels resultats: El PP, que en 2007 es presentava junt als regidors i regidores que anteriorment havien format part d’Iniciativa Independent, va traure 8 regidors (els mateixos que va aconseguir II en 2003). La nova formació de Ciutadans de Pego, creada arrel de l’escissió del PP va aconseguir 4 regidors (pujant-ne un respecte a 2003 si agafem com a referència el PP). El PSOE va mantenir 3 regidors i el Bloc aconseguir 2 regidors, perdent-ne un respecte als comicis anteriors.

Per eixes dates, Chip-Chap es proclama campió del Memorial de Colombicultura Paco Ibiza.

I la marjal segueix sent un bon lloc de nidificació, ja que és l’únic punt, al País Valencià, on s’han trobat nius de repicatalons.


JUNY 2007

A principis de juny arrencava la competició per al “míssil de Sagra”, Alfredo Morant,amb un nou repte.


En el corpus de 2007 es va poder veure un nou ball, el de les zíngares, que representa els oferiments de gratificació que des de les terres llunyanes es realitzaven per a acomiadar el fred de l’hivern i l’esplendor de la primavera i alhora que donava la benvinguda de l’estiu.

El 14 de juny Ciutadans de Pego, PSPV i Bloc signaren un nou acord de govern per a dirigir, conjuntament, la gestió municipal durant els propers 4 anys.

Per la seua banda, el PP no se sorprenia del pacte i assegurava que aquesta legislatura si hi hauria oposició per a defendre les postures del partit que representen i als votants que els van recolzar.

“Conciencias” de Ana Sánchez guanya el XXXI Certamen Nacional de Pintura Vila de Pego. L’accèsit és per a “Feel my love” d’Ana Gil. El finalista va estar “Dos visiones” de Alberto Biesko.

Diversons apropava a Pego, el 18 de juny, músiques d’altres cultures del món. Una iniciativa de l’Obra Social l’Ànima de la Caixa.

I sense deixar la música Pego comptava amb una nova marxa mora que s’anomenaria “Al-Bagi”. Després de 2 anys sense un primer premi, en 2007 el jurat del IV Concurs de Música Festera Vila de Pego decidia que l’obra presentada sota el lema “Moros” tenia la qualitat suficient per guanyar el premi.

I més concursos Vila de Pego, ara esportius. En primer lloc coneixíem el guanyador del Campionat de Guatles, Salvador Bèrnia.

En Pesca es realitzava el 1r concurs del Club de Pesca de Pego per a promoure aquesta activitat entre els més joves. Claudia Balaguer, de 5 anys d’edat, va ser la guanyadora.

En tennis, va tenir lloc el 1r Campionat Vila de Pego que va guanyar el cap de sèrie Toni Holzinger en un partit molt igualat jugat contra Ivan Esquerdo. Kiko Morera, director del torneig:

També es celebrar a Pego al mes de juny el I Festival de Bandes Juvenils “Vila de Pego”.

I durant la festa de moros i cristians els serveis informatius de Ràdio Pego es van submergir en el més profund de la festa.

Ràdio Pego coneixia Francisco García, un centenari que va celebrar el seu aniversari amb els seus fills i les seues filles a Pego.

A la Fira es jugava la grana partida de pilota a Pego. Llargues no és la modalitat de pilota dominada per la majoria de jugadors, professionals i locals, que van disputar eixa gran partida al carrer Pere Sala. Tot i això, la qualitat de joc dels components dels dos equips: blau i roig, va fer gaudir tot el públic assistent.

D’altra banda, es posaven en funcionament 5 noves parades d’autobús situades a L’Alter de Pau, el Carrer Murla, Sant Joaquim, el col•legi Pérez Ramos i l’Avinguda d’Alcoi.


JULIOL 2007

Al mes de juliol es posava en marxa la III Escola d’Estiu de Pego.

La pegolina Imma Femenia era nomenada menció d’honor del X Premi de Pintura de la Fundació Mainel. Ella era també l’autora de la portada del llibre de festes de 2007.

Es programava a Pego el curs de valencià i castellà per a residents europeus amb l’objectiu d’integrar aquestes persones en la vida del poble.

MusipeG 2007, I Curs de Composició de Bandes Sonores “Vila de Pego” es realitzava a la Casa de Cultura organitzat per l’Agrupació Musical de Pego amb l’objectiu d’unir la tradició bandística i l’amistat del poble de Pego a l’interès per la músic i l’audiovisual.

D’altra banda l’Acadèmia Valenciana de la Llengua reconeix la tasca lingüística de Ràdio Pego atorgant-li, per segon any consecutiu, una subvenció per la difusió de la llengua i la varietat i qualitat dels programes realitzats en valencià.


AGOST 2007

En aquest mes coneixíem l’augment de visites a l’oficina de turisme de Pego i Les Valls. Fins a 100 famílies més que l’estiu passat van consultar els atractius turístics de Pego i Les Valls.

Descobríem els gustos dels pegolins i pegolines per a viatjar durant l’estiu. Els creuers començaven a marcar-se camí entre l’oferta més demandada. Tot i això el nord de l’Estat Espanyol continua sent un destí molt estimat pels d’ací. Per últim, cada vegada més la gent perd la por a volar i estar moltes hores dins d’un avió per a arribar a ciutats tan emblemàtiques com Nova York o països tan llunyans com La Xina.

Per aquestes dates d’estiu Ràdio Pego funcionava per una nova antena instal•lada al terrat de l’edifici. Desprès dels molts problemes ocorreguts al Miserà l’emissora municipal pot ser autònoma, tot i que el nucli d’emissió es redueix al poble de Pego.

La Marjal es consolida com a centre d’estudi de les migracions de les aus europees. Un grup de voluntaris participa en la campanya d’anellament d’espècies, un programa que es desenvolupa des de fa 4 anys per a recollir dades de les aus que es detenen o utilitzen el parc natural durant les seues rutes de migració cap al sud després d’haver-se reproduït.

El dimecres, 22 d’agost es produïa el canvi d’executiva de la Mancomunitat de Serveis Socials i Turisme de Pego, l’Atzúbia i les Valls. El nou president passava a ser el nacionalista Àngel Sendra.

A finals del mes d’agost l’Associació de Ladies de Monte Pego organitzava un rastre solidari per a recaptar diners per a la infantesa. Tres projectes es volien dur endavant: un a la Pedrera, un a Namíbia i l’altre a la comarca.


SETEMBRE 2007

Al setembre coneixem que a més de les aus que niuen a la marjal, també viuen allí dos espècies de tortugues autòctones de la Península Ibèrica. La campanya de seguiment ha permès comptabilitzar un centenar d’exemplars.

D’altra banda, els dimecres, 5 de setembre, les i els afectats per la delimitació de costes s’unien per a fer un front comú. Ho feien a la Casa de Cultura de Pego. Van decidir, en eixa reunió crear una plataforma per a pressionar i negociar amb més força davant les administracions competents, alhora que per a unificar criteris per a la seua defensa jurídica.

El cinema clàssic començava a ser protagonista de les nits de divendres al Cinema Municipal de la mà del Pego Film Festival, un projecte de la regidoria de joventut amb l’objectiu de fomentar el setè art entre els joves de la localitat oferint-los 7 cicles de cinema durant 9 mesos amb un total de 33 pel•lícules que tot i els seus anys de vida continuen sent actuals, com comenta el regidor de joventut, l’independent Ricardo Cabrera:

Al mes de setembre es realitzava a Pego un plenari extraordinari per a parlar sobre la dessalinitzadora de Dénia. En aquesta sessió tots els partits polítics del poble es van oposar a la ubicació de la dessalinitzadora a Racons. Així mateix es va decidir la creació d’una Comissió Informativa per a recaptar tota la informació possible al voltant de l’impacte que pot suposar la dessalinitzadora si aquesta, finalment, s’ubicara a Racons.

Pego acollia la Trobada de Bandes de Música de la Marina Alta un dia de pluja. El temps no va estar del seu costat, fent que les 18 bandes convidades no pogueren desfilar. Així la festa es va traslladar al recinte cobert del mercat municipal. Descobrim l’ambient entre els músics, tot i la pluja.

S’organitzava la II Gala Pro-Sant Miquel per tal de continuar, els veïns i les veïnes del barri, recaptant fons per a finalitzar les obres de restauració de l’ermita del mateix nom. Un petita mostra del que va ser la gala.

Per eixes dates pacients del Centre de Salut de Pego arreplegaven signatures contra un dels metges, el doctor Monera, mobilització induïda pel tracte rebut durant les consultes.


OCTUBRE 2007

Comencem aquest mes amb la baixada, en un 10%, de la collita de l’arròs a Pego. Finalment, 900.000 kg d’arròs bomba s’han arreplegat durant aquesta campanya. El descens produït entra dins de la normalitat, algunes causes que l’han afavorit han estat el retard en la sembra, les condicions meteorològiques adverses i l’existència de plantes exòtiques invasores a les aigües de la marjal.

En teatre La Butaca Teatre omplia l’auditori en l’estrena de la seua darrera obra, “El senyor Josep falta a la dona i la dona del senyor Josep falta a l’home”. A més acudia La Cubana amb el seu espectacle “Cómeme el Coco Negro”, que resumeix els seus 25 anys de vida. La companyia catalana va conquerir Pego amb la seua representació.

Juan Carlos Siscar Guitart resultava guanyador del viatge a Praga organitzat per l’Associació de Comerciants de Pego.

El 9 d’octubre se celebrava a Pego, de manera institucional, la diada dels valencians i valencianes. Danses, dolçaina, tabal, banda de música van estar presents. El discurs va córrer a càrrec de Joan Carles Cambrils que va assegurar que la valenciana és una regió oberta al món.


El dia 10 d’octubre se celebrava una altra diada, aquesta mundial, la de la salut mental. Que continua crònica a la comarca. Algunes de les seues demandes, dèficits reals d’assistència sanitària.

I quan arribem a la data del 12 d’octubre tothom té en ment les imatges del riu Girona desbordat, d’un mantell d’aigua que ho envoltava tot i que quasi deixa aïllat Pego. Les paraules per a descriure la tragèdia que més ha marcat la Marina Alta en 2007 sobren.

A mitjan octubre se signava l’inici de les obres del col•legi Carolina Sala. 11 mesos és el que està previst que duren les obres.

Després de les intenses pluges d’aquest mes d’octubre, la collita de primerenques es veu en perill de perdre’s.

El 19 d’octubre se celebrava el dia mundial contra el càncer de mama amb el lema “En una mamografia es veu la vida”. La doctora Bermejo explicava per a Ràdio Pego que des dels anys 80 la mortalitat del càncer de mama ha disminuït en un 20 ó 30% a Espanya i assegurava que s’ha millorat la qualitat de vida de les pacients.

El 29 d’octubre donàvem la notícia d’un fet que afectava directament a aquesta casa. El periodista Cèsar Monzonís presentava la seua renúncia al càrrec de director de Ràdio Pego. Monzonís va comunicar la decisió als col•laboradors en una assemblea. Els motius adduïts pel periodista que des del febrer de 2005 ha estat al capdavant de l’emissora municipal eren personals. D’altra banda, Monzonís no abandonava el periodisme ja que es reincorporava a la plantilla del Levante d’Alacant.

Una qüestió d’una altra índole, però que afectava als habitants de Pego era l’aprovació de la revisió del cadastre per a normalitzar els nous PAI de Pego, és a dir: Sector I i II, Verdales, Clot, Calvari I i II i Penya Roja, ja que aquestes noves zones residencials encara tributen l’IBI com a sòl rústic no urbanitzable, el que crea un greu comparatiu amb la resta de cases i empreses de Pego. La revisió, expliquen fonts municipals, vol donar el valor real dels PAI. Per part de l’oposició es creu que aquesta pujada de l’IBI es deu a què es necessiten diners per a quadrar els pressupostos. La revisió del cadastre està demanada des de 2003.

Maria José Sendra i Peiró és elegida Fallera Major de Pego 2008.


NOVEMBRE 2007

Es presentava en aquest mes el Pla d’Acció de l’Agenda 21 Local. La riquesa ambiental és el futur per a Pego, conclou aquest diagnòstic. Aquest serà l’instrument que marcarà les directrius per a decidir el futur del poble, amb la participació ciutadana com a bàsica del projecte.

Es presentaven les primeres 23 Vivendes de Protecció Oficial a Pego.

I al mes de novembre l’edifici del Carolina Sala es tombava.

El Grup de Dones Cabal potenciaven la literatura amb el IV sopar literari de tardor. Aquesta vegada amb Isabel Garcia Canet com a protagonista de la vetllada literària.

Fernando Seguí experimentava amb els materials a les seues escultures.


Pego_el teu poble és l’eslògan elegit per a unificar esforços i activitats. Una proposta que naix de l’Associació de Comerciants i Creama.

Coneixíem durant aquest mes de novembre que la Comunitat de Regants estava en perill de polititzar-se.

Els estudiants de l’institut “Enric Valor” de Pego es manifestaven contra el Tractat de Bolonya, que implica entre d’altres qüestions la semiprivatització de l’ensenyament superior i l’equiparació de titulació en l’àmbit europeu.

Per a celebrar el dia mundial contra la diabetis l’Associació de Pego enguany va optar per provar noves experiències i centralitzar les activitats en la relaxació per a millorar la qualitat de vida.

Amor i Mar en majúscules en la presentació del llibre d’Elvira Cambrils “Mira’m Amor”, premiada amb el Blai Bellver ciutat de Xàtiva 2006.

Un estudi afirma que a Pego existeix violència de gènere. Xaro Pinto, coordinadora de la nova regidoria d’igualtat d’oportunitat entre totes les persones.

Actuaven el 25 de novembre La Butaca Teatre i Malaball representant una performance que es va basar en la dita popular castellana “Ojos que no ven, corazón que no siente”, denunciant així la bena que la societat es posa als ulls quan veu actes de violència cap a les dones al seu voltant.

Les dones de Pego es mesuraven. 110 dones de la localitat han passat per un escàner especial per a prendre les seues mesures, aquestes es tindran en compte en l’Estudi Antropomètric de la població femenina espanyola que està duent a terme el Ministeri de Sanitat i Consum. Amb els resultats s’unificaran els patronatges i les talles en moda.


DESEMBRE 2007

S’encetava el mes de desembre amb la Fira de Comerç, que activava, en la seua presència el cap de setmana pegolí. L’afluència massiva de gent durant els dos avalaven la iniciativa que ja va per la seua quarta edició i animava les empreses del poble continuar apostant per l’esdeveniment.

S’iniciaven, eixe mateix cap de setmana les negociacions per a rellançar Terra de Retrobament. Al voltant de 20 representants polítics i d’associacions es desplaçaren fins a Pego per a eixa trobada de coneixement.

S’encetava un nou espai a Ràdio Pego, “Paraules amables” que duu frases breus que duran l’audiència a la reflexió o al simple gaudir d’eixes “paraules amables”. Pau López, coneguda col•laboradora d’aquesta casa és una de les veus d’aquest espai.

D’altra banda, es prenen mesures per a previndre la carbonatosi una patologia estructural que desfà el ciment a poc a poc. Aquesta malaltia afecta les bigues de ferro de l’aparcament subterrani de la Plaça del Mercat.

S’anuncia que Pego acullirà el 1r Torneig Internacional de Futbol. Tindrà lloc el 28 i 31 de gener de 2008 al Camp d’Atletisme i Futbol del Pujol. La competició, autoritzada per la UEFA, està organitzada per a l’Internacional Football Company Group, una companyia amb presència a Rússia, Anglaterra, Grècia, Sudàfrica i Espanya entre d’altres països. Els equips que participaran són Uniera Voluntari (Romania), CSKA Sofia (Bulgària), Locomotiv Moscou (Rússia) i l’Austria Kärnteen (Aùstria). El torneig serà retransmès en directe per Eurosport 2 i Eurosport World a tot el món.

Bona part de l’arxiu municipal es digitalitzava, 115 DVD´s on s’arxiva bona part de la història de Pego.

Més de 100 sol•licituds han entrat a l’ajuntament per a accedir a una VPO.

Juan Antonio Costa era un dels 14 finalistes del V Premi de Pintura Club d’Art Paul Ricard, entre les 150 obres presentades.

Coneixíem la imatge del cartell de Carnestoltes de Pego 2008, una imatge senzilla, per ser reconeguda a primer cop d’ull. L’autor, Daniel Moragues.

La Butaca Teatre era guardonada en la XII Edició dels premis de teatre Amateur Salvador Soler i Soler d’Oliva amb 4 premis, Millor obra, “El senyor Josep falta a la dona i la dona del senyor Josep falta a l’home”, millor actor principal, Josep Vidal, millor actor de repartiment, Tomàs Llopis i millor direcció, Cèsar Monzonís.

S’encetava una polèmica oberta sobre la ubicació dels carnestoltes 2008. L’ajuntament justifica el desplaçar la festa a l’extraradi del poble, més concretament al Passeig del Clot per motius de seguretat, perquè les obres del centre del poble no estaran acabades ni entregades al consistori i perquè a la plaça del mercat no és convenient posar-li pes i tampoc produir vibracions al damunt de la seua superfície. D’altra banda, anònimament circulava per Internet la convocatòria d’una manifestació demanant la continuïtat del Carnestoltes pels carrers de Pego.

En aquest mes de desembre també se celebrava a la localitat el 1r festival de Danses. Una idea que va nàixer durant el 725 aniversari de la Carta Pobla de Pego i que unia les actuacions de Les Dansaires d’Uxola, els Petits Dansaires, La Clandestina i La Sonora del Maurà.

Abans d’acabar l’any 2007 Pego comptava amb una nova formació política, ERPV que creava una nova secció al poble amb Saül Ortolà al capdavant de la formació.

Acabem l’any, però recordant les botigues guanyadores del IV Concurs d’aparadors de Nadal de Pego, Adela Àvila Joies, l’aparador més original i Flors Sant Antoni l’aparador amb motius religiosos més aconseguit. Pepa Gadea Savall aconseguia, per sorteig la càmera digital.627 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!