‘Maig humit, fa al llaurador ric’

Així diu un dels refranys del mes de maig i enguany sembla que es compleix, ja que de moment a Pego s’han arreplegat fins a 113’8 l/m2. Des del Centre Meteorològic de València s’estima que aquest maig de 2008 és el segon més plujós des què es tenen registres. Des de La Unió es valoren les pluges com a molt beneficioses a excepció de per a la collita de cirera i si continua plovent també del raïm. Des del dia 8 fins al 18 de maig, en només 10 dies, a Pego s’han recollit 113’8 l/m2. Una xifra que la terra agraeix, ja que les precipitacions que s’han registrat han estat suaus, és a dir, que la màxima precipitació en un dia ha estat de 35l/m2 la resta han estat pluges per dia de 25, 14, 10 l/m2 o quantitats inferiors.

Si ampliem la informació a la resta del territori valencià, les pluges registrades durant els 19 primers dies del mes de maig de 2008 l’han convertit en el segon més plujós del País Valencià. Fins el moment, el mes de maig més humit correspon a l’any 2002, segons les dades del Centre Meteorològic de València. No obstant, maig de 2008 podria superar aquella marca ja que encara queden 10 dies per a què concloga el mes.

Podríem dir que enguany es compliran alguns dels refranys que hi ha dedicats al mes de maig com el que hem triat per a titular ‘Maig humit, fa al llaurador ric’, o ‘Pluja de maig, collita segura’. Al respecte l’organització agrària La Unió de Llauradors valora aquestes pluges com a “molt beneficioses per a l’agricultura alacantina”, a excepció de la collita de cirera i de raïm.

Asseguren des de La Unió que “les pluges acumulades estan servint per a estalviar prou regs en el camp, per a recarregar els aqüífers, per a netejar els arbres davant de possibles malalties i per a incrementar el calibre del fruit que encara no està madur”. I contrarresten este benefici amb els problemes que es troben en el cultiu de la cirera perquè “a més plou sobre mullat en les zones de la Vall de la Gallinera i el Comtat. Les pluges persistents –asseguren des de l’organització- són el pitjor enemic d’esta abellidora fruita al provocar danys perquè la fruita es bada, el que dificulta la seua posterior comercialització.” Les diverses setmanes de pluges han desbaratat la collita pendent de recol•lectar. Si continua plovent el que queda de mes la collita de raïm potser també es farà malbé, anuncien des de La Unió.530 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!