I Jornades de diabetis en atenció primària a la Marina Alta

Tindran lloc el dijous 22 i el divendres 23 de maig de 2008, aquesta mateixa setmana. Les diferents conferències es realitzaran a la Casa de Cultura de Dénia i versaran sobre temes com el tabac i la diabetis, la importància de l’alimentació quan es pateix aquesta malaltia i com controlar-la o diferents tractaments de la diabetis. Les jornades estan organitzades per les infermeres educadores en diabetis i col•laboren l’Associació Comarcal de Diabetis de Pego i Dénia. Les infermeres educadores en diabetis, aquelles que treballen majoritàriament en l’infermeria comunitària, la dels centres de salut, han organitzat les Primeres Jornades de Diabetis en Atenció Primària de la Marina Alta que es realitzaran el dijous, 22 i el divendres 23 de maig, és a dir, demà i despús-demà a Dénia. La majoria d’aquestes infermeres són també educadores d’associacions de persones que pateixen la malaltia, perquè com explicava Amparo Sanchis, educadora de l’Associació de Diabetis de Pego, tenen un “interès especial en el tema de la diabetis”.

“La gent que pateixen aquesta malaltia –la diabetis- han de canviar l’estil de vida”, afirmava Amparo Sanchis, per a poder adaptar-se als canvis que provoca en l’organisme la presència d’insulina. Perquè la diabetis és un desordre del metabolisme. En aquest procés la insulina és el factor més important. Durant la digestió es descomponen els aliments per a crear glucosa, la major font de combustible per al cos. Aquesta glucosa passa a la sang, on la insulina li permet entrar en les cèl•lules. La insulina és una hormona segregada pel pàncreas, una glàndula gran que es troba darrere de l’estómac, però si aquesta es veu alterada, s’han de contrarestar els seus efectes amb un canvi d’hàbits, amb “una medicació crònica”, apuntava Sanchis.

Per a ampliar coneixements sobre aquesta qüestió tan important, les infermeres educadores en Diabetis han organitzat aquestes I Jornades de Diabetis, que es desenvoluparan durant dos dies en el Saló d’actes de la Casa de Cultura de Dénia. El dijous, 22 de maig a partir de les 4’30 de la vesprada es parlarà sobre el tabac i la diabetis, sobre l’alimentació que es deu seguir o que beneficia l’organisme, també s’abordarà el control de la diabetis en Consulta d’Atenció Primària. I com s’ha d’afrontar un embaràs quan s’és diabètica. Tota aquesta informació repartida en 4 conferències impartides per metgesses, infermeres i matrones.

Per al divendres, 23 de maig, està previst que des de les 4’30 de la vesprada i fins aproximadament les 7 de la vesprada s’aborden temes com el tractament de la diabetis, la importància de l’educació en la malaltia, la detecció de complicacions i l’autocontrol i l’administració d’insulina. En aquest segon dia intervindran metges i metgesses i infermeres educadores en diabetis.

En aquestes I Jornades col•laboren l’Associació Comarcal de Diabetis de Pego i Dénia, entitats d’allò més important per a donar suport imprescindible per a poder dur la malaltia en companyia i recolzar-se uns a altres. Aquestes associacions el que fan, a més, és “informar, educar sobre la malaltia”, afegeix Amparo Sanchis.

561 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!