L’alcalde de Pego durant el 9 d’octubre manifesta que “exercir de valencià, o defensar la nostra cultura o la nostra llengua, crec que no és cosa de només un dia”

L’Ajuntament de Pego va celebrar ahir la festivitat dels valencians i les valencianes amb una processó cívica, encapçalada per les Dansaires d’Uxola amb la corona de llorer amb què s’homenatjaria el bust de Jaume I. Ja a la plaça del conqueridor l’alcalde, acompanyat de quasi tot l’equip de govern, va dirigir unes paraules als presents. En acabar les Dansaires van oferir unes danses al compàs de la música de La Clandestina.
La plaça de l’Ajuntament, ben assolellada i molt animada, per ser dia festiu i també per la celebració del mercat ambulant dels dijous, ahir, 9 d’octubre va ser el lloc d’eixida de la processó cívica organitzada des de l’Ajuntament de Pego en homenatge a Jaume I. La mateixa plaça va servir d’escenari a les Dansaires d’Uxola. Van regalar una dansada a tota la gent present a la plaça, al ritme de la música de La Clandestina.






La més jove de les Dansaires va ser l’encarregada de portar la corona de llorer fins a la Plaça de Jaume I, custodiada per la resta del grup. Les seguien els dolçainers i el tabaleter i, a continuació, l’equip de govern (PSPV i Ciutadans de Pego).






Al ritme del tabal i les dolçaines la processó cívica va arribar davant el bust de Jaume I. Era el moment solemne de dipositar la corona de llorer al bust del Conqueridor.




Fet açò, l’alcalde de Pego, Enrique Moll; acompanyat pel regidor d’Agricultura, Andreu Dominguis; el regidor de Festes, Raül Tamarit; la regidora de Comerç, Pepa Sendra; pel regidor d’Hisenda, Carmelo Ortolà; la regidora d’Obres i Serveis, Elvira Ciurana i la regidora de Cultura, Alicia Siscar, l’alcalde va dirigir unes paraules als i les presents.




El màxim representant dels pegolins i les pegolines va recordar que va ser el 9 d’octubre de 1238 quan Jaume I va entrar a la ciutat de València, conquerint-la. També que el 1980, “les Corts Valencianes van decidir que el 9 d’octubre fora el dia de tots els valencians”. Enrique Moll no va deixar escapar l’ocasió per inicir en què el fet que a ell no li agrada celebrar dies de “perquè considere que són dies que tots debem celebrar tot l’any i que no hem de recordar en una data puntual”.




Expressava Moll que “exercir de valencià, o defensar la nostra cultura o defensar la nostra llengua, crec que no és cosa només d’un dia, sinó que deu ser cosa de tots els dies. Defensar la nostre llengua i el nostre país en Les Corts o l’Estat perquè no ens lleven o no ens delimiten les nostres tradicions”.

Acabava l’acte institucional del 9 d’octubre amb tres danses més ballades per les Dansaires d’Uxola al compàs de la música de La Clandestina.



Els actes de celebració del 9 d’octubre continuen hui i durant tot el cap de setmana a Pego.
685 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!