La Marjal de Pego-Oliva, una de les ‘Rutes Blaves de la Província d’Alacant’

‘Rutes Blaves per la província d’Alacant’ és el nom d’una guia que inclou els itineraris del patrimoni hídric de la província d’Alacant que va estar presentada ahir a l’estand de la Costa Blanca a Fitur. La guia està editada per la Diputació d’Alacant i l’Institut Geològic i Miner.
Ahir es va presentar a l’estand de la Costa Blanca, a Fitur, la publicació “Rutes Blaves per la província d’Alacant”, un manual que arreplega un conjunt d’itineraris que acosten, tant als alacantins com als visitants, el patrimoni hídric de la província i expliquen el funcionament del cicle de l’aigua i la seua relació amb el paisatge.

I és que recordem que la província d’Alacant aglutina una gran diversitat d’enclavaments i paratges relacionats amb l’aigua com a cascades, canons, embassaments, fonts, preses o molins. Tot aquest patrimoni s’inclou en aquesta guia que impulsen la institució provincial i l’Institut Geològic i Miner.

La guia, que inclou sis rutes blaves, explica detalladament el paisatge alacantí, la importància i la història de l’aigua en la província o els aspectes recreatius i gastronòmics dels municipis. La ruta I recorre l’Alt i Mitjà Vinalopó; la dos el Baix Vinalopó i el Baix Segura; la tercera els rius Guadalest i Algar; la quarta la Marjal de Pego-Oliva i els rius Bullent i Racons; la cinquena el riu Agres i l’última els rius Amadorio, Sella i Penàguila.

En el programa ‘A tir de Pedra’ de Ràdio Pego dedicat a la marjal de Pego-Oliva el tècnic mediambiental, Vicent Boronat va ressaltar, “per damunt de tot, l’aigua, dolça o salobre que brolla dels afluents i brolladors”, una aigua que descrivia com a “d’excel•lent qualitat”.

Les Rutes Blaves enllacen enclavaments triats pel seu interés hidrològic, la seua bellesa i la seua accessibilitat. Han sigut dissenyades per a recórrer-les en vehicle, a peu o amb bicicleta. El manual es podrà consultar també a través de la web www.ciclohidrico.com.

Per la seua banda, Juan Antonio López Gea, subdirector general del Instituto Geológico y Minero de España ha comentat que “la província d’Alacant reunix una gran diversitat geològica i lligada a ella hi ha uns recursos d’aigua subterrània importants que fan que més del 65% del territori estiga ocupat per aqüífers. Des del punt de vista de l’abastiment, és una ferramenta fonamental per als planificadors i els gestors”.

A través d’aquestos recorreguts, l’usuari descobrirà des de les muntanyes més altes de la província, fins a la línia de costa, passant per riberes, entorns àrids i semidesèrtics o valls de cultiu, salines i basses.
662 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!