La Comunitat de Regants de Pego inicia els tràmits per ampliar el conreu d’arròs en 1500 fanecades per a les pròximes temporades

Davant de l’èxit de la producció d’arròs pegolí, la Comunitat de Regants de les Terres Arrosseres de Pego ha començat els tràmits oportuns per ampliar la zona de conreu d’aquest cereal al Parc Natural de la Marjal. En concret, s’espera que la Generalitat autoritze el cultiu d’arròs en la zona que actualment està destinada a conreu d’estiu. Davant de l’èxit de la producció d’arròs pegolí, la Comunitat de Regants de les Terres Arrosseres de Pego ha començat els tràmits oportuns per ampliar la zona de conreu d’aquest cereal al Parc Natural de la Marjal. En concret, s’espera que la Generalitat autoritze el cultiu d’arròs en la zona que actualment està destinada a conreu d’estiu ja que amb això s’esgotaria la totalitat de terreny on el PORN del Parc Natural permet conrear, ocupant-se així el 100% de la superfície permesa.

El motiu d’aquesta iniciativa és doble: per una banda persegueix que, davant de l’èxit al mercat de l’arròs de Pego, s’augmente la producció aprofitant una zona que actualment es troba desaprofitada ja que, segons ha apuntat el president de la Comunitat de Regants José Sastre a l’estar el conreu d’estiu limitat a mig any “això fa que no siga rentable ni per a empreses ni per a particulars invertir diners en posar en marxa per al cultiu aquestes terres, la que la producció obtinguda en sols 6 mesos no arriba a cobrir pràcticament les despeses”.

Amb els tràmits que s’han encetat ara amb diverses visites tant a la Conselleria d’Agricultura com a la de Medi Ambient s’espera que el Govern Valencià autoritze el canvi de cultiu en la zona d’estiu, passant així a conrear-se arròs amb tots els drets que li corresponen per poder accedir també a subvencions i ajudes oficials, que són les que en última instància fan rentable el conreu d’arròs a la marjal. “Aquestes ajudes es destinarien a finançar l’adquisició de nous motors per remoure les aigües, combustible que gastarien, transformació de la terra per preparar-la per al cultiu, així com també permetrien la construcció de noves sèquies així com que es netejaren les ja existents” ha assegurat Sastre.

Per una altra banda, la mesura també persegueix evitar l’aplicació de la Llei Forestal a les terres per a les que ara es sol•licita el canvi de producció, ja que segons la Llei als 10 anys de no portar-se a terme passarien els terrenys a estar protegits per la qual cosa no podria realitzar-se cap tipus de transformació a eixes partides. És per això que si per a l’any que ve encara no s’ha autoritzat el canvi per conrear arròs, la Comunitat de Regants espera que almenys es puga posar en producció aquestes terres amb productes d’estiu com creïlles, cebes, pebreres o melons.

Des de la Comunitat de Regants es vol que siguen grup arrossers, majoritàriament formats pels mateixos propietaris de les terres, els que recolzen la iniciativa i la porten a terme. Per a constituir aquests grups, sols es té que informar a la Comunitat de Regants de la seua formació així com complir una sèrie de requisits. Segons Vicent Dominguis, president del Grup Arrosser Les Tanques, aquests requisits en són cinc: per un banda el grup s’ha de comprometre a conrear les terres durant un mínim de 5 anys, mentre que la superfície a cultivar cal que estiga compresa entre les 120 fanecades de mínim i les 500 de superfície màxima. A més a més, si hi ha algun propietari de terrenys que no participa en el grup que conrearà a la zona on ell té les terres, se li pagarà un arrendament segons marca la normativa de la Generalitat. Per una altra banda el grup també tindrà que contribuir en part a les despeses que porte a terme la Comunitat de Regants en la zona per poder condicionar-la per al conreu de l’arròs així com estaran obligats a utilitzar per al tractament de la planta productes permesos dins d’un entorn de Parc Natural com és la Marjal de Pego.

A dia de hui, segons ha informat la Comunitat de Regants, “encara no es sap quan la Generalitat donarà una resposta a la petició, tant si és afirmativa com si la resolució és negativa”, tot i que Sastre es mostra confiat en que al final l’autorització arribe “tot i que és un procediment lent que suposem tardarà mesos o inclús més d’un any” ha afirmat.
502 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!