L’1 d’octubre obrirà les seues portes l’antic IES Enric Valor convertit en un centre cívic

Després de mesos de negociacions, l’Ajuntament de Pego i l’Assemblea Oberta arribaven a un acord de gestió del centre cívic ‘Antic Institut’. L’Ajuntament ha decidit començar amb el projecte presentat per l’Assemblea Oberta adaptant-lo al que tindria un centre cívic estàndard que comporta que estarà sota supervisió de municipal. Tot està a prova fins que es comprove la seua eficàcia.
Després de mesos d’intenses negociacions, esta setmana es feia públic que l’Ajuntament de Pego i l’Assemblea Oberta han arribat a un acord al voltant de la gestió del que es vindrà a denominar ‘Associació Cívico-Cultural Antic Institut‘, és a dir, al voltant de la gestió de l’antic IES Enric Valor de Pego.
Explicava l’Assemblea Oberta en una publicació a la seua pàgina de facebook que es tracta d’«un model que s’adapta més o menys a les demandes d’ambdues parts». Des de l’Ajuntament de Pego detallen que han decidit començar a caminar «amb el projecte presentat per l’Assemblea Oberta, però adaptat al que seria el reglament d’un centre cívic estàndard en què el control últim del centre està sota el paraigua de l’Ajuntament». Així les coses, hi haurà representació municipal en cadascuna de les Comissions de l”Associació Cívico-Cultural Antic Institut’. Han aclarit, però, que «a mesura que passe el temps [i madure el centre] este control s’anirà compartint entre l’Ajuntament i les associacions en el seu conjunt».
El document que s’ha acordat definix l’’Associació Civico-Cultural Antic Institut’ com «un espai veïnal autogestionat en forma de democràcia directa. Aquest espai és de propietat municipal, però està cedit al veïnat de Pego. No és, per tant, un equipament municipal, sinó públic, del i per al veïnat». «El seu objectiu és esser un espai de comunicació, de dinamització de les diferents demandes socials i desenvolupament i/o reactivació de xarxes de cooperació». Afegix el document en el seu primer punt (‘Principis i definicions’) que «l’autogestió, la col·laboració en les activitats generals, en el manteniment, i en el bon funcionament general del projecte són els compromisos essencials per a totes les persones i col·lectius que formen part de l’’Associació Civico-Cultural Antic Institut’».

Tres han estat els punts que més han costat de polir, d’una banda el control d’accés a les instal·lacions i de l’altra la neteja de les mateixes. Per a la primera qüestió s’ha acordat que hi haurà poques persones que s’encarreguen de la clau d’entrada a l’edifici. Entre elles, la primera i l’última persona que accedisca a l’antic institut. Si este model no funcionara bé, seria l’Ajuntament qui tindria cura de la clau.

El mateix passa amb la neteja. Actualment, el centre ha tingut una neteja integral, a fons, realitzada per part de les brigades de l’empresa de la recollida de fem. A partir d’ara, però, les associacions faran torns per a netejar. Des de l’Ajuntament de Pego, però, temen que algunes es despengen d’esta responsabilitat i hi puguen produir-se problemes. Des de l’Assemblea Oberta, contràriament, creuen que si alguna associació no neteja, no passa res, perquè alguna altra la suplirà. Des del consistori deixen clar que, com amb la clau, si este sistema no funcionara l’Ajuntament se’n faria càrrec.

La tercera qüestió a debat ha estat l’últim punt del document acordat, el ‘règim sancionador’, ja que l’Ajuntament de Pego el veu imprescindible i des de l’Assemblea Oberta no es creu que siga necessari. Siga com siga, el document l’introduïx i qualifica les infraccions com a lleus, greus o molt greus.

S’entén que algun/a usuari/a cometrà una infracció lleu quan incomplisca alguna de les obligacions del Reglament. Quan una persona tracte incorrectament qualsevol usuari/a; quan produïsc danys materials no superiors als 100€ o quan no utilitze els espais en activitats estables.

Les infraccions seran greus quan s’altere la convivència als diferents espais, es maltracte verbalment altres usuaris/es, es provoquen danys materials amb un import que oscil·le entre els 100€ i els 300€, quan es deixe l’espai en unes condicions diferents a les inicials o quan no es comuniquen desperfectes.

S’entendrà per infraccions molt greus que alguna persona ocasione danys a l’edifici amb costos superiors als 300€, quan s’agredisc físicament o psicològicament un usuari/a o quan es falsifiquen dades.

Les sancions contemplen la pèrdua temporal o definitiva dels drets com a usuari/a de l”Associació Cívico-Cultural Antic Institut’.

Així les coses, la regidora de Participació Ciutadana, Rebeca Bañuls, assegura que «el que ha quedat clar és que tot el que hi ha al document està a prova. No hi ha res definitiu fins que no es comprove, en la pràctica, la seua eficiència».

El que sí que es té clar és que a partir de l’1 d’octubre, data per a la inauguració de l’espai, totes les associacions que actualment estan a l’antic ambulatori passaran a l’antic institut de Pego, a excepció d’Obrint Camí. Informava la regidora de Participació Ciutadana que Obrint Camí, per les seues necessitats d’espai s’ubicaria al mòdul II de l’excentre educatiu, malauradament l’estat de conservació d’eixe mòdul no permet que puga ser habilitat per al curs 2016/2017. El que sí que s’està preparant per a octubre és el gimnàs que acolliria les pràctiques d’algunes de les escoles esportives de la localitat.
L’acord entre l’Assemblea Oberta i l’Ajuntament, també incloïa la inauguració del centre cívic, una jornada de portes obertes amb activitats diverses durant tot el dia, que tindrà lloc el proper 1 d’octubre. Abans, però, hi haurà una reunió prèvia d’associacions, dissabte 17 de setembre, a les 18h., a la sala d’usos múltiples de l’antic IES Enric Valor de Pego. Esta assemblea servirà per a «posar en funcionament tot l’entramat organitzatiu i començar a donar-li vida a l’espai», afirmaven des de l’Assemblea Oberta.

796 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!