Es presenta a Pego el documental, ‘Castigats’, el testimoni de set víctimes valencianes de la repressió franquista

La cita és avui divendres a les 20’30 hores a la Casa de Cultura de Pego. En l’acte, a més de projectar-se el documental intervindran el professor de la Universitat d’Alacant, Josep Miquel Santacreu i tres dels protagonistes de ‘Castigats’, els pegolins Joaquin Sala, Evaristo Caselles i Fernando Oltra. Aquest acte s’engloba dins la commemoració del 75 aniversari de la fundació de la Biblioteca Pública Municipal.
Aquesta vesprada, dins de la programació d’activitats amb què la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Pego celebra el 75 aniversari de la fundació de la Biblioteca Pública Municipal, es presenta el documental ‘Castigats’, dirigit per Vicente Pascual i Luís García Verdú sobre una idea del professor d’Humanitats Contemporànies de la Universitat d’Alacant Josep Miquel Santacreu. El documental, produït per l’Arxiu Joan Baptista Basset, recupera de l’oblit el testimoni de set víctimes valencianes de la repressió franquista.

A més de la projecció del documental ‘Castigats’, en l’acte de presentació intervindran el professor de la UA Josep Miquel Santacreu i tres dels protagonistes del film, els pegolins, Joaquin Sala, Evaristo Caselles i Fernando Oltra. L’acte començarà a les 20’30 hores.

‘Castigats’ és un documental que recupera de l’oblit el testimoni de 7 víctimes valencianes de la repressió franquista. Les seues vivències són colpidores i simbolitzen les de totes les persones que van patir la repressió franquista al País Valencià. Els seus records mostren com van perdre la llibertat dos joves, Juan Matias Marhuenda en un batalló de treballadores i Carlos Gomis a la presó; com va repercutir l’afusellament del pare en les vides de Fernando Oltra, Joaquin Sala i Evaristo Caselles; com va afectar la presó del pare en la vida de Magdalena Urios, i quines conseqüències va tenir la llunyania del pare exiliat a Orà i la mort de l’oncle, un diputat socialista afusellat en el cementeri d’Alacant el 1942, després de romandre emboscat a Monòver des d’abril de 1939, en la vida d’Elisa Villalta.

Segons un dels directors de ‘Castigats’, Vicente Pascual, el film “pren com a fons la repressió de les postguerra per a contar que hi ha gent aliena a la política que pateix les seues conseqüències”.

L’encàrrec del documental ‘Castigats’ sorgeix de la Comissió de la Veritat, fundada a València per a investigar, d’una forma científica i universitària, la repressió franquista i la memòria històrica. «Es va plantejar esta necessitat i l’Arxiu de la Memòria Joan Baptista Basset, d’Acció Cultural del País Valencià, que conserva documentació de moltes persones de la Transició i del valencianisme polític, va firmar un conveni de col•laboració amb la Universitat d’Alacant. Jo –Josep Miquel Santacreu- com a assessor de la Comissió de la Veritat, vaig contactar amb la Fundació General per a elaborar el documental, que va començar a realitzar-se fa aproximadament dos anys i mig», conclou Santacreu.

Per a descobrir les històries dels pegolins Joaquin Sala, Evaristo Caselles i Fernando Oltra i les seues famílies, històries paradigmàtiques viscudes d’una manera similar per moltes persones durant la postguerra, només cal acudir a la Casa de Cultura a les 20’30 hores.
470 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!