Els familiars de malalts mentals reclamen més residències i professionals

I en mig d’aquestes reivindicacions eternes, un espai per a l’esperança amb el reconeixement, per part del BNV de la Safor-Valldigna, al Col•lectiu Obertament amb el premi Acció Cívica Valenciana. Desenes de persones van acudir ahir a la concentració a la Plaça de la Mare de Déu de València organitzada per la Plataforma en Defensa dels Serveis Públics de Salut Mental, que integren associacions, professionals, pacients, sindicats i partits polítics. Entre les reclamacions més importants que assenyalen els familiars estan les residències públiques per a persones amb malaltia mental, habitatges tutelats o una coordinació entre els serveis sanitaris i socials.

Les persones amb malalties mentals necessiten serveis en diversos tipus de centres que atenen diferents necessitats. Segons explica la vicepresidenta de l’Associació per a la Salut Integral del Malalt mental (Asiem), Elisa Tórtora “el que més reclamen els familiars són residències, perquè els pares que ja tenen una edat avançada no poden sempre ocupar-se dels seus fills”. Segons expliquen membres de la plataforma no hi ha places en residències públiques, i davant d’esta situació la Conselleria de Benestar Social deriva a les persones amb malaltia mental a centres concertats. L’administració subvenciona part del cost, encara que continua sent alt, i els privats costen fins a 2.000 euros al mes, assenyalen. Segons Alicia Meseguer de la plataforma, “les concertades estan saturades i en elles conviuen persones amb malaltia mental i ancians”.

Els assistents van demanar a l’uníson una “salut mental, pública i de qualitat”, mentre passejaven sota la pluja per la plaça. En un manifest els convocants van denunciar “la precarietat de l’atenció a les persones amb malaltia mental i les seues famílies”, alhora que van assenyalar que “la Plataforma qüestiona les actuacions del Govern valencià en este camp”.

No massa lluny d’allí, divendres de vesprada, el BNV de la Safor-Valldigna va concedir el premi Acció Cívica Valenciana al Col•lectiu Obertament. Per a l’esdeveniment els professors i professores que han passat pel taller de Creativitat al que assisteixen els membres del col·lectiu van voler destacar diferents impressions que els ha causat el pas per aquest grup tan especial. Entre d’altres coses van destacar haver-se produït “una alçada de persiana”, “felicitar-los pel que ja han aconseguit, mobilitzar consciències”, “la tasca que feu contra les adversitats i els estereotips, contra les suspicàcies i la ignorància no té preu perquè el material humà sempre és sensible” o “heu demostrat que és possible, des de la malaltia, treball en fer la vida més digna, la vostra i la dels altres”; aquestes són algunes de les expressions que s’escoltaven a la casa de la marquesa de Gandia sobre el treball que s’ha dut a terme amb el Col•lectiu Obertament, format exclusivament per persones que pateixen una malaltia mental. Les frases les han expressat Paco Tortosa, Mònica Candela, Àlex Pérez, Ferran Garcia-Oliver, Isabel Canet, Roberto Sanchís, Pilar Martín, entre d’altres, tots vinculats professionalment al col·lectiu.

Per la seua banda Facund Puig, secretari comarcal del Bloc de la Safor explicava que va descobrir el Col•lectiu Obertament llegint el llibre ‘Sentiments’ i posteriorment amb les agenda-guia de la Safor, on es recupera el paisatge de la comarca amb fotografies i textos, qüestions que ha dut a la formació a donar-los el premi.

Ràdio Pego també els descobreix, al Col·lectiu Obertament, amb aquest llibre’Sentiments’ a través de les “paraules amables”.

L’entrega del premi va ser clausurada per la part creativa del grup, en primer lloc a través de les paraules, que explicaven amb tendresa el que és agraïment per a ells “és aprofundir en què sent la persona quan rep un regal, sobretot quan no pensa bé d’ell, això és el que sent en estos moments el Col·lectiu Obertament”.

Una altra manera d’explicar el que senten és a través de la música composada aquesta vegada en un convivència de dia i mig per a preparar l’acte. I no podia acabar l’acte sense la part poètica, fruit de la mà de Josep Carles Català.


733 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!