El PN de la Marjal de Pego-Oliva alberga la major població de nenúfars silvestres de tota la Comunitat Valenciana

Hui s’han repoblat diverses zones del riu Racons per reforçar la seua presència al Parc Natural. Les plantes han estat portades i plantades pel tècnic del Centre de Conservació d’Espècies d’Aigua Dolça de la Comunitat Valenciana. Les majors amenaces per als nenúfars són la Egeria i la tortuga de Florida.

Este matí, a la zona del Riu Racons s’han plantat diversos exemplar de distintes espècies de nenúfars, més concretament Nymphaea alba i Ceratophyllum submersum, exemplars criats al Centre de Conservació d’Espècies d’Aigua Dolça de la Comunitat Valenciana. I justament este matí, els tècnics d’este centre ubicat al Palmar, han desvelat que el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva alberga la major població de nenúfars de tota la Comunitat Valenciana. «L’aigua i la qualitat de l’aigua són els factors fonamentals» que permeten que l’aigua es renove i, per tant, que els nenúfars de la Marjal de Pego-Oliva siguen tan abundants, ha explicat Carlos, el tècnic del Centre de Conservació d’Espècies d’Aigua Dolça.

En la jornada de hui han estat presents agents mediambientals, personal tècnic del PN de la Marjal, alumnes en pràctiques, el director del Parc, la regidora de Medi Ambient i el regidor d’Aigües i Agricultura de l’Ajuntament de Pego.

La repoblació de nenúfars s’ha fer en diferents espais del riu Racons. L’encarregat de plantar-los ha estat Carlos, el tècnic del Centre de Conservació d’Espècies d’Aigua Dolça. Este no ha dubtat a entrar a l’aigua per a fixar les arrels dels diversos exemplars al terra del canal. Les tècniques de plantació han estat distintes. Alguns nenúfars s’han plantat dins d’una caixa de fusta que s’ha fixat al sòl de la séquia. Uns altres exemplars s’han plantat directament, això sí, amb pedres lligades a les arrels perquè la planta es fixara en el subsol.

El director del parc natural, Joseba Rodríguez, ha explicat a Ràdio Pego que, tot i que es pense el contrari per la seua aparença, el nenúfar és una espècie autòctona. També explicava que «el nenúfar blanc està en perill d’extinció i la població silvestre més important de tot el territori valencià la tenim ací a la Marjal».

Els problemes de supervivència del nenúfar es deuen a diferents factors. El primer, detallava Joseba Rodríguez, està provocat «per l‘Egeria densa que és una planta exòtica invasora que té una capacitat d’expansió molt gran i pot frenar l’expansió del nenúfar» i explicava que «tots els anys fem un parell treballs al voltant de les poblacions de nenúfar per a llevar l‘Egeria densa i intentar afavorir l’expansió de la població de nenúfars».

El segon problema greu per als nenúfars són les tortugues de Florida, tortugues exòtiques i invasores que fa uns anys enrere es tenien a casa i, en fer-se grans, es deixaven lliures a espais com la Marjal. Estes tortugues no només estan desplaçant a les autòctones, sinó que també «es mengen els brots tendres dels nenúfars». Actualment estan fent-se campanyes per a eradicar-les amb trampes. Estes es posen, principalment, al voltant de la població de nenúfars. Informava el director del PN de La Marjal que s’han estudiat zones sense tortugues de Florida i s’ha comprovat que l’expansió dels nenúfars és molt ràpida i, per tant, això demostra que estes tortugues sí que afecten les poblacions de nenúfars.

Per a continuar consolidant i expandint la presència dels nenúfars a la Marjal de Pego-Oliva, s’ha optat per plantar nenúfars en indrets on la seua presència és nul·la o escassa «per a evitar, en la mesura del possible, qualsevol afecció on està la població més important de nenúfars». En estos nous espais també es faran treballs al llarg de l’any per a evitar que l’Egeria densa ocupe el lloc del Nenúfar. Alhora, s’informarà a la persona encarregada de conduir la màquina que neteja les séquies, els canals i el riu Racons, que tinga en compte per no ho ha de fer per no eliminar els nous exemplars de nenúfars.

2525 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!