La xitxarra d’aigua, una de les aus més amenaçades del món, descansa a la Marjal de Pego-Oliva

I la resta de marjals de la costa valenciana. La Fundació Global Nature ha desenvolupat una campanya de receptació científica d’aus en què s’han capturat 7 exemplars de xitxarra d’aigua. Les campanyes de receptació pretenen monitoritzar el pas de l’espècie per la península ibèrica. Les dades confirmen que les llacunes i zones humides de la costa Valenciana són una àrea de pas estratègica d’esta espècie en la seua ruta migratòria primaveral.

La Fundació Global Nature va desenvolupar una campanya de receptació científica d’aus en distintes zones humides de la Comunitat Valenciana durant el passat mes d’abril per a estudiar la migració primaveral de xicotetes aus. Els treballs s’han desenvolupat en cinc zones humides: La Marjal de Pego-Oliva, l’Albufera de València (Tancat de La Ratlla), Marjal de Rafalell i Vistabella, Marjal dels Moros i El Prat de Cabanes-Torreblanca, des del 7 al 24 d’abril. Durant les 72 jornades realitzades es van capturar 739 aus de 42 espècies. Les espècies més abundants han sigut la mosquitera musical (Phylloscopus trochilus), la xitxarra comuna (Acrocephalus scirpaceus) i la xitxarra d’aigua (Acrocephalus melanopogon), una espècie esta última amenaçada que té en els zones humides costaners del Mediterrani una de les principals zones de cria d’Europa.

Els resultats d’esta campanya confirmen les zones humides costaneres del Mediterrani com a àrees de descans estratègiques per a espècies com el xitxarra d’aigua, l’au de dimensió reduïda més amenaçada d’Europa i una de les més amenaçades del món, que descansa en estos espais en els seus viatges des de les seues zones d’hivernada en Àfrica subsahariana fins a les seues zones de cria en l’est d’Europa. En esta campanya de receptació científica s’han capturat 7 exemplars de xitxarra d’aigua. Es tracta del primer any de treball coordinat en diferents Estacions de Receptació i les dades obtingudes en este període han permès conèixer i ampliar informació sobre els distints aspectes biològics i ecològics d’esta espècie. La iniciativa, desenvolupada amb el suport de grups locals de Receptació (Grup Au, GOTUR, SVO i Pit Roig), s’ha dut a terme gràcies al projecte LIFE Paludicola dins de les seues accions de seguiment dels processos biològics.

El pas de la xitxarra d’aigua i altres espècies migratòries per les zones humides costaneres del Mediterrani depèn de l’existència d’un hàbitat ben conservat en el que poder realitzar parades i alimentar-se. La bona conservació i adequada gestió d’estos espais naturals permeten que les espècies migratòries puguen realitzar parades i arreplega d’energia per a tornar a Àfrica. Per esta raó, la Fundació Global Nature desenvolupa, des de finals de l’any passat, treballs de conservació i millora d’hàbitat en el marc del projecte LIFE Paludicola que han consistit en la creació de làmines d’aigües lliures on estes aus puguen trobar el seu aliment d’una forma fàcil. Per a això s’han restaurat antigues séquies de reg actualment en desús que abastiran d’aigua zones en què s’ha segat prèviament la vegetació. La retirada de la vegetació s’ha realitzat de diferents formes; per mitjà de pasturatge amb herbívors o per mitjà de la sega amb una màquina amfíbia comprada amb el projecte LIFE. Esta màquina permet la sega de vegetació helofítica en llocs inundats d’aigua. De moment s’ha actuat en la Marjal dels Moros i en la de Pego-Oliva en les que s’han adequat 1.200 metres de séquies i s’han segat 4 hectàrees respectivament. Estos treballs continuaran al llarg del projecte en les zones humides seleccionades.

El projecte té com a objectiu frenar el descens de les poblacions de xitxarra d’aigua (Acrocephalus paludicola) a través de la restauració de l’hàbitat de pas migratori pre i post nupcial.

Estes accions es duran a terme durant el període 2017-2020 en 12 municipis de tres regions espanyoles (Castella-La Manxa, Castella i Lleó i Comunitat Valenciana), totes elles incloses en espais de la Xarxa Natura 2000. La iniciativa es desenvolupa per la Fundació Global Nature i la Junta de Castella i Lleó, amb el suport de l’instrument financer LIFE de la Unió Europea i del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient a través de la Fundació Biodiversitat, la Generalitat Valenciana, l’Ajuntament de Torreblanca i l’empresa Infertosa junt amb la col·laboració de la Junta de Comunitats de Castella-la Manxa.

2559 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!