El foc a la Gallinera destapa deficiències d’infraestructura

Els bombers van tardar 45 minuts més a arribar al foc al no poder usar la pista forestal. El camí que anava directament a l’incendi està intransitable per falta de manteniment de la Conselleria


Els camions d’extinció que van acudir a l’incendi intencionat que els passats dies 14 i 15 va arrasar la Serra de l´Almirall i Gallinera van haver-hi de donar un volta de 18,3 quilòmetres perquè la pista forestal de Benirrama que conduïa directament al lloc on es va originar el foc està pràcticament intransitable. Els vehicles d’extinció van emprar entre 45 i 50 minuts en el recorregut alternatiu que els va portar a l’incendi.

L’incendi que va calcinar més de 300 hectàrees en la Vall de Gallinera, l’Atzúvia (la Marina Alta) i Vilallonga (la Safor) va ser un cúmul de dificultats. El foc va començar quan ja havia caigut la nit i els camions d’extinció van haver de donar un considerable volta per a arribar al lloc on es van originar les flames.

I tot perquè la pista forestal que parteix de Benirrama i puja a la Serra de l´Almirall i que era el camí més curt per a arribar a l’incendi està molt deteriorat i és pràcticament intransitable. Per esta pista forestal els bombers hagueren arribat des de Benirrama en a penes 15 minuts al focus on es va iniciar el foc.

Els vehicles lleugers del parc de bombers de la Marina Alta sí que van utilitzar este camí forestal, que té una forta pendent, està molt erosionat i en alguns trams és un autèntic pedregar.
La volta que es van veure obligats a donar els va portar per la CV-700 fins a Benialí, la Carroja i Alpatró, on es van desviar a Llombai; allí van pujar per un camí asfaltat i després van continuar per una altra pista forestal que creua d’Oest a Este la Serra del Mirant. Este camí també presenta trams molt deteriorats, però al ser més pla els camions van poder arribar al foc que ja es propagava amb rapidesa.

La pista forestal de Benirrama té uns tres quilòmetres. Comença amb un tram de pedres soltes i fort deteriorament. Després s’arriba a un altre tram que està amb formigó, però cal superar un escaló considerable. A més, esta part s’acaba als pocs metres. A continuació, segueix un altre tram altra vegada de gran pendent, de pedres totalment irregular.
La falta de manteniment queda patent en els trams en què el camí s’assembla més a un pedregar que a una pista forestal..

Esta pista de Benirrama enllaça amb una altra que baixa fins al terme municipal de Vilallonga (la Safor) i amb la que porta fins a Llombai, que va ser la que van utilitzar els camions d’extinció per a arribar a l’incendi. Des del primer moment, va cobrar força la hipòtesi, després confirmada, que l’incendi va ser intencionat.
353 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!