Aquesta vesprada, aproximació a la història del Carnestoltes de Pego

Dins dels actes per a commemorar els 75 anys de la Biblioteca Pública Municipal avui, a les 8 de la vesprada, l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela, impartirà una conferència per aproximar-nos a la història del Carnestoltes de Pego. A més, a les 5’30 de la vesprada els primers lectors de la biblioteca tenen una cita amb el conte de la vesprada.
En 2006 per a celebrar els 25 anys de Carnestoltes la regidoria de Festes va editar el llibre ‘Història de disfressar-se: Carnestoltes del Pego d’abans’, un llibre escrit per l’animador cultural de Pego, Rafel Ruiz i l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela. Aleshores coneixíem alguna cosa de l’origen de les Carnestoltes de Pego, com per exemple que es remunten al segle XIX, almenys és el que indiquen els arxius municipals. En eixos inicis les ordenances municipals sobre aquesta festa pagana dugueren als polítics a aprovar qüestions que avui en dia serien impensable, com explicava Joan Miquel Almela.

Entre les prohibicions que reflexen les ordenances es troba el fet de no poder disfressar-se ni de religiosos ni de polítics, com indicava l’arxiver municipal, que relacionava aquest fet en què tant l’església com l’Estat eren els grans enemics d’aquesta festa pagana.

Després del descans forçat durant la dictadura, els Carnestoltes de Pego es recuperen el 1981 a l´interior dels casinos, de discoteques o pubs. De fet, es creu que Pego va ser un dels primers pobles a recuperar aquesta festa d’una manera un tant anàrquica, però ben popular.

En aquest 2010, i amb la commemoració del 75 aniversari de la creació de la Biblioteca Pública Municipal Joan Miquel Almela, l’arxiver municipal, recordarà i ampliarà aquests fets que acabem d’escoltar i aportarà d’altres nous que ajudaran a entendre i conèixer millor la festa amb més fama fora de les fronteres pegolines que des de fa anys atrau a milers i milers de persones fins al municipi. La cita és a les 8 d’aquesta vesprada al saló d’actes de la Casa de Cultura.

D’altra banda, i sense abandonar les activitats previstes per a commemorar els 75 anys de la creació de la Biblioteca Pública Municipal, informar que els primers lectors tenen una cita, a les 5’30 de la vesprada, amb ‘El Conte de la Vesprada’, una lectura que de segur els delecta. Això serà a la secció infantil de la mateixa Biblioteca.


650 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!