Èxit de públic en les II Jornades d´Estudis “Carmel Giner Bolufer”

El nombre d´inscrits i el prestigi de tots els ponents avalen, per segon any, la solvència i qualitat d´aquestes jornades d´història. Les conferències sobre la Guerra Civil i la presentació del llibre “La segona república a Pego” desperten el major interès entre el públic pegolí.
Les Jornades d´Estudis “Carmel Giner Bolufer” de Pego i Les Valls, en la seua segona edició confirmen l´encert de l´ajuntament de Pego, a través de la Regidoria de Cultura i de l´Arxiu Municipal per continuar-les, tot i que siga bianualment. L´afluència de gent a les múltiples i variades conferències i ponències va ser sempre massiva, fet que converteix Pego en un referent dins el món de l´ensenyament superior i la història. Com assenyalava el regidor de cultura, Rafel Moll, jornades d´estudis com aquestes són ben escasses arreu del nostre territori, el que situa Pego en un lloc privilegiat al respecte.

El suport de la Universitat d´Alacant, a través de la Seu de la Marina Alta i del CEFIRE li donen, si cap, més rellevància a l´esdeveniment que va comptar durant els tres intensos dies de conferències, amb el màxims coneixedors de les distintes matèries tractades. La importància del nom que duen les Jornades, que reten homenatge al polifacètic Carmel Giner, va ser recordat per Joan Miquel Almela l´arxiver municipal durant la presentació de les jornades.

Joan Sala va ser el protagonista de la ponència inaugural. La importància d´aquest pegolí durant la seua època, el segle XVIII i la coincidència del 200 aniversari de la seua mort, feia imprescindible retre-li un particular homenatge i descobrir quines van ser les qualitats d´aquest home tan destacat en el món jurídic de la Il•lustració. Dues ponències impartides pels majors experts en la seua obra i biografia i una exposició dels llibres publicats pel pavorde Sala van ajudar els assistents a les jornades a conèixer qui era Joan Sala.

El segon tema que va lluir a les jornades amb llum pròpia va estar la Guerra Civil. Dues conferències dedicades a ella i la presentació del llibre de Teresa Ballester van testimoniar el gran interès dels pegolins i les pegolines per aquesta qüestió. Per tot l´estat espanyol s´estan realitzant homenatges al republicans, al brigadistes internacionals que van prendre partit durant la guerra civil, entre d´altres, per a celebrar el 70é aniversari de l´esclat de la guerra civil. Pego no ha estat aliè a aquesta data. Primer van ser les jornades per a la recuperació de la memòria històrica. Aquest cap de setmana, des del rigor dels majors experts en la matèria, les II Jornades d´Estudis “Carmel Giner” van aportar una visió àmplia i rigorosa sobre la qüestió.

La Segona República a Pego (1931-1939). Un poble enfrontat és el títol triat per Teresa Ballester per a englobar “el balanç d´uns anys decisius en què els canvis, pel que fa al model de govern municipal, van ser totals. El final de la guerra va significar l´anul•lació total de les idees, fets i persones que havien protagonitzat els esdeveniments d´aquests anys”, descripció que es pot llegir a la contraportada del llibre editat per Edicions Bullent.

L´autora “ha intentat conèixer la societat, com era, com vivia, quines eren les seues necessitats, les formes de treball, etc,. per a arribar a la història total de Pego”. Un exercici de recuperació de la memòria històrica del municipi difícil d´aconseguir, però que ha estat possible després de múltiples adversitats. Després de 15 anys, per fi, aquesta part de la tesi doctoral de Teresa Ballester, centrada a Pego, pot ser llegida per tots els pegolins i pegolines.

La conclusió de les II Jornades d´Estudis “Carmel Giner Bolufer” seria la consolidació d´aquestes per l´èxit de públic assistent i per la qualitat dels seus continguts.
555 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!