Vaga general el 29 de setembre

Els sindicats han decidit actuar front a lesió que provoca la recentment aprovada reforma laboral que suposadament combatrà la desocupació i la precarietat laboral amb l’ampliació de les causes legals d’acomiadament procedent o abaratint els contractes a joves de fins a 24 anys. A més de la vaga general hi ha convocades manifestacions a les tres capitals de província a les 7 de la vesprada. A València, el col•lectiu En Moviment ha fet una crida per fer una cadena humana a la seu principal de Bancaixa, una hora abans de les manifestacions, per una banca pública valenciana. Altres col•lectius demanen una vaga de consum el dia 29 de setembre.
Les confederacions sindicals Comissions Obreres, la Unió General de Treballadors i Intersindical Valenciana van decidir mesos enrere, però sobretot una vegada aprovada la reforma laboral, celebrar una vaga general el dimecres, 29 de setembre, demà mateix, “per a expressar el rebuig contundent dels treballadors i de les treballadores d’aquest país a les polítiques de retallades socials i supressió de drets dels treballadors i de les treballadores decretades pel Govern, sota l’empara i excusa de directrius europees”.

Des del Govern, el mateix José Luís Rodríguez Zapatero justificava aquesta reforma laboral assegurant que “hem fet aquesta reforma laboral per a poder contractar més joves” “i per a combatre la precairetat laboral”.

Si mirem alguns dels punts de la reforma laboral trobem que “aquesta abarateix els contractes a joves de fins a 24 anys (amb bonificacions del 100% en Seguretat Social) i baixos salaris.” A més “els empresaris podran fer tants contractes en pràctiques com graus o màsters s’hagen cursat, ja que es consideren diferent titulació”, contractes que permeten percebre per la feina feta un màxim del 75% del sou real.

Els sindicats convocants de la vaga general del 29 de setembre, demà mateix, destaquen que aquesta reforma laboral “no servirà per a crear ocupació”, “no reduirà la dualitat del mercat laboral i augmentarà la temporalitat”, “facilitarà i abaratirà l’acomiadament, perquè s’amplien les causes per fer-lo més fàcil i es redueixen els drets d’indemnització dels treballadors i de les treballadores”, “reforçarà el poder empresarial per a modificar unilateralment les condicions de treball (horaris, mobilitat geogràfica, funcional…)”.

Però a més, els sindicats també denuncien que la reforma laboral “debilita la negociació col•lectiva, facilitant a les empreses l’adopció de mesures de desvinculació salarial i la inaplicació de compromisos adquirits prèviament en els convenis col•lectius” i “privatitza la gestió de l’atur i amplia el camp d’actuació de les empreses de treball temporal als sectors de risc i ocupació pública”.

Des d’Intersindical Valenciana, manifestava Adel Francés, que amb la reforma laboral implica, a més, que siga “molt més barat tirar al carrer a les persones majors (de 40 anys) i molt més barat contractar persones joves, en la qual cosa s’està propiciant una substitució d’unes persones que ara tenen treball per unes persones que ara no tenen treball. Això creiem que no és el camí correcte per a tenir més ocupació”.

Respecte als serveis mínims previstos per a demà a l’àmbit del transport de la Comunitat Valenciana s’han acordat serveis mínims del 25%, sense que puga superar-se el 30% en les hores punta, compreses entre les 6.00 i les 9.00 hores. També hi ha hagut una reducció de la proposta del Consell en el sector de l’educació, ja que no hi haurà menjador ni transport escolar, i en educació infantil i primària, a banda de la presència del director, hi haurà un professor per etapa educativa, amb un màxim d’un docent per cada sis classes, segons CC OO-PV.

L’únic punt sense acord ha sigut en matèria sanitària. Els sindicats no assumeixen la proposta del Consell en consultes externes (25%) i quiròfans programats (25%), ja que sostenen que no s’arriba a eixe percentatge durant un dia festiu. Finalment, en sanitat el Consell ha determinat que “hi ha una sèrie de serveis en la sanitat pública, com diàlisi, radioteràpia, oncologia, transplantaments, UCI, unitats de reanimació, unitat d’hospitalització a domicili, hospital de dia i SAMU-CICU, que no poden suportar cap minva en el nivell de prestació corresponent a una jornada habitual”. La resta de serveis sanitaris tindran “un 50% dels serveis habituals en serveis de farmàcia hospitalària, quiròfans programats, atenció domiciliària i centres de transfusions”. Als centres de salut es mantindran “els serveis propis d’un dissabte”.

El dia 29 de setembre, a més de la vaga general convocada pels sindicats, també hi ha convocades per aquestos manifestacions en les principals ciutats de tot l’Estat Espanyol. Al País Valencià hi haurà manifestacions, a les 7 de la vesprada, a les tres capitals de província. A València, a més d’eixa manifestació, el col•lectiu En Moviment ha aprofitat l’avinentesa de la convocatòria de vaga general per a fer una crida a la ciutadania perquè acudisca a la seu principal de Bancaixa a fer “una cadena humana per una banca pública valenciana” una hora abans de les manifestacions, és a dir, a les 6 de la vesprada.

Des d’En Moviment proposen “que les caixes d’estalvi, que van nàixer per servir els ciutadans i modernitzar la societat i l’economia valenciana, complisquen el seu propòsit original i s’erigisquen en les bases d’una nova banca pública valenciana.” En Moviment assegura que “és l’hora que el sector bancari públic deixe d’intentar imitar el privat en especulació financera, projectes ruïnosos i males pràctiques i esdevinga un veritable servei públic, seguint els principis de la banca ètica i cooperativa, deixant als ciutadans i les entitats socials un paper decisiu en el govern de l’entitat.”

D’altra banda, altres col•lectius demanen que demà no només es faça vaga general en el treball, sinó que també es faça vaga de consum. Es demana que siga un dia que no es faça res de res, “no es compre pa, no es llisga el diari, no s’escolte la ràdio ni es veja la televisió, no es gaste electricitat més que la imprescindible, no s’agafe el cotxe, que els xiquets i les xiquetes no vagen al col•legi, no es parle per telèfon o no s’use internet… en definitiva que no es menegen diners.” L’objectiu d’aquesta proposta és que “es note que no s’ha treballat, però sobretot, que es note que no s’ha consumit”.


633 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!