Unes 20 persones refugiades de la guerra d’Ucraïna han estat acollides a Pego

El municipi, declarat poble d’acollida ja fa un temps mitjançant acord plenari, s’ha convertit en refugi ja per a, almenys una vintena de persones de nacionalitat ucraïnesa que han fugit de la guerra.

Segnos s’informa des de l’Ajuntament, amb l’inici del conflicte bèl·lic, de forma anticipada, es va contactar amb els veïns i veïnes de nacionalitat ucraïnesa que viuen a Pego per tal de conéixer la situació dels seus familiars i amics afectats per la guerra. Tots ells explicaren que estaven esperant l’arribada dels seus afins; un procés escalonat perquè hi ha complicacions que han de sortejar abans de fer el viatge que els porte a Pego.


A més de la primera presa de contacte amb els veïns i veïnes d’origen ucraïnés, des de l’Ajuntament s’ha fet un recompte dels espais amb els quals compta el municipi de Pego per tal d’allotjar a les persones refugiades. S’ha parlat amb Càrites, així com amb altres associacions del municipi, i també amb els franciscans de la parròquia de la Sagrada Família, qui han confirmat que tenen habitacions per a poder allotjar a diverses persones. Fins i tot s’ha contactat amb entitats privades per tal de buscar altres allotjaments per a la possible arribada de més refugiades. Cal remarcar que l’Ajuntament compta amb dos pisos d’acollida en la localitat que també han estat habilitats per a aquesta causa.

De moment, ha arribat a Pego una vintena de persones ucraïneses, la meitat d’elles menors d’edat. Seguint amb el protocol establert i recomanat per les autoritats, la primera presa de contacte és amb els Serveis Socials i la Policia Local. Aquests dos departaments s’encarreguen de recopilar i certificar les dades personals de cada una de les persones. També s’ha fet un examen mèdic en el centre de salut i després del pertinent informe, s’ha facilitat una targeta sanitària (SIP) perquè puguen tindre accés als servicis sanitaris, en cas de necessitar-los.

Una vegada realitzats aquests tràmits, se’ls ha facilitat l’accés a un habitatge. De moment, estan allotjades a casa de familiars i amics. Encara que els pisos d’acollida ja estan preparats per si arriba més gent.

A més de facilitar a les refugiades un lloc on viure mentre dura la guerra, també se segueix enviant ajuda humanitària cap a Ucraïna i els països veïns. De fet, la setmana passada es va enviar el primer carregament d’aliments i medicines que va aconseguir reunir l’Ajuntament gràcies a la solidaritat dels veïns i les veïnes de Pego. I s’està treballant en altres enviaments.

L’Ajuntament també manté un contacte directe amb les autoritats de la localitat de Wieliszew, municipi de Polònia agermanat amb Pego, situat prop de la frontera amb Ucraïna; que està rebent una mitja de 20.000 refugiats al dia.

Des de l’equip de govern s’ha fet un comunicat en el qual s’agraeix la col·laboració que està rebent per part de veïns i veïnes, així com a entitats, associacions i empreses del municipi, que s’han oferit per participar en tota mena d’activitats humanitàries. La qual cosa posa de manifest la solidaritat del poble pegolí.

Des del consistori s’ha destacat la iniciativa dels dos bombers, Carles Siscar i Josep Palacios, que formen part d’un grup de voluntaris del Consorci de Bombers d’Alacant que tenen la intenció de fer diferents viatges fins a Medyka, a Polònia, per a anar portant material humanitari i també per a recollir refugiats que tenen a la província d’Alacant familiars o amics. Carles i Josep formen part del primer comboi que està ja de tornada. L’Ajuntament de Pego ha col·laborat en aquest primer viatge i ha anunciat que seguirà ajudant-los en tots els que realitzen.

614 Visites
Hola!!