S’intensifica el pla permanent de seguretat contra els robatoris al camp

Davant l’inici de la campanya citrícola. La Guàrdia Civil i tots els grups especialitzats en la prevenció i investigació, activen el Pla Específic de Seguretat per a la recol•lecció de cítrics 2014. Dos punts a reforçar són la col•laboració i la coordinació entre els distints cossos de seguretat i els llauradors. La Guàrdia Civil insistix que si no hi ha denúncies, les estadístiques s’allunyen de la realitat subjectiva. Animen a denunciar tots els robatoris que es comenten al camp i faciliten que les visites a la caserna siguen el més breu possibles.
Este matí la Guàrdia Civil provincial ha convocat a alcaldes, regidors, llauradors, representants de cooperatives i organitzacions agràries, policies locals, policies autonòmics i guàrdies civils de la Marina Alta al saló de plenaris de l’Ajuntament de Pego per a informar sobre la posada en marxa del Pla específic de seguretat per a la recol•lecció de cítrics 2014, davant l’inici de la campanya de recollida de la fruita.



L’alcalde de Pego, Enrique Moll donava les gràcies per continuar amb les Jornades de Prevenció i un Pla d’actuació per a prevenir els robatoris en el camp. Assegurava que s’han complit els objectius i traslladava que els agricultors estan bastant contents amb els resultats. Desitjava Moll que estes jornades s’arribaren a suprimir en un futur perquè s’eradicaren els robatoris al camp.




El ponent d’esta trobada comarcal ha estat el tinent coronel Arribas i cap d’operacions de la Comandància de la Guàrdia Civil d’Alacant. Arribas ha exposat, davant un saló de plenaris ple, que “durant tot l’any estem cuidant els seus camps, però quan s’apropa la campanya de recol•lecció de cítrics […] s’intensifica el pla general”, ja que a més de tot el que de normal es pot furtar al camp, s’afegix la fruita.




El tinent coronel explicava que un delinqüent s’endu tot el que es troba. Tot allò que es puga comprar i vendre. Matisava que el problema de la fruita és el volum que es puguen endur d’una explotació. També destacava que solen actuar de manera organitzada.




Com ja passara l’any passat, el cap d’operacions de la Comandància de la Guàrdia Civil d’Alacant ha incidit que les estadístiques de robatoris al camp no mostren la realitat “subjectiva” del que succeïx. La causa és que no tots els robatoris es denuncien, un fet del que la Guàrdia Civil és conscient. Davant esta realitat, la intenció de la Benemèrita és que la gent es consciencie que s’ha de denunciar tot el que es produïx per poder actuar millor i tindre una radiografia més fidedigna de com actuen els lladres als camps de la Marina Alta. Posava de rellevància el tinent coronel Arribas que “si no es denuncia, el fet no existix per a la Guàrdia Civil”. Per tant, s’ha de crear “la consciència de notificar tots els fets; és fonamental” i per a això instava els agricultors a ser “els nostres ulls”.




Reconeixia que en temps passats potser es temia a la Guàrdia Civil, però assegurava el tinent coronel Arribas que actualment el que es vol des del cos és ajudar i el que els conten coses, anormalitats, els servixen perquè tots junts orienten els serveis de seguretat. L’objectiu últim és generar un marc de confiança.

La denúncia és important perquè la Guàrdia Civil “sap on està, amb qui estem tractant, de quin volum estem tractant i perquè quan s’aconseguix agafar al delinqüent no és el mateix imputar-li un fet que imputar-li’n deu”.




Diferenciava el tinent coronel Arribas entre la seguretat real i la seguretat subjectiva. La primera és la que donen les estadístiques, i la Marina Alta és, segons les dades, segura. La segona és el que es percep. La prioritat de la Guàrdia Civil amb el pla és “que la seguretat real siga el més propera possible, sinó coincident, amb la seguretat subjectiva”.

Així les coses, per al tinent coronel Arribas les dos paraules que definixen la campanya presentada hui són “coordinació i col•laboració”, el que permet ser “més eficients i eficaces”.




De la informació que els distints grups de la Guàrdia Civil van recaptant, extrauen el perfil dels delinqüents. Solen ser homes entre 20 i 40 anys, espanyols, però també romanesos i búlgars, d’escàs poder adquisitiu. A més, solen ser reincidents. Els vehicles que utilitzen solen ser turismes o furgonetes de segona mà o amb certa antiguitat.

La seua manera d’operar pot ser individual, però solen fer-ho en grups d’almenys dos delinqüents, “el grup organitzat que és el perillós perquè es pot revoltar per fer danys i causa molt de perjudici econòmic perquè solen endur-se molta fruita”. Un dels dos delinqüents, el conductor, es queda en situació d’alerta per a detectar la presència policial. Explicava Arribas que “si ja estan molt organitzats tenen gent dedicada exclusivament a vigilar la presència policial i, també, la dels propietaris de les parcel•les” per a actuar quan no estiguen.

Els horaris més habituals en què es produïxen els robatoris són durant el migdia i la vesprada-nit, aprofitant aquells moments en què no hi ha ningú present.




Si inspeccionen un vehicle amb càrrega de fruita la Guàrdia Civil demana el DATA, inicials que corresponen a Document d’acompanyament i traçabilitat agrària, en vigor des del 22 d’octubre de 2013. Este document permet seguir el camí que ha recorregut el producte agrícola i permet determinar de qui és. Si el conductor no duu el DATA es paralitza el vehicle i es verifica la informació aportada pel mateix amb la realització de diverses consultes.




Insistia el tinent coronel Arribas en la necessitat de la denúncia i que esta siga detallada perquè els delinqüents coneixen la legislació i saben que quan els danys són inferiors a 400€ s’enfronten a una falta i no a un delicte. Per agilitzar i facilitar el procés burocràtic de la denúncia, que necessita la presència del denunciant a la caserna de la Guàrdia Civil, es pot avançar feina i estalviar temps d’espera omplint des de casa el formulari bé a través de la pàgina web, www.guardiacivil.es, bé a través de la nova aplicació per a mòbils ‘Alertcops’.

Per últim, el cap d’operacions de la Comandància de la Guàrdia Civil d’Alacant donava algunes recomanacions per millorar en tot el que fins ara s’havia exposat: Parlar més entre la Benemèrita i els llauradors i viceversa per ser més eficaços, comunicar qualsevol moviment sospitós, canviar de tant en tant les rutines per si estem sent vigilats per possibles delinqüents. Prendre mesures de seguretat en els camps, guardar la numeració de les ferramentes i màquines agràries, després d’un robatori, telefonar al 062, el número de telèfon per a comunicar-se directament en la Guàrdia Civil. Telefonar és gratuït i activa un GPS que detecta des d’on s’està realitzat la telefonada. Si se sorprèn als delinqüents, no enfrontar-se a ells. En esta circumstància, si es possible telefonar també al 062.



1110 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!