“Seguim fent Trobades per exigir normalitat, perquè es garantisca la plena normalització lingüística”

Afirmava Jaume Fullana, president de la Cappev i membre d’Escola Valenciana durant la presentació de la XXIX Trobada d’escoles en valencià de la Marina Alta que tindrà lloc el dissabte, 5 d’abril, a Gata.
Representants de les escoles que participaran a la XXIX Trobada de la Marina Alta, representants municipals, de la Cappev, d’Escola Valenciana i de les AMPA es van donar cita divendres per nit al Santíssim Crist de Gata de Gorgos en la presentació de la cita comarcal per l’ensenyament en valencià. Hores abans, allí mateix s’havien lliurat els Premi Sambori. Els guardons d’infantil van recaure, tots, als dos col•legis pegolins que hi participen: Ceip Rosalia Bondia, l’alumnat de 3 i 5 anys i Ceip Ambra, alumnat de 4 anys.






Així, la presència pegolina va ser doble, a la vesprada, dalt de l’escenari recollint els Sambori i a la nit, a la presentació oficial de la Trobada, on van acudir la regidora d’Educació, Alicia Siscar, la directiva del Ceip Ambra i del Ceip Rosalia Bondia. També hi va tenir presència l’AMPA d’Ambra.



Dani Miquel i Àlvar Carpi van ser els encarregats d’amenitzar la presentació d’enguany que tindrà lloc el proper dissabte, 5 d’abril, a Gata i en la que col•laboren 19 ajuntaments de la Marina Alta.






Dani Miquel va ser l’encarregat d’introduir els parlamentaris. Hi van haver-hi tres. El primer a intervindre, abans de sopar, va estar el president de la Cappev, Jaume Fullana qui va descriure la Trobada com “un esdeveniment que representa un esclat de vitalitat i una experiència inoblidable per als pobles que l’acullen, però, les Trobades són especialment reivindicació”. Fullana va plantejar si, “després de 30 anys de LUEV, és encara necessari reivindicar l’ús normalitzat de la nostra llengua? És encara necessari reivindicar l’escola en valencià? Com a valencians i valencianes, és encara necessari reivindicar el nostre dret a l’existència?” Per a contestar-ho, el president de la Cappev va recordar una sèrie de dates clau recents. Va començar pel 6 d’agost de 2012, quan es publicava el decret que regula l’educació plurilingüe al País Valencià que “òbvia la realitat sociolingüística valenciana”, “el decret respon a una política d’aparador que no encaixa en la voluntat de promoure una educació plurilingüe coherent que garantitze unes competències equilibrades en les dues llengües cooficials”, denunciava Fullana.




29 de novembre de 2013, apagada de RTVV, s’acaba així amb 24 anys d’una ràdio i una televisió autonòmiques.

28 de febrer de 2014, avançava Jaume Fullana que, “si res no ho atura […] per una resolució del Secretari autonòmic d’Educació, el curs d’infantil de 3 anys del col•legi Pare Català perdrà una de les seues línies en valencià que passarà a ser en castellà”, tot i que el 92% de la classe volien estudiar en valencià. Serà després que ho reclamaren les famílies de dos alumnes. Davant este fet, assenyalava Fullana que “açò no és política de dretes ni és política d’esquerres, són polítiques lamentables i vergonyants que no encaixen amb el dret dels xiquets a una educació de qualitat i sense entrebancs ni amb el dret de les famílies a escollir programa”.




Davant els diferents exemples exposats, tornava a preguntar Fullana, “algú de vosaltres té encara dubtes que sí són necessàries les Trobades?” I afirmava que “seguim fent Trobades per exigir normalitat, perquè es garantisca la plena normalització lingüística, per a exigir mitjans de comunicació en la nostra llengua. Fent Trobades perquè les escoles compten amb uns espais dignes, amb suficient professorat”. Acabava Fullana amb un missatge positiu, amb l’augment d’alumnat que tria el valencià com a principal llengua d’educació.

Emili Gascó, representant d’Escola Valenciana, al seu torn recordava que “les Trobades vertebren la comarca i tot el país, les Trobades mobilitzen i per tant aporten consciència, les Trobades consoliden projectes i per tant basteixen les eines necessàries per a adequar l’escola a l’entorn i a la nostra realitat lingüística, les Trobades són la millor arma de defensa de l’ús social de la llengua a tot el territori”.




Anunciava el representant d’Escola Valenciana que la Federació d’associacions per la llengua “enllestirà el pròxim dilluns tota una sèrie d’iniciatives i procediments judicials als que posen en qüestió el nostre model”. Recordava que ja han guanyat tres casos davant el Tribunal Superior de Justícia i estos encara no s’estan aplicant. D’altra banda, denunciava que l’arranjament escolar programat per la Conselleria d’Educació té previst suprimir 151 línies, 70 d’elles en valencià. A la Marina Alta són 11 línies les que estan en perill de desaparèixer.

Juan Pedrós, regidor d’Educació de Gata comentava que la comunitat educativa gatera porta molts anys reivindicant organitzar una Trobada i, enguany se sent realitzada. Així mateix, coincidia amb el president de la Cappev que “la llengua no té color” i com a exemple va posar justament l’organització de la Trobada que ha permès que “els tres grups municipals ens posem a treballar tots junts i continuem colze en colze treballant per la Trobada i pel poble”.




Entre totes les activitats que estan programades per a la trobada, destaquen les de la vesprada. A partir de les 16:30 concentració de participants, a les 17:00 cercavila, a les 17:15 paraules de benvinguda. Des de les 17:30 i fins a les 19:30, tallers i actuacions. A partir de les 19:30 festival de música en valencià. A les 21:00 sopar popular. I, per a acabar la Trobada, a partir de les 22:30 el concert de La Gira 2014 amb les actuacions de Feliu Ventura, TREMP, ARRAPA, PELLIKANA i PUPIL•LES DILATIVES. Tot al Ceip Santíssim Crist de Gata i les seues rodalies.




911 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!