Segons certificació registral, el primer edifici de l’antic institut de Pego és de titularitat municipal

Esta novetat es desvelava ahir durant el debat de la proposició presentada pel grup Compromís en nom de l’Assemblea oberta de Pego. Una proposició que demana l’acceleració en els tràmits perquè l’edifici de l’antic institut es puga cedir al poble. S’aprovava amb 9 vots a favor (Compromís, PSPV i CdP) i 6 abstencions (PP).
Fa mesos que, d’una o altra manera, l’antic institut de Pego té presència al plenari de l’Ajuntament de Pego. Arrel de la lentitud per resoldre la cessió de la Conselleria d’este espai educatiu que ja no té cap ús i es deteriora a passes de gegant, ahir tornava a ser protagonista de bona part de la sessió plenària pegolina. El grup Compromís per Pego havia presentat, en temps i forma, una proposició perquè la moció passara per Comissió Informativa amb l’objectiu que la resta de grups polítics que conformen la corporació municipal pugueren saber-ne el contingut i aportar alguna qüestió que pugués enriquir la proposta final que pujaria a plenari. Este pas, però, no es va produir i la regidora de Compromís encarregada de llegir la proposició, Conxa del Ruste, va explicar que la proposta la presenta Compromís però naix de les dos assemblees obertes que s’han realitzat al poble.




La proposició fa incís en el temps que fa que l’antic institut no té cap ús i el ràpid deteriorament que han patit les instal•lacions des d’aleshores.




PROPOSICIÓ:
“Fa ja més de tres anys que al nostre poble es va produir l’abandonament de les instal•lacions de l’antic institut d’educació secundària, a l’haver-se construït un institut nou en una altra ubicació. Després de tot este temps, les instal•lacions han anat degradant-se, i la societat pegolina que tantes necessitats té d’espais públics per dur a terme la seua intensa activitat associativa i cultural, no ha pogut gaudir de tots els beneficis que la reversió de la titularitat al poble de Pego li donaria.

Des de febrer d’enguany, una vegada enviada tota la documentació requerida per la Conselleria, està esperant-se la cessió que es va sol•licitar per tal que eixe espai torne a ser del poble de Pego. Fins que no es produisca eixe fet no es podran començar les obres d’adequació que facen possible la reutilització de les instal•lacions de l’antic institut. És vergonyós que els tràmits burocràtics que es paralitzen en les administracions provoquen el deteriorament d’un espai que és dels pegolins i les pegolines i impossibiliten el seu aprofitament i la seua reutilització. Cada dia que passa l’estat dels edificis és pitjor i el deteriorament de les instal•lacions més visible. Quan més temps deixem córrer més costarà la seua rehabilitació.

És per això que, amb la finalitat d’impulsar el procés de cessió per tal de poder fer de l’antic institut un espai per a utilització de tota la ciutadania pegolina,

S’acorda:

1-. L’Ajuntament de Pego realitzarà en aquest més de juliol un acte d’ocupació institucional simbòlica de les instal•lacions de l’antic Institut per tal de fer visible el problema que suposa tindre durant tres anys aquest espai tancat sense que la ciutadania puga fer ús, i produint-se el deteriorament de totes les infraestructures.

2.- L’Ajuntament de Pego es compromet a realitzar amb celeritat totes les gestions necessàries per tal que el procés de cessió es porte a terme en el menor temps possible. Donarà absoluta prioritat a qualsevol tramitació que s’haja de realitzar per completar l’expedient.

3.- L’Ajuntament de Pego es compromet a realitzar una utilització sostenible de l’espai de l’antic institut una vegada Conselleria realitze la cessió (mutació demanial) donant cabuda als projectes d’autogestió que puga presentar la ciutadania.

4.- L’Ajuntament de Pego coordinarà la participació voluntària dels pegolins i pegolines en les tasques de rehabilitació de l’edifici per tal de poder avançar els treballs d’adequació el màxim possible.

5-. L’Ajuntament de Pego donarà compte del compliment del present acord en el termini màxim d’un mes.”




Des del PP, Maite Ferrándiz, coincidia en el fet que s’ha de “demanar eixe edifici”, tot i que apuntava que potser “s’hauria d’anar a la Generalitat amb un projecte molt concret, el que acceleraria el procés”. No obstant, Ferrándiz manifestava que el PP “no pot aprovar esta moció perquè l’Ajuntament no pot actuar com un ocupa d’un edifici”. “En tot cas -apuntava- si es llevara eixe apartat, podríem fins i tot aprovar la moció”, però no amb eixe punt.

Intervenien l’alcalde de Pego, Enrique Moll i el portaveu de Ciutadans de Pego, Carmelo Ortolà, per a informar al plenari que mitja hora abans d’iniciar la sessió plenària, l’Ajuntament de Pego havia rebut una certificació registral amb informació relacionada amb la titularitat de l’antic institut. Tot, a partir dels records de l’exsecretari municipal Carmelo Sendra, després de parlar amb la regidora Conxa del Ruste. Esta conversa va obrir una nova línia “d’investigació” al consistori, que va sol•licitar una informació registral.




El secretari municipal era l’encarregat d’explicar l’actual situació registral del primer mòdul de l’antic institut de Pego. César Narbón explicava que “en l’inventari de l’Ajuntament apareix tots els anys la fitxa corresponent a l’institut de batxillerat”. Davant açò, comentava el secretari, que potser que l’inventari no estiga acord a la informació registral. És per això que es va sol•licitar una certificació registral per a assegurar-nos d’eixa coincidència. La informació coincidix respecte de l’edifici més antic, el mòdul 1, el d’entrada pel Passeig Cervantes. D’altra banda, la Generalitat comunica a l’Ajuntament de Pego que segons el seu inventari té inscit l’institut. És per això que des del consistori s’inicia l’expedient demanant-li la cessió.

“En estos moment, comprovat que l’antic institut continua sent titular i de ple domini i sense cap càrrega l’Ajuntament i la Generalitat té el títol -i és el que acabem de rebre, la certificació digital respecte de l’ampliació de l’institut i, efectivament, l’escriptura tampoc fa menció a cap agrupació de l’antic institut al nou, sinó que únicament fa menció a les parcel•les noves. Si que apareix una nota que està lligat a l’ampliació de PAI del Calvari”. Així, “tindríem la legitimitat de poder-li dir a la Generalitat que, segons les dades que tenim i segons el registre i l’inventari, apareix l’antic institut a nom de l’Ajuntament i, per tant, el plantejament canviaria”, concloïa el secretari municipal.




Davant les novetats, Maite Ferrándiz, manifestava que “és per arrancar en plor” i recriminava a l’equip de govern que no ho sapiguera fins ara. Així mateix, recordava que l’accés al camp de futbol es va poder fer perquè el terreny era de titularitat municipal. Carmelo Ortolà li detallava que la diferència està en què es tracta de l’edificabilitat i no del solar. Conxa del Ruste, per la seua banda, advertia que el problema radica en què “no es va fer la cessió que demanava Conselleria en el seu moment, però en teoria s’havia fet” i aclaria que “va ser la memòria històrica de l’antic secretari la que ha donat llum, en comentar que creia que no es va arribar a fer i s’ha comprovat”.




L’alcalde apuntava que, “arrel d’esta informació tenim un punt de pressió davant Conselleria respecte el bloc antic de l’institut” i proposava demanar una reunió amb la Consellera, la regidora d’Urbanisme i el mateix. Carmelo Ortolà anava més enllà, després d’afirmar que “de reunions ja estem farts” i proposava “se li requerix per escrit amb la informació documental i anem a prendre possessió”.




Tornant a la proposició presentada per Compromís a instància de l’Assemblea Oberta, Ciutadans de Pego la recolzava. Afegia Ortolà que, “vista la situació, si cal plantar-se allí, com a polítics reivindicatius, el dia de la plantà estarem allí”. Així mateix, defensava fer un “reglament d’ús consensuat per a benefici de tots els que les puguen ocupar i per respecte mutu”.




El PSOE també donava suport a la moció. Raül Tamarit també afirmava que “nosaltres estarem allí, sense problema”. Afegia Enrique Moll que, es tindrà en compte la participació ciutadana, tant pel que fa a l’ús i la col•laboració per a posar la instal•lació al punt”.

Josep Nadal, del Bloc Compromís comentava que “la idea és eixa, aprofitar el temps d’obres per a què tots els sectors del poble participen”.

El PP preguntava per les obres que van a fer-se. Unes obres pressupostades que contemplen un ascensor extern per a donar accessibilitat, reparació de persianes, canvi de cristalls, etc.

La proposició era aprovada per 9 vots a favor, els de l’equip de govern (CdP i PSPV) i els dos vots de Compromís per Pego i 6 abstencions del PP.
680 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!