Presentació del llibre “Carnestoltes a Pego”

Aquest matí a la Casa de Cultura de Pego s’ha presentat el llibre “Carnestoltes a Pego”, un llibre que commemora els 25 anys de la festa recuperada després de la dictadura, el 1981. La presentació ha estat a càrrec dels seus autors, Joan Miquel Almela Cots, arxiver municipal, que s’ha encarregat de plasmar els orígens del Carnestoltes, que els arxius municipals daten a mitjans del segle XIX i Rafel Ruiz Carrió, animador cultural, que s’ha encarregat de la història actual del Carnestoltes.

En la presentació Rafel Ruiz destaca perquè s’ha vist la necessitat d’escriure aquest llibre justament ara, quan es compleix un quart de segle del carnestoltes democràtics. Calia recopilar la memòria, que fins ara havia estat oral i totes les troballes que hi havia al voltant de la festa.

Tot i que hi ha poca documentació en relació a l’origen dels carnestoltes de Pego, Joan Miquel Almela, aconsegueix relatar, en la primera part del llibre, els inicis de la festa, primer situant-la a nivell general i després a nivell local. En el seu relat ens desplacem a mitjans del segle XIX.

L’altre autor és Rafel Ruiz Carrió, ell ha escrit la segona part del llibre que aborda el carnestoltes actual, aquell que es recupera a partir del 1981. És durant aquesta etapa quan el Carnestoltes de Pego comença adquirir, any rere any, més i més prestigi i es que a Pego existeix un grup que té, per aquella època molt d’interès per la recuperació de les festes populars.

Les dues narracions que composen el gruix de “Carnestoltes a Pego” estan separades per un full en negre amb la circular que el govern central va fer pública el 5 de febrer de 1937 en la que es prohibeixen festes que exterioritzen les alegries internes com és el Carnestoltes.

L’edició del llibre ha comportat una important tasca de recuperació de fotos antigues per tal d’acompanyar les dades històriques que els dos autors narren al llarg dels seus escrits. Aquestes fotos mostren festes relacionades amb el carnestoltes com és Sant Blai, una festa que precedeix el popular ball de màscares.

El dia de la crosta, a la que ja ha fet referència Rafel Ruiz, també es ressalta al llibre. Aquest dia té a Pego una gran tradició, ja que sense anar més lluny ahir la majoria de comerços del municipi van romandre tancats per tal d’anar-se’n a dinar i celebrar amb els amics o la família el dia de la crosta, que se celebra el dimarts abans de la Quaresma, quan es prohibeix menjar carn. La crosta és anomenada així per la característica capa d’ou que cobreix l`arròs al forn farcit de carn, botifarra, creïlla i cigrons.

En una primera edició s’han tret al carrer 540 exemplars de “Carnestoltes a Pego”. Aquests exemplars es poden trobar gratuïtament a l´Ajuntament. Està prevista una segona edició del llibre que amplie el nombre de còpies perquè el major nombre de gent el puga adquirir.

Aprofitant la presentació del llibre “Carnestoltes a Pego” la Regidoria de Turisme ha volgut donar conèixer un DVD sobre Carnestoltes. Aquest treball audiovisual recull fotografies animades sobre el carnestoltes en la seua primera part, que té una durada de 8 minuts. En la segona part es presenten els elements més significatius de Pego.

L’autor del llibre és el fotògraf François Gravier, que va realitzar 500 fotografies de gent disfressada durant diverses jornades de carnestoltes. El pressupost per tal de realitzar el DVD ha estat de 2.300 euros.

L’objectiu d’aquest audiovisual és donar a conèixer el poble i les festes d’aquest, destacant el Carnestoltes. El DVD s’exposarà en les fires de turisme que acudeix el municipi i a la nova pàgina web que s`està elaborant actualment. Aquest DVD es pot adquirir de forma gratuïta a l’Oficina de Turisme de Pego.


La valoració del regidor de festes, Pau Folques, sobre el carnestoltes d´enguany ha estat molt positiva perquè l´afluència de gent va superar les expectatives i les destrosses van ser les mínimes.

Per altra banda, des de la regidoria de Obres i Serveis van mostrar la seua satisfacció per la gran quantitat de gent que va venir a Pego. A més a més, des de la regidoria van senyalar que les destrosses referents a la seua gestió han sigut mínimes.


382 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!