Pepe Piera Puchol, ‘El Pegolí’: “Mai he deixat de ser pegolí”

Divendres passat se li va concedir el títol de Fill Adoptiu de Pego a proposta de l’Associació d’Hostalers de Pego i amb el suport unànime de tota la corporació municipal com a reconeixement a la seua trajectòria i els seus mèrits professionals. També per tornar-li, almenys, «una part de l’amor que ‘El Pegolí’ sent per Pego», en paraules de l’alcalde de Pego, Enrique Moll. En l’acte d’entrega del títol, la regidora de Cultura va posar de relleu que Pepe Piera Puchol s’ha «guanyat el respecte general en tots els aspectes, però sobretot, donant a conèixer la gamba roja de Dénia a tot arreu. Apostant per la nostra gastronomia».

P1340240«El nomenament de Pepe Piera com a Fill Adoptiu de Pego fa que hui siga un dia molt especial per a la gastronomia i l’hostaleria del nostre poble. I no sols per al nostre poble, sinó per a tota la Marina Alta», afirmava la regidora de Cultura, Laura Castellà. Ella va ser la primera en dirigir-se al públic present al saló de plens de l’Ajuntament de Pego divendres passat, 15 de setembre, en l’acte que s’emmarcava dins la I Setmana Gastrocultural de Pego, ‘L’arròs de les estreles’.

Manifestava Castellà que l’esperit de treball d”El Pegolí’ l’ha «forjat d’una manera única i fa que arreu del país tot el món relacione ‘El Pegolí’ en la nostra terreta». Assegurava la regidora de Cultura que Pepe Piera s’ha «guanyat el respecte general en tots els aspectes, però sobretot, donant a conèixer la gamba roja de Dénia a tot arreu. Apostant per la nostra gastronomia».

P1340248El periodista radiofònic Pángel Albi va ser l’encarregat de ‘fer cinc cèntims’ de l’homenatjat, ja que ha estat «seguint la vida de Pepe durant més de 35 anys». Durant tot eixe periple de vida Pepe ha estat protagonista de molts reconeixements, tot i que desvelava Albi que ‘el Pegolí’ li va confessar que «este és molt, però que molt especial, sobretot perquè en esta terra hi van nàixer els seus pares, Pepe Piera Sendra i Asunción Puchol Llopis, pels que ha tingut un sentiment que va més enllà de la devoció».

P1340253Explicava Pángel Albi que «tot va començar quan Pepe va aparèixer pel baret de son pare amb una caixa de gambes i el va deixar bocabadat i tot seguit va prometre a son pare que el negoci duraria 50 anys». Descobria també Albi la «cara B de Pepe», la de la solidaritat «per a qui més ho necessita» com per exemple les persones que estan a Fontilles.

P1340257L’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, també va estar present en la concessió del títol de fill adoptiu de Pego a Pepe Piera. En el seu discurs, es va mostrar «satisfet, content i molt més d’esta iniciativa ha tingut l’Ajuntament de Pego». Reconeixia Grimalt que «per a Dénia, Pepe, és o deu ser, l’inventor de la gamba» i afirmava això perquè, explicava, «ell va ser el primer o dels dos o tres primers que eixa exquisidesa la va posar en valor» perquè abans no en tenia de valor culinari la gamba. Li va donar valor a la gamba roja de Dénia i, a més, l’ha portada «com a emblema a tot arreu del món». Coincidia a assenyalar l’alcalde de Dénia que «Pepe és una persona que per a tot el que se li ha demanat sempre ha estat ahí» i explicava que «durant una època molt llarga ha estat convidant tots els anys a la gent major de la residència de Dénia d’una manera altruista».

 

P1340237L’alcalde de Pego, Enrique Moll, recordava que la iniciativa del nomenament naixia d’una petició realitzada per l’Associació d’Hostalers de Pego, a qui agraïa el gest. Així mateix, agraïa a la corporació municipal de l’Ajuntament de Pego que hagueren votat per unanimitat la proposta. P1340326I de fet, la mostra era la presència de tots els regidors i totes les regidores en el nomenament.

P1340312Relatava Enrique Moll que el pare i la mare de Pepe Piera Puchol, «per diversos motius van haver de traslladar-se a viure a Dénia, on va nàixer el nostre protagonista de divendres». Explicava Moll que la fama que envolta el restaurant ‘El Pegolí’ «s’ha anat forjant» amb la feina de José i Asunción, de Pepe i Catalina (la seua dona) i ara amb la feina de Mª Luz i Mª Ángeles (les seues filles). Els inicis del restaurant van ser els d’un «xiringuito de platja» on la mare de Pepe «cuinava eriçons i feia paelles».

El canvi va vindre un dia en que, «cansat de cremar-se els braços cuinant paelles a llenya, se li va ocórrer a Pepe Piera Puchol que seria més productiu bullir el peix i fer calder i amb això fer arròs». D’eixa proposta va nàixer una de les seues especialitats, «l’arròs a banda», contava l’alcalde de Pego. «La gamba roja de Dénia» és l’altre producte estrella del Restaurant ‘El Pegolí’.

P1340315La concessió, però, del títol de Fill Adoptiu se la mereixia ‘El Pegolí’ perquè «sempre ha exercit, com diu el seu nom, de “Pegolí”. Mantenint i transmetent les seues arrels pegolines als seus parents i als seus amics i portant arreu de tot el món el nom de Pego». És per això que el poble volia tornar-li, amb esta concessió del títol de Fill Adoptiu, «almenys una part de l’amor que ‘El Pegolí’ sent per Pego», concloïa l’alcalde.

P1340301«Pujant se m’ha gelat la sang», manifestava Pepe Piera, ‘el pegolí’. A continuació demanava perdó a la seua dona i a la seua germana per tot el que les ha fetes treballar. Així mateix, confirmava que les seues filles ja estan preparades per a regentar el restaurant. I, tornant al que significava per a ell la concessió del títol de Fill Adoptiu, declarava que «mai em pensava que tindria tal honor» i admetia que «jo mai he deixat de ser pegolí».

P1340323Explicava Pepe Piera la seua estima per la marjal i és que contava que allí es passa moltes estones. També comentava que li agrada «vore com ix l’arròs» i assegurava que «d’ahí ix or» i és per això que suggeria que a Pego «ens fa falta un molí» perquè l’arròs que es produïx a la Marjal de 20170915_192931Pego no se’n vaja del poble. Per a reforçar la idea confessava que «enguany vull envasar-lo amb el meu nom i no vull donar mitjans» i deia que estava disposat a pagar el que fora necessari i és que subratlla que «la qualitat» és imprescindible i per això «el poble de Pego, amb les fanecades que hi ha ahí baix, Pego ha de fer un molí».

P1340273En finalitzar l’acte les filles de Pepe, Mª Luz i Mª Ángeles es mostraven «més que contentes i emocionadíssimes perquè per a nosaltres suposa veure feliç al nostre pare».

L’acte va finalitzar a la Casa de Cultura amb un vi d’honor a càrrec del cuiner pegolí, Evarist Miralles.

 

 

2634 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!