Pego Viu organitza la 1a Jornada de Custòdia de Territori al Pla de Molló

Serà el proper diumenge 2 d’octubre. La jornada començarà a les 8 del matí i consistirà, principalment, en la realització de tasques de retirada d’enderrocs, transport de branques i poda i desbrossament. Pot participar qualsevol persona amb ganes de col·laborar amb la custòdia del territori i la gestió forestal. Les persones interessades en assistir han d’enviar un correu electrònic a pegoviu@gmail.com.
Després de dos setmanes infernals a la Marina Alta, on el foc ha arrasat centenars d’hectàrees, ahir teníem l’últim esglai a la Vall de Gallinera, hui Pego Viu anuncia la 1ª jornada de Custòdia del Territori al Pla de Molló.

Este projecte va nàixer arrel del fatídic incendi que va cremar als termes de Pego, la Vall d’Ebo, Vall de Gallinera i Atzúbia 1.715 hectàrees el maig de 2015, després de comprovar que tot o quasi tot el territori és privat i era difícil actuar des de les administracions públiques. I és que la Custòdia del territori, explicaven en l’aniversari de l’incendi Nèstor Portes, biòleg i David Bordes, enginyer forestal, «és intervindre en les parcel·les privades amb el permís dels propietaris».

Al maig de 2016 els representants de Pego Viu explicaven a Ràdio Pego que estaven començant eixa custòdia del territori en un «punt emblemàtic» com el Pla de Molló perquè «és una fita de termes». Incidien en el fet que «cal buscar quins bancals són els interessants per fer una gestió correcta» i apuntaven que «uns bancals estaran enfocats a fer una repoblació puntual per a intentar buscar eixe bosc més madur i altres bancals han de recuperar la vida que tenien anteriorment, d’ametlers o oliveres, perquè servisquen de tallafocs en un futur incendi».

Així que després de mesos esperant-ho, Pego Viu hui ha pogut fer pública la jornada de treball sobre el terreny que duran a terme el 2 d’octubre. La presentació s’ha fet «una volta assolit un contracte de custòdia amb la propietària de la parcel·la al Pla de Molló –situada a la fita entre Pego i la Vall d’Ebo-». Amb eixa cessió Pego Viu ja pot «iniciar les tasques de recuperació i adequació de dita zona abancalada».




La Jornada de Custòdia del Territori es duu a terme perquè Pego Viu entén que «la gestió forestal és la peça clau de la protecció de la biodiversitat de les nostres muntanyes, alhora que ens permet planificar el territori de manera que afavorisca la seua productivitat i la seua capacitat de regeneració en cas d’incendi». En este sentit, l’activitat que proposen «és la primera pedra de la gestió forestal del col·lectiu». Incidixen en el punt que «el Pla de Molló és un punt estratègic de pas de foc i convé tenir-lo net i en condicions» i asseguren que «tot i treballar una parcel·la menuda, ens ajudarà a començar a netejar la zona».

La tasca a realitzar el proper 2 d’octubre al Pla de Molló és està enfocada a «realitzar tasques de retirada d’enderrocs, transport de branques i poda i desbrossament». Apunten des del col·lectiu que si la participació és nombrosa també es podria «començar a netejar la senda que transcorre pel Pla de Molló, de 350m. I, fins i tot, l’antiga senda d’Ebo, de 950m de recorregut».

La 1ª jornada de Custòdia del Territori començarà a les 8h del matí pujant al Pla de Molló. Allà, es visitarà la zona de treball, que prèviament haurà estat cerclada i senyalitzada. Serà el moment en què Pego Viu explique què és exactament la custòdia de territori, com s’ha arribat a un acord per dites parcel·les i quin són els treballs necessaris per tal de recuperar els terrenys abandonats. Després quedarà posar-se mans a la faena, dividint les tasques, segons la quantitat de gent disponible. En acabar la feina, serà el moment «d’esmorzar i raonar sobre les possibilitats de futur d’aquesta i altres parcel·les en custòdia».

Pot participar qualsevol persona amb ganes de col·laborar i amb la mobilitat física suficient com per desenvolupar tasques de desbrossament, càrrega i descàrrega d’escombraries, maneig d’eines manuals, etc. Per participar en la jornada cal enviar un correu a pegoviu@gmail.com i emplenar un full de participació voluntària que farà arribar el col·lectiu. També caldrà complir certs estàndards de mesures de seguretat que seran indicats per Pego Viu.

1532 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!