Pego, primera localitat de la Comunitat Valenciana a impartir un cicle d’FP de Pedra Natural

L’institut Enric Valor estrenarà en el pròxim curs 2023-2024 un nou cicle d’FP de Grau Mitjà de Pedra Natural, únic a tot el territori valencià i el tercer a tot el territori estatal, perquè actualment tan sols existeix a Mollerussa (Catalunya) i a Macael (Almeria).

Segons ha explicat la Macma, el projecte del cicle té el seu origen en l’any 2019, quan la Mancomunitat Comarcal de la Marina Alta va organitzar a Xaló junt amb el Grup d’Acció Local Rural Muntanya d’Alacant (el GARL), unes jornades tècniques al voltant de la pedra en sec i les seues oportunitats de futur. Una de les conclusions d’aquelles jornades va ser la necessitat de posar en valor i sensibilitzar sobre la importància de la pedra en sec i la seua tècnica, declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat l’any 2018 per la UNESCO. També es va extraure la necessitat urgent de formar mà d’obra en aquest ofici, una demanda molt acusada pels professionals margeners/eres que no trobaven mà d’obra qualificada.

Així la MACMA i el GALR, amb tots els ajuntaments de la comarca que la integren i 28 associacions signaren la ‘Carta del Paisatge Cultural i la Pedra en sec de la Marina Alta’ en el marc de la V Fira Comarcal Marina Alta, a novembre de 2019 a Ondara, dins del Fòrum dedicat a aquest ofici i la seua recuperació.

La Macma començava així una formació no formal a través de tallers de 40 hores de duració, que s’ha estat fent a la comarca des de 2020, amb un alt grau de participació i èxit. Però, calia donar un pas més i buscar la manera d’incloure la formació reglada en aquesta línia transversal de la Mancomunitat. Motiu pel qual la Macma inicià al maig de 2022 la recopilació i redacció d’informes tècnics per a presentar una proposta ferma a la Conselleria d’Educació perquè estudiara la viabilitat de la implantació del Cicle de Pedra Natural. L’única titulació de moment aprovada pel Ministeri i en la qual es formarà tant en tècniques semi mecanitzades del treball de la pedra natural, com en tècniques artesanals de llavorat, i també en la construcció de pedra en sec.

Els informes presentats a la Conselleria han sigut redactats pels equips tècnics, tant de la MACMA com de CREAMA, que se sumà a la iniciativa a petició de la Mancomunitat, per tal que el projecte compte amb totes les sinergies de les dues entitats comarcals. En els documents es determinava la necessitat de perpetuar la tècnica i l’alta empleabilitat del sector, tal i com demostrava l’experiència prèvia i l’informe de situació del CREAMA.

El lloc i centre escollit per al cicle de Pedra Natural és l’IES Enric Valor de Pego, donat que compta amb diferents condicionaments rellevants. D’una banda, la voluntat de l’equip directiu, d’una altra, la trajectòria de professionals del món de la pedra a Pego, l’Atzúbia i les Valls. I, per últim i fonamental, el teixit professional del món de la pedra natural existent, perquè el cicle és de Formació Dual i necessita comptar amb les empreses d’extracció pròximes al centre educatiu per tal de cobrir la part formativa pràctica en pedreres existents.

Paco Morales director de l’IES Enric Valor ha destacat que “el més fonamental en aquest projecte és el recolzament i sinergies entre administracions, empreses i el centre educatiu. A més a més permetrà que el centre tinga una formació especialitzada i única en tot el territori valencià que espera que siga un èxit». L’escoltem.


Des de la Mancomunitat i la seua presidència han mostrat gran satisfacció per la tasca feta des de 2019, tot esperant que aquest siga el pas definitiu per a la professionalització de l’ofici, la recuperació i la posada en valor del nostre paisatge de la pedra en sec. I mostren l’agraïment i predisposició, tant de l’IES Enric Valor, com de l’Ajuntament de Pego amb els quals segueixen treballant colze a colze. Des del consistori també han destacat la importància d’aconseguir aquest cicle per tal de posicionar el municipi en el mapa formatiu de la comarca, amb un centre formatiu innovador i col·laborador amb el teixit empresarial de la zona.

Actualment, l’equip directiu de l’IES Enric Valor continua treballant, junt als professionals del sector i el professorat dels tallers de Pedra Seca de la Mancomunitat, en la redacció i desenvolupament del Currículum formatiu del Cicle, com indica el director del centre, “per a donar forma a un currículum que conjugue la modernitat amb la tradició, i amb el qual l’alumnat aprendrà tècniques d’extracció de pedra, treball i llavorat de pedra i construcció amb pedra natural, però sempre amb la dualitat i combinació de les tècniques mecanitzades modernes i les artesanals o tradicionals, pròpies del món de la pedra en sec”.

Pel que respecta a les eixides professionals que podran tindre els i les alumnes del cicle, destaca Núria Gómez Bolufer, tècnica de patrimoni i coordinadora dels tallers de pedra seca de la Macma “podran treballar i especialitzar-se, no sols en extracció de la pedra natural mecanitzada i tradicional, sinó, el més important i el que més eixida té en el món del nostre ofici, en el treball i tall de la pedra mecanitzat i/o tradicional, en construcció moderna en pedra natural, construcció tradicional de pedra en sec, o el més ressenyable i especialitzat, la rehabilitació d’elements patrimonials de pedra en sec, que tot i que encara que molta gent desconeix el sector, és un nínxol d’ocupació fonamental”.

Fotografia del web Ecologistas en Acción.
742 Visites
Hola!!