Nou vi de Xaló

La cooperativa de Xaló llança al mercat <>, un nou vi que conserva les condicions naturals i potencia les qualitats aromàtiques.
L’èxit d’acollida de l’anterior vi elaborat a la cooperativa de Xaló <> ha portat a la bodega a traure al mercat un nou brou, el Badia de Dénia Dolç, un vi que conserva les condicions naturals i potencia les qualitats aromàtiques. El nou producte va ser presentat el dimecres al CDT de Dénia pels responsables de la cooperativa i els dels ajuntaments de Dénia i Xaló.

El nou brou és un vi dolç de moscatell, fill de la varietat seca comercialitzada des de fa dos anys i que és, segons va dir el director del CDT, José Vidal, «el seu germà major».

L’enòleg del celler va destacar la gran potència aromàtica del Badia de Dénia Dolç, aconseguida, entre altres qüestions, per la posada en pràctica de noves tècniques com la instal•lació de filtres tangencials a la bodega, que permeten efectuar una parada en la fermentació i eliminen tota l’activitat bacteriana i els rents del brou. El resultat és «un producte molt natural, sense cap addicció, i molt equilibrat».

La tradició del cultiu del raïm de moscatell i, conseqüentment, de l’elaboració d’aquests tipus de vins es remunta a l’època romana, datada al S. VII. La gran producció d’aquell període va permetre l’exportació de vi a Roma i altres províncies. Però la història no acaba ací, ja que la cultura del vi a la comarca també fou plasmada a l’obra dels poetes dels segles XI i XII. I aquests brous foren bàsics com a mercaderia durant l’època medieval a Dénia. Tampoc podem oblidar l’esplendor de la passa al segle XIX. Actualment, el poble de Xaló és la darrera oportunitat de preservar el paisatge dels camps de moscatell que fa 25 anys rodejaven la carretera de les Marines.




395 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!